KRIZA NA ISTOKU HRVATSKE

ZAMJENIK PREDSJEDNIKA HDZ-a U VUKOVARU KOMENTIRAO POTEZ IVANA PENAVE Tomo Medved: 'To nije domoljublje, već kratkovidno sebeljublje'

 
Tomo Medved
 Robert Fajt / CROPIX

Zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je žurno doputovao u Vukovar kako bi smirio situaciju i probleme nastale odlaskom Ivana Penave i gotovo kompletnog lokalnog stranačkog vodstva iz HDZ-a.

Poveo je Medved sa sobom i neke vukovarske HDZ-ovce na funkcijama i dužnostima u Zagrebu poput Nikole Mažara, državnog tajnika za stambeno zbrinjavanja koji je imenovan novim povjerenikom gradskog HDZ-a, dosadašnje saborske zastupnice Marijane Balić, Zvonka Milasa...

- Pozdravljam ovdje i dr. Vesnu Bosanac, utemeljitelje HDZ-a, bivšeg gradonačelnika Vladimira Štengla - započeo je Medved svoje obraćanje javnosti, a onda preuzeo ulogu stranačkog pit bula koji će Penavi odgovoriti žešće od premijera Andreja Plenkovića.

Program i vizija

- Onima koji su nas napustili želim zahvaliti na svemu što su učinili za HDZ i poželjeti sreću u životu. No, isto tako žao mi je što nisu u HDZ-u ispunili svoja osobna očekivanja. Na žalost, upravo su osobna očekivanja danas bila u fokusu na njihovoj presici. Domoljublje znači zatomljavanje osobnih interesa. To nije kada svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini i kada je niste spremni podrediti zajedničkom interesu. To je prije kratkovidno sebeljublje nego odgovorno domoljublje - kazao je Medved i dodao.

- Jedan od fokusa Penavina govora bili su unutarstranački izbori. Bio je kandidat, predstavio je svoj program i viziju, no rezultati su pokazali da članovi ne vide stranku onako kako ju je vidio on. No, on nije viteški primio poraz i kada nije po njegovom ne kani biti lojalan ogromnoj većini svojih kolegica i kolega. Odluka nije od jučer, čekao se pogodan trenutak da se pokuša naštetiti stranci pred izbore. No, HDZ ima rezultate i ovaj pokušaj neće im uspjeti. Demokracija nije prihvaćati stav većine samo kada se s njima slažete, a kada vam se uskrati povjerenje, onda optužujete cijelu stranku. To nije demokratsko ponašanje nego dogmatizam. Prozvani smo da HDZ koristi Vukovar u marketinške svrhe, a danas je jasno kako pojedinci upravo žele Vukovar koristiti za osobne interese. Zlorabljenje statusa gradonačelnika za osobnu promociju ne bi trebalo biti prihvatljivo građanima, žrtva Vukovara ne smije se zlorabiti - poručio je Medved, kazavši i da je “izgovorena opasna laž kako je HDZ izdao Vukovar i okrenuo leđa žrtvi”.

Entuzijazam

- Ova je Vlada pružila ruku Vukovaru i na tome ćemo tragu nastaviti s jednakim entuzijazmom i ljubavlju. Većina onoga što smo obećali je ispunjena, a ono što nije, bit će u sljedećem mandatu. U završnoj su fazi pripreme za Zakon o poticanju ulaganja. Ovo neće naštetiti HDZ-u, jer smo mi najjača stranka. Lista koju ćemo sastaviti bit će odgovor na sve izazove, a HDZ će pobijediti na izborima - poručio je Medved, a Mažar je izvijestio kako je imenovano deset članova Povjerenstva HDZ-a za Vukovar, a da je stranku napustio tek manji dio članova gradskog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:58