NOVA AFERA

“Žalac ne poznajem, na sustavu koji smo prodali Ministarstvu radili smo godinama”

Osnivač tvrtke Ampelos Marko Jukić potvrdio je da mu je sporni natječaj najveći koji je dobio od države
Gabrijela Žalac
 Goran Mehkek / CROPIX

Marko Jukić, osnivač i direktor tvrtke Ampelos iz Podstrane - koja je dobila posao od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU vrijedan više od 16,2 milijuna kuna, kaže da njegova tvrtka od 2012. godine radi na razvoju rješenja sličnih onome koje su prodali Ministarstvu Gabrijele Žalac.

Poduzetnik Jukić je nekad, kaže, radio s Tomislavom Šimuncem, poznanikom ministrice Gabrijele Žalac o čijim je poslovima s Ministarstvom Jutarnji list pisao tijekom 2017. godine, kad je izbila afera jer je njegovim tvrtkama Ministarstvo ministrice Žalac dodjeljivalo poslove. No Jukić tvrdi da sa Šimuncem ne surađuje već godinama.

Jukić iz Ampelosa se, kaže, odvojio od Šimunca te razvio proizvod koji je, tvrdi, konkurentski njegovim tvrtkama.

- Osobno i ne poznajem ministricu Žalac - tvrdi Jukić.

Ističe da je njegova tvrtka Ampelos u posljednjih šest mjeseci educirala više od 2000 ljudi, a da dobit koju je prijavila 2018. godine u visini od 6,9 milijuna kuna nije isplatio sebi na ruke, nego je taj novac investirao dalje u posao.

Vanjski suradnici

- Tvrtka trenutačno ima pet stalno zaposlenih i vanjske suradnike. Godinama sam ulagao u slična rješenja, a osobno sam diplomirani inženjer računarstva - objašnjava Jukić.

Na napise portala Telegram, koji je jučer izišao s tom informacijom da je tvrtka nedugo prije nego što se javila na taj natječaj bila u blogkadi, Jukić odgovara “da blokade smatra sastavnim dijelom poslovanja u Hrvatskoj”.

- Ne znam zašto je to uopće bitno, borimo se na tržištu, nekad nas ne isplate na vrijeme, a fakture već budu izdane, ta blokada trajala je neko kraće vrijeme - kaže Jukić te dodaje da su dobivali poslove i na drugim natječajima, ali da im je dosad ovo najveći.

Inače, riječ je o natječaju koji je Ministarstvo raspisalo tijekom 2018. godine za nabavu “cjelovitog i funkcionalnog programskog rješenja informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem koje sadržava registar projekta”.

Jedan ponuditelj

Vrijednost nabave procijenjena je bila na 12 milijuna i 991 tisuću kuna plus PDV, a na natječaj se javio samo jedan ponuditelj.

Odnosno, zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. te InfoDom d.o.o.

- Na natječaj se javio samo jedan ponuditelj - bio je odgovor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kad smo ih prije nekoliko mjeseci, kad je Jutarnji list istraživao tu temu, pitali kako to da je posao razvoja informacijskog sustava, vrijedan 16,24 milijuna kuna, dobila baš tvrtka na čijem je čelu u trenutku natječaja sjedio Željko Marić, bivši poslovni partner Mladena Šimunca, poduzetnika kojem je Žalac već prije pokušala dodijeliti taj posao, ali nije uspjela.

Podsjetimo da je u rujnu 2017. godine Žalac putem pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva na nadmetanje posao u vrijednosti od 10 milijuna kuna dodijelila splitskoj zajednici ponuditelja - tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt, čiji je direktor i član uprave bio Šimunac, kojeg je ministrica otprije poznavala. No na tu odluku žalio se King, jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj.

Ministarstvo regionalnog razvoja jučer je službeno demantiralo postojanje bilo kakvog pogodovanja u ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:35