SJEDNICA GLAVNOG ODBORA

'ZAKOPAJMO SJEKIRE, EVO VAM RUKA...' Krešo Beljak pokušao se pomiriti s buntovnom kolegicom iz stranke, ali takvu njezinu reakciju nije očekivao

 
Krešo Beljak
 Ronald Goršić / CROPIX

Zakopajmo sjekire, evo vam ruka - rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak na sjednici Glavnog odbora stranke pružajući ruku zastupnici HSS-a Ani-Mariji Petin, nakon čega se ona, kaže nam izvor blizak Beljaku, digla i napustila sjednicu, naravno ne uzvrativši rukovanje. S njom je sjednicu Glavnog odbora napustilo još nekoliko HSS-ovaca, nakon čega su zatražili ostavku predsjednika HSS-a Beljaka.

Sukobi u stranci događaju se u trenutku kad je HSS-ove redove u saborskim klupama napustio Mladen Mađer, a stranački vrh sumnja da iza tog prelaska stoji potencijalno kazneno djelo koje su odlučili prijaviti USKOK-u.

Izvidi USKOK-a

Istražitelji USKOK-a krenuli su s izvidima te već ispitali neke od čelnih ljudi u stranci, koji većinom ne žele javno govoriti o tome što su kazali istražiteljima. Predsjednika HSS-a Beljaka, kako neslužbeno doznajemo, nezadovoljni kritičari u stranci nimalo ne uznemiruju te, prepričavaju nam naši sugovornici, odmahuje na njihove kritike.

- Pa nećemo svake godine valjda imati izbornu Skupštinu, prokomentirao je šef HSS-a Beljak jučer u društvu našeg sugovornika zahtjeve iz redova nezadovoljnih njegovom vladavinom. Naš sugovornik dodaje da Beljak ne smatra da autokratski vodi stranku upravo zato što je svojim kritičarima pokušao pružiti “ruku pomirenja”.

- On misli da je razlog to što su oni još na svojim pozicijama i da u stranci nema govora o autokraciji, kaže Beljak. Petin je, pak, dan ranije kao razlog za Beljakovu smjenu navela nezadovoljstvo vodstvom stranke koju je nedavno napustio i saborski zastupnik Mađar.

- Rekli smo otvoreno što mislimo o trenutnom stanju u HSS-u, zašto nismo zadovoljni njegovim vodstvom stranke, rekla je Petin. Dodala je da traže drukčiji način vođenja stranke koja bi trebala biti čvrsti faktor na političkoj sceni, a to trenutačno nije. Dio članova, rekla je, zamjera predsjedniku Beljaku i da slabo kontaktira članstvo na terenu.

Hrabrija pred novinarima

- Smatramo da treba sazvati izbornu skupštinu i na taj način riješiti ovaj dio nezadovoljnog članstva, kazala je Petin. No, glasnogovornica HSS-a Ivana Tomić poslije sjednice je rekla kako na Glavnom odboru nitko nije zatražio ostavku šefa stranke. Tomić je ustvrdila kako Petin na Glavnom odboru nije rekla da traži ostavku predsjednika stranke i da ostaje u stranci, nego da je bila 'hrabrija' pred novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11