SKANDAL U HUP-U

Zaposlenicama HUP-a koje su prijavile Jakelića za seksualno uznemiravanje prijeti se otkazom

Ovakvom porukom HUP šalje poruku da štiti zlostavljača. Morao je dobiti izvanredni otkaz, a ne sporazumni raskid, kaže odvjetnica Bezbradica-Jelavić
Bernard Jakelić
 Darko Tomaš / CROPIX

Zaposlenice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koje su prijavile Bernarda Jakelića za seksualno uznemiravanje i mobing pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić upozorene su da bi mogle dobiti izvanredni otkaz ako išta od onoga što su navele u prijavi iznesu u javnost.

Potvrdila nam je to jedna od žena koje su prijavile Jakelića, a strah od otkaza razlog je što neke žene nisu htjele prijaviti iako, kažu one koje su ga prijavile, imaju dokaze da su i one bile žrtve.

- Ako je razlog za prestanak radnog odnosa neprimjereno ponašanje prema zaposlenicama, on nije trebao dobiti sporazumni raskid radnog odnosa, već je to bio razlog za davanje izvanrednog otkaza prema Zakonu o radu, i to se očekivalo.

Ako se paralelno ženama koje su prijavile šalje poruka da ne izlaze u javnost pod prijetnjom otkaza i to opravdava odavanjem poslovne tajne, očito je da poslodavac štiti osobu za koju postoji sumnja da je počinila kazneno djelo, a pritom se ne ponaša dostojanstveno prema žrtvama koje su zaposlenice istog poslodavca - rekla nam je odvjetnica Sanja Bezbradica-Jelavić, ograđujući se da govori načelno jer o događajima zna samo iz medija.

Na naš upit odgovorio je i glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

“Prema Zakonu o radu svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika su tajni. HUP kao i sve druge tvrtke, pa i vaša medijska kuća, imaju propisane pravilnike koji definiraju koje informacije su poslovna tajna. To ne vrijedi samo za neke, već za sve zaposlenike kompanije”, rekao je Majetić i dodao da nije točno da se prijetilo izvanrednim otkazom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:34