OPASNOST ZA ZDRAVLJE

ZAPANJUJUĆI PODACI IZ SLAVONSKOG BRODA Prošli su petak stanovnici ovog hrvatskog grada udisali najzagađeniji zrak u cijeloj Europi!

 Danijel Soldo / CROPIX

U petak, 8. siječnja, stanovnici Slavonskoga Broda udisali su najzagađeniji zrak u cijeloj Europi, ne računamo li jednu mjernu postaju na dalekom jugoistoku Turske, piše Glas Slavonije .

Prema podacima koje u realnom vremenu objavljuje kineska tvrtka Aqicn (na internetskoj stranici http://waqi.info/) toga je dana u Slavonskom Brodu zbog zagađenja koje širi rafinerija koja se nalazi u susjednom Bosanskom Brodu izmjereni indeks iznosio 261, a drugi grad na popisu najzagađenijih u Europi toga je dana bilo Skopje - s indeksom 223. Treća je bila mjerna postaja u Beogradu s indeksom 182. Ova tvrtka surađuje sa 68 država diljem svijeta kako bi napravila mapu zagađenja zraka, a podaci se prikupljaju u realnom vremenu s 8028 mjernih postaja.

Podaci koje prikupljaju mjerne postaje odnose se na količinu lebdećih čestica promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM 2,5), koje predstavljaju mješavinu organskih i anorganskih tvari, teških metala i sitnih čestica prašine. Zbog male veličine prodiru i zadržavaju se u donjim dišnim putovima te uzrokuju upalne promjene i smanjuju otpornost na alergije i infekcije, piše Glas Slavonije . Zbog značajnog utjecaja na zdravlje ljudi, koncentracija PM 2,5 je jedan od najvažnijih pokazatelja onečišćenja zraka. Emisija PM 2,5 je u najvećoj mjeri posljedica izgaranja krutih i tekućih goriva u stacionarnim i pokretnim izvorima.

Kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu mjeri i Agencija za zaštitu okoliša, a prema jučerašnjim podacima količina PM 2,5 čestica bila je 86,80, što se smatra visokim, četvrtim od pet stupnjeva zagađenja. Na žalost, posljednje izvješće Agencije o kvaliteti zraka u Hrvatskoj odnosi se na 2014. godinu, a dostupno je i Izvješće o praćenju onečišćenja zraka na privremenoj postaji državne mreže za praćenje kvalitete zraka – Slavonski Brod, no ono se odnosi na razdoblje od 7. ožujka do 8. kolovoza 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43