SUKOB

Žalac kaže da Borzan obmanjuje javnost tvrdnjom da se u Poljskoj ugrađuju dizala, eurozastupnica uzvraća: To sam doznala u Ministarstvu graditeljstva

 Damjan Tadic / CROPIX

Potencijalni projekt ugradnje dizala u stambene zgrade s 4 ili 5 katova i nadalje izaziva prijepore inicijatora i podupiratelja ove inicijative te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koji bi trebao operativno osigurati da se pokrene taj projekt i za njega osiguraju novčane potpore iz fondova EU. Nakon što je Jutarnji list objavio kako od projekta najvjerojatnije neće biti ništa, njegovi inicijatori iz Umirovljenika HPT-a te SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, koja je u njihovo ime lobirala za ovaj projekt u Bruxellesu, optužili su ministarstvo na čijem je čelu ministrica Gabrijela Žalac da je odgovornost za propast tog projekta na njima. Ministrica im je potom odgovorila odbacivši njihove tvrdnje i ustvrdivši da se još čeka konačan odgovor Europske komisije, ali je i demantirala „tvrdnje Biljane Borzan da je nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala.“ Borzan je, naime, u svojim izjavama za medije navela Poljsku kao državu u kojoj se provodi sličan projekt.

„Riječ je o netočnim informacijama, jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi“, naveli su iz Ministarstva, nakon čega je uslijedila i reakcija Borzan.

„Ministrica Žalac me optužuje da obmanjujem javnost kada tvrdim da sličan projekt ugradnje dizala postoji u Poljskoj. No, ja sam tu informaciju dobila iz Ministarstva graditeljstva, od pomoćnice ministra, još 2017., kada smo pokretali inicijativu. Nije moj problem što HDZ-ovo Ministarstvo EU fondova ne komunicira s HNS-ovim Ministarstvom graditeljstva, no nažalost, budući da se radi o dvije institucije koje su ključne za provođenje projekta, bojim se da u tome leži dio problema zašto umirovljenici i drugi građani već skoro tri godine čekaju dizala.

Radi se o životnim sudbinama tisuća starih i bolesnih ljudi, od kojih su neki već godinama zatočenici svojih stanova, i zato je krajnje nekorektno da iz Ministarstva EU fondova puštaju proturječne informacije - jedan dan tvrde da je projekt propao, a sutradan ministrica tvrdi da nije“, odgovorila je Borzan, iz čijeg su nam ureda proslijedili i e-mail koji su 2017. godine dobili od visokopozicionirane osobe iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređanja u kojem ističu kako bi rado sudjelovali u takvom projektu te ih mole za pomoć u uspostavi suradnje. U mailu se navodi i „kako je u Poljskoj bilo sličnih inicijativa“ ta kako vjeruju da bi „s iskustvom u energetskim obnovama, ESCO modelom i JPP-om te ostalim vidovima mogućeg ugovaranja, došli do optimalnog organizacijskog i tehnološkog rješenja za takav projekt.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:00