POSLODAVCI DALI 'TIME OUT' VLADI

ZAPOSLENI MOGU ODAHNUTI Većina velikih tvrtki u Hrvatskoj više neće dijeliti otkaze u 2013. godini

Sibenik, 160311.Nezaposleni traze posao na oglasnoj ploci sibenskog zavoda za zaposljavanje HZZ.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon četiri godine masovnih otpuštanja , zaposleni u vodećim hrvatskim kompanijama konačno mogu odahnuti.

Naime, kako doznajemo u perjanicama hrvatskoga gospodarstva, koje zapošljavaju desetke tisuća ljudi, većina ih u 2013. ne namjerava dalje smanjivati broj zaposlenih. Neke od njih, štoviše, planiraju nova zapošljavanja.

- Agrokor ne planira otpuštanje u 2013. godini - kratko su nam rekli u koncernu Ivice Todorića.

I dalje pad zaposlenosti

- Pliva u ovom trenutku ne planira smanjivanje broja zaposlenih. Naprotiv, Hrvatska je i dalje suočena s padom zaposlenosti, a Pliva je jedna od rijetkih kompanija koja je u 2011. i 2012. povećala broj zaposlenih za više od 200. Nastavak takvog trenda očekujemo i u ovoj godini, a dinamika zapošljavanja odvijat će se sukladno poslovnim planovima i potrebama kompanije - kažu nam u Plivi, u kojoj upozoravaju na svoj investicijski ciklus.

Jamstvo za socijalni mir

- Početkom veljače u Hrvatskom telekomu je potpisan kolektivni ugovor koji će biti na snazi do 30. lipnja 2014.

Osim visoke razine radničkih prava, kolektivnim se ugovorom jamči i socijalni mir u sljedećoj godini te godinu i pol dana tijekom kojih neće biti tehnološkog viška - ističu u HT-u. Ovogodišnji time out kad su u pitanju otkazi, međutim, ne znači da je završilo i restrukturiranje hrvatskih kompanija. Ono će se, tvrde u korporativnim krugovima, nastaviti tijekom cijele ove godine, no u većini njih ipak neće ići prema radikalnoj mjeri smanjenja broja zaposlenih. Razloga za to ima više, a glavni je to što je u mnogim tvrtkama broj zaposlenih tijekom prijašnjih otpuštanja već sveden na minimum.- Trend je velikim hrvatskim kompanijama da ne pridonose daljnjem rastu nezaposlenosti.

Traži se 9000 radnika

Oni koji mogu proći bez toga, u ovoj godini neće otpuštati - kaže nam visokopozicionirani sugovornik iz jedne od vodećih hrvatskih kompanija. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na burzi rada je prijavljeno gotovo 373.000 građana. Hrvatska je veljaču zaključila s više od 375.000 nezaposlenih, i to u vrijeme kad novih radnih mjesta nema ni za lijek. O tome dovoljno govori i podatak HZZ-a da poslodavci u Hrvatskoj trenutačno traže manje od 9000 novih radnika, što znači da statistički gledano na jedno slobodno radno mjesto dolaze 42 potencijalna kandidata.

No, to ne znači da je spirali otkaza u Hrvatskoj kraj. Dobar primjer za to je Brodosplit, u kojem je već najavljen val otkaza. Nešto slično čeka i Dioki grupu, na koju je oko bacio umirovljeni general Ivan Čermak i njegov Crodux. Slični procesi događat će se i u dijelu drugih hrvatskih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:44