MINISTARSTVO: 'VODIMO RAZGOVORE'

ZAPOSLENICI ALGORITMA NISU JEDINI, PROCURILE NOVE PRIČE! 'Zbog stečaja tvrtke nas tjeraju da vratimo porodiljne naknade'

Ne mogu djecu upisati u vrtić jer nemaju dokaz ni da su zaposlene ni nezaposlene osobe
Kristina Čuhnil i Ivana Novaković
 Bruno Konjević / CROPIX

Ne može tražiti posao jer nije dobila otkaz. Ne može se vratiti na posao jer je njezina tvrtka ugašena dok je ona bila na porodiljnom dopustu. Ne može se prijaviti na burzu i ostvariti naknadu jer nema dokaz da nije zaposlena. Ne može dijete upisati u vrtić jer nije ni zaposlena ni nezaposlena. Ne može ostvariti ni pravo na preostali dio roditeljske naknade jer HZZO za to traži da joj poslodavac - koji od travnja ne postoji - izda potvrdu da u tom periodu nije radila.

To je, ukratko, priča Kristine Čuhnil, zaposlenice ugašene tvrtke KIK Elektronika, koja je držala trgovački lanac tehničke robe Technomarket, a koja je 25. travnja ove godine izbrisana iz sudskog registra. Kristina Čuhnil, Ivana Novaković i još jedna kolegica, zaposlenice koje su u trenutku gašenja tvrtke bile na porodiljnom dopustu, našle su se u pat-poziciji, vrlo sličnoj onoj kroz koju prolaze bivši zaposlenici Algoritma.

Bez statusa

Iz dana u dan sve je jasnije da zaposlenici Algoritma nisu jedini koji su se, ni krivi ni dužni, našli u situaciji da država najavljuje da će od njih potraživati sva isplaćena sredstva na ime roditeljskih naknada, kao i pokrivanje troškova liječničke skrbi, a da sami za to ne snose ni najmanju krivicu. Zaposlenice KIK Elektronika u toj su se situaciji našle još ranije.

Kristina Čuhnil je u prosincu 2016. otvorila bolovanje zbog čuvanja trudnoće, a nastavila je koristiti porodiljni dopust nakon što je u srpnju 2017. godine rodila. Nakon isteka prvih šest mjeseci dopusta, nije joj stigla naknada.

- Išla sam provjeriti o čemu se radi i saznala da sam napravila grešku i da nisam na vrijeme HZZO-u javila da namjeravam nastaviti koristiti i drugih šest mjeseci dopusta. Šokirala sam se, ostala sam bez prihoda i pitala što mogu napraviti. Nakon nekog vremena dobila sam odgovor da će mi isplatiti zaostale naknade i da ću ih primati i dalje, ali da moram donijeti potvrdu od poslodavca da u tom periodu nisam radila - objašnjava Čuhnil.

I tu kreće, kaže, horor priča. Čuhnil saznaje da je njezina tvrtka već izbrisana iz registra i da ne može dobiti potvrdu da nije radila jer je nema tko napisati. Unatoč tome, HZZO joj i dalje šalje takve zahtjeve. Mjeseci prolaze, ona je bez prihoda, ali u službama se i dalje vodi kao zaposlena. Ne može dobiti ni naknadu s burze. Ne znajući što će, počinje tražiti posao i nalazi ga, bitno prije nego je dijete navršilo godinu dana.

- Morala sam raditi, nisam imala izbora. Obitelj se ponudila pričuvati mi dijete tih nekoliko mjeseci dok ne upišemo vrtić. No, poslodavac me nije mogao zaposliti jer nisam bila odjavljena. Zahtjev HZMO-u da mi se izda rješenje o stažu, koje bi pokazalo da mi staž završava u travnju i koje bi služilo kao odjava, predala sam još početkom svibnja. Tako sam izgubila šansu za posao, a onda sam shvatila da ne mogu ni tražiti vrtić za dijete jer nemam nikakav status. Sad i da dobijem posao, gdje bih s djetetom... - pita se Čuhnil, kojoj je HZMO, javila nam je, jučer izdao prvostupanjsko rješenje.

Njezina kolegica Ivana Novaković, koja je bila u istom statusu, dobila je sve rodiljne naknade, zaključno s lipnjem. No, nakon završetka porodiljnog, shvatila je da ne može ostvariti naknadu na burzi, a u HZZO-u su joj najavili da će morati vratiti posljednje dvije roditeljske naknade. Ona je, kaže, srećom, relativno brzo dobila rješenje HZMO-a te je početkom listopada uspjela dobiti posao.

Raspetljavanje

- U dugovima smo, obje, biti bez primanja nakon porodiljnog je strašno. Naknada s burze bi nas spasila, ali nismo na nju imale pravo. Sad bih trebala dobiti prvu plaću, nemam odakle vratiti te rodiljne naknade. Nigdje nismo pogriješile, želimo samo da nam se omogući ostvarenje naših prava - kaže Ivana Novaković.

Na koji će se način raspetljati ovakve situacije, još nije poznato. U razgovoru sa zaposlenicima bivšeg Algoritma saznajemo da njihov problem još uvijek nije riješen, no podsjećaju da ih je ministar rada Marko Pavić, koji ih je prošli tjedan osobno nazvao, zamolio za strpljenje tjedan-dva, kako bi administracija pronašla zakonit način da razriješe nastali problem, i to na način na koji bi zaposlenici ostvarili sva prava, bez obaveze da vraćaju roditeljske naknade.

Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su da se “i dalje vode intenzivni razgovori s nadležnim institucijama, sve u cilju pronalaženja rješenja za sve slučajeve u kojima su radnici bili na privremenoj nesposobnosti za rad ili rodiljnom dopustu u trenutku kada je proveden stečaj tvrtki”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:06