POZADINA POVLAČENJA

ZAKULISNE IGRE NA IBLEROVOM TRGU Zašto zapravo Milanović nije odmah dao ostavku, nego je samo najavio da se neće kandidirati za još jedan mandat?

 CROPIX

Rat za poziciju lidera hrvatskih socijaldemokrata je otpočeo. Višegodišnji Milanovićev oponent Tonino Picula objavio je da će se kandidirati za predsjednika SDP-a. Isto to je učinio i Ranko Ostojić, pripadnik Milanovićeva klana unutar vodstva SDP-a, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi je predstavnik oporbenog, drugi vladajućeg establišmenta u SDP-u. Kandidaturu je najavila i Aleksandra Kolarić, žestoka Milanovićeva kritičarka koju – nakon što ju je Milanović isključio iz stranke zbog kritika koje mu je uputila zbog slučaja "lex Perković" – tek čeka formalni povratak u SDP.

Za sada je neizvjesno hoće li bitka za prevlast u SDP-u na razvalinama izbornog poraza ostati samo na ova dva, odnosno tri imena, ili će biti još kandidata. Nema dvojbe da mnogi u stranci u Milanovićevu odlasku gledaju svoju priliku. Potencijalni kandidati su posljednja 24 sata grozničavo obavljali konzultacije unutar stranke procjenjujući imaju li šanse proći u unutarstranačkoj utrci.

Gordan Maras objavio je da se neće kandidirati. Jednako kao što je to učinio i predsjednik Uprave "Podravke" Zvonimir Mršić. SDP je do sada bio podijeljen na dva suprotstavljena tabora: milanovićevski i protumilanovićevski. Za sada, Ostojić i Picula njihovi su eksponenti. Svaka dodatna kandidatura mogla bi podijeliti glasove unutar tabora i smanjiti šansu za pobjedu.

- Ne bi me čudilo da na koncu budu samo ova dva kandidata – kazao je jedan član Predsjedništva SDP-a, koji je otkrio da se iza kulisa već sklapaju paktovi i padaju dogovori koji bi mogli rezultirati upravo ovakvim ishodom.

I sam Milanović prije nekog je vremena sugerirao takav scenarij. Još tijekom kampanje svojim je suradnicima na terenu navodno rekao da je, ako ne uspije sastaviti Vladu, spreman otići, da se u tom slučaju sami dogovore oko imena jednog kandidata i da stanu iza njega. Piculina kandidatura mogla bi pomrsiti račune ovakvom scenariju. No, i njega može ugroziti ako se netko od Milanovićevih oponenata odluči uključiti u utrku jer bi na izborima mogli podijeliti isto biračko tijelo.

Ako se doista dogodi scenarij sa samo dva kandidata, onda bi izbori mogli, koncepcijski gledano, biti slični onim nedavnim između Milanovića i Komadine. Ostojić bi mogao imati potporu centrale na Iblerovu trgu, a Picula utjecajne osovine Zagreb-Rijeka. S tim da je Milanovićev tabor uzdrman porazom, a Picula znatno atraktivniji kandidat od Zlatka Komadine.

Izbori u SDP-u stoga neće biti bezbolni, ali ni tako skori. Iako mnogi u stranci zazivaju što skoriji odabir novoga predsjednika SDP-a, on – sudeći prema rokovima koji postoje u stranačkom Statutu – neće biti moguć prije studenoga. Izbori se, naime, ne mogu održati prije isteka roka od 45 dana od dana raspisivanja, ni nakon isteka roka od 90 dana od dana raspisivanja izbora. Dakle, tek za dva i pol, tri mjeseca.

Glavni odbor možda će odluku o raspisivanju izbora donijeti već ove subote. Slijedi sedam dana za isticanje kandidature, te 30 dana prikupljanja potpisa najmanje tisuću članova SDP-a. Nakon toga, izborna komisija utvrdit će kandidate i uslijedit će službena kampanja, a zatim i izbori. U slučaju da nitko od kandidata ne osvoji natpolovičan broj glasova, za tjedan dana održat će se drugi krug izbora, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:10