ŠOKANTAN SLUČAJ

'ŽAO MI JE, OSJEĆAM SE KRIVIM. KAD BISTE ME PUSTILI IZ ZATVORA, VIŠE NIKADA TO NE BIH NAPRAVIO' Kristian je preklinjao suca da ga pusti iz ćelije

 
 CROPIX

Zatajenje srca i, posljedično, zatajenje mozga, kako neslužbeno saznajemo, uzrok su smrti Kristiana Vukasovića (18), mladića s mentalnim i tjelesnim oštećenjima koji je nakon mjeseci provedenih u zatvoru preminuo KBC-u Split prošle subote. Kako nam je objasnio poznati hrvatski patolog koji je želio ostati anoniman, to znači da je Kristian vrlo vjerojatno umro od tzv. psihičke smrti.

Podsjetimo, Kristian Vukasović, iako je tek bio navršio 18 godina i iako se radilo o osobi s trećim stupnjem invaliditeta, koji se liječio na psihijatriji od 12. godine, osuđen je za podmetanje požara kao odrasla osoba. Odmah mu je izrečen istražni zatvor te je smješten na Bilice. Osuđen je za podmetanje požara - poremećaj piromanije utvrđen mu je znatno ranije zbog spaljivanja pet maslina i nešto makije.

Glavna rasprava na kojoj je Kristian osuđen na osam mjeseci zatvora održana je na Općinskom sudu u Splitu u jedan dan.

Proglašen je krivim nakon što je priznao počinjenje kaznenog djela, te su se on i njegov odvjetnik Dino Radić suglasili s predloženom kaznom i izrečenom sigurnosnom mjerom obveznog liječenja. Nakon toga je nad njim produljen istražni zatvor, iz kojeg je izišao u komi i nakon tri tjedna preminuo.

U optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu teretilo ga se da je od 28. do 30. ožujka ove godine na predjelu Sumpetar, u mjestu Jesenice, podmetnuo četiri požara paleći suhu travu.

Sva četiri puta palio je travu pokraj svoje obiteljske kuće, te je najviše izgorjelo kad je nanesena materijalna šteta od 3000 kuna vlasniku triju maslina koje su izgorjele, a najmanje kad je planulo 35 četvornih metara niskog raslinja i makije te još dvije neobrađene, zapuštene masline.

Osim vlasnika maslina, oštećene su bile i Hrvatske šume zbog nešto opožarene mlade borove šume. Kristiana se teretilo da je time počinio produljeno kazneno djelo protiv opće sigurnosti – dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

- Osjećam se krivim i žao mi je što se to dogodilo. Kada bi me sada pustili na slobodu, nikad više to ne bih napravio. Obećavam da se ništa slično neće ponoviti. U istražnom zatvoru sam četiri mjeseca i uzimam propisanu terapiju - kazao je Kristian sucu. Pročitano je sudsko-psihijatrijsko vještačenje u kojem je navedeno da Kristian boluje od piromanije što spada u poremećaj navika i impulsa. U vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je bitno smanjeno ubrojiva. Vještak smatra da bi zbog te smanjene ubrojivosti Kristian mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo te mu je potrebno psihijatrijsko liječenje. Zatim je pregledan izvadak iz kaznene evidencije u kojem stoji da je Kristian otprije neosuđivan. Utvrđeno je i kako susjed kojem su zapaljene masline, a ni Hrvatske šume nisu zainteresirane za kazneni progon optuženoga. Roditelji optuženoga nisu pozvani kao svjedoci na glavnu raspravu. Ipak, na prijedlog državnog odvjetništva izrečena mu je kazna bezuvjetnog zatvora i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Općinsko državno odvjetništvo se nije žalilo na presudu, a odvjetnik je preuzeo pisani primjerak prije tjedan dana, 20 dana nakon što je Kristian već ležao u komi u KBC-u Split te dva dana prije nego što je preminuo. Isti dan kada mu je objavljena presuda, 23. srpnja, na zahtjev državnog odvjetništva produljen mu je istražni zatvor. Na tu odluku se njegov odvjetnik odmah žalio te je vijeće prihvatilo njegovu žalbu i ukinulo istražni zatvor. Za Kristiana prekasno, jer se već nalazio u komi u splitskoj bolnici.

- Ne mogu vjerovati da se u potpunosti zanemarila činjenica da je riječ o mladiću koji ima takve teškoće, primarno zato što je riječ o osobi koja je od djetinjstva imala određene teškoće i svi koji su se bavili njime i kod kojih je bio u tretmanu to su znali. Zna se kako se postupa s osobama sa smanjenom ubrojivošću. Njih ne možemo tretirati kao zdrave osobe koje su potpuno svjesne svojih djela i mogućih posljedica - ogorčena je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, čiji će ured pokrenuti istragu o ovom slučaju kako bi utvrdili tko je odgovoran.

Da se mladiću sudi kao mlađem punoljetniku, sukladno Zakonu o sudovima za mladež, moglo je zatražiti državno odvjeništvo, mladićev odvjetnik, ali i sam sud je o tome trebao voditi računa, objašnjava sutkinja za mladež i predsjednica Udruge sudaca za mladež Lana Petö Kujundžić. Trebalo je, nastavlja, utvrditi je li kazneno djelo onakvo kakvo bi počinio maloljetnik i može li se sa sankcijom za maloljetnike postići isti učinak kao i s općom. - Ako su ta dva uvjeta zadovoljena, tada trebamo primijeniti Zakon o sudovima za mladež i primjenjivati sankcije za maloljetnike koje su primarno odgojne mjere - pojasnila je. Iz dostupnih informacija ne proizlazi da je bilo tko u pravosudnom lancu napravio ovakav test razmjernosti. Ministarstvo pravosuđa poručilo je da “kao tijelo izvršne vlasti ne mogu komentirati, niti ocjenjivati sudske ili državnoodvjetničke odluke”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je kako će zatražiti sva izvješća da točno vidi što se dogodilo.

- Mi smo jako zainteresirani da vidimo što se dogodilo, iako su nam dosad prezentirani dokazi da u postupanju zatvorskog osoblja nije bilo nepravilnosti - rekao je ministar.

I za ubojstva sudovi u Hrvatskoj mladim osobama sudili kao da su maloljetnici
Split, 2019.

Suučesnik u ubojstvu dobio uvjetnu kaznu

Mlađi punoljetnik u studenome 2016. godine nožem je ubo te usmrtio devetnaestogodišnjaka. Drugi mlađi punoljetnik je oprao nož i obrisao ga kako bi maknuo tragove krvi s njega i potom ga odbacio u grmlje, da ga se ne bi moglo pronaći. Obojici je suđeno prema Zakonu o sudovima za mladež jer kad su počinili djelo, imali su 18 godina i 7 dana, odnosno 18 godina i 3 mjeseca. Počinitelju ubojstva izrečena je maksimalna kazna zatvora prema maloljetničkom pravu u trajanju od 5 godina. Do pravomoćnosti presude izrečen mu je i istražni zakon, no do objave presude branio se sa slobode. Drugom počinitelju izrečena je mjera pridržaja maloljetničkog zatvora, što je oblik uvjetne kazne zatvora, ali za malodobnike.

Bjelovar, 2018.

Za brojne krađe dobio 10 mjeseci uvjetno

21-godišnjak je osuđen uvjetno na 10 mjeseci maloljetničkog zatvora zbog serije krađa skupih bicikala. Tretiran je kao mlađi punoljetnik sukladno Zakonu o sudovima za mladež.

Rijeka, 2016.

Dvije godine zatvora za pokušaj ubojstva

Zbog pokušaja ubojstva 16-godišnjaka kojem je, zamahujući na njega nožem i prijeteći mu, nanio rezne ozljede na dvije godine maloljetničkog zatvora osuđen je 19-godišnjak. 19-godišnjak je sačekao pred školom 16-godišnjaka nakon završetka prvog sata te ga pred ulazom u zgradu škole udario šakom u glavu i potom napao zamahujući preklopnim nožem. Pritom ga je zarezao po vratu i podlaktici. Učenik je izbjegao teže ozljede izmičući se i bježeći u zgradu. Suđeno mu je sukladno Zakonu o sudovima za mladež.

Split, 2014.

Uvjetna kazna za teško razbojstvo

21-godišnji mladić osuđen je uvjetno na sedam mjeseci maloljetničkog zatvora zbog teškog razbojstva. Suđeno mu je sukladno Zakonu o sudovima za mladež.

Zadar, 2010.

Prijetio nožem, dobio 20 mjeseci zatvora

20-godišnjak je na Županijskom sudu u Zadru proglašen krivim i osuđen na godinu i osam mjeseci maloljetničkog zatvora zbog razbojstva koje je uz prijetnju nožem dugačkim više od 20 cm počinio početkom srpnja ove godine oko 4 sata noću u benzinskoj postaji. Priznao je djelo i pokajao se te je vratio novac. Olakotna okolnost je činjenica da je odmah nakon pljačke predao novac, da je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, što se nalazio u ozbiljnim obiteljskim problemima te je živio u nesređenim obiteljskim prilikama, zbog čega je i rastao po domovima. Što se pak tiče otegotnih okolnosti - ranije je već osuđivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:31