SUĐENJE ZA UBOJSTVO

Zaposlenik Nacionala: Pukanić nije pričao da je u opasnosti

 POOL / CROPIX

ZAGREB - Suđenje optuženima za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića danas je nastavljeno saslušanjem četvero novih svjedoka – dvojice zaposlenika Nacionala te dvojice poznanika optuženih Roberta Matanića i Amira Mafalanija.

Jutros je zbog svjedočenja zaposlenika Nacionala oko zgrade Županijskog suda bilo nekoliko kombija sa interventnim policajcima sa dugim cijevima i pancirkama, a osiguranje je bilo vidljivije nego prethodnih dana. Čak je u predvorju suda bilo zabranjeno zadržavanje ostalih stranaka koje su dolazile u sud.

Nacionalov grafičar Vedran Duhaček i njegov šef, direktor proizvodnje Ivica Horvat ispričali su da su u vrijeme eksplozije u kojoj su ubijeni Pukanić i Franjić bili u podrumu zgrade Nacionala.

Pukanić ih je prije odlaska iz zgrade obišao i pozdravio, a kada je izašao van čuli su eksploziju u kojoj su i oni lakše ozlijeđeni.

Horvat koji je s Pukanićem bio dugogodišnji kolega i prijatelj kazao je da mu suvlasnik Nacionala nije pričao da je u opasnosti ili na koga sumnja nakon što je na njega izvršen prvi atentat, nekoliko mjeseci prije ubojstva.

Na klupi za svjedoke potom se pojavio Danijel Bjalaković kojemu je Amir Mafalani ponudio da bude direktor tvrtke preko koje su kasnije naručivali robu koju nikada nisu platili. Na pitanje sutkinje Kršul što je po zanimanju Bjelkanović je odgovorio:

'Ništa', i potom je svjedočio o direktorskom poslu.

Zbog toga se Mafalaniju i Bjelkanoviću sudi u Našicama. Iako Bjelaković tvrdi da ne zna čime se firma bavila te da je na 'posao' pristao samo jer mu je Mafalani obećao da mogu dobro zaraditi.

Na njegovo je ime kupljen i Mafalanijev automobil za što je on dobio 2.500 eura.

Sutkinja Kršul Mafalaniju je zabranila da svjedoku postavi pitanje tko ga je nagovorio da svjedoči protiv njega, što je Bjelaković navodno kazao na sudu u Našicama.

Posljednji je svjedočio Stjepan Bešenić, vlasnik lokala u koji su izlazili Robert Matanić i njegova djevojka Andrijana Stanić. Nju je nakon ubojstva policija uhitila u Bešenićevom kafiću, a na stolu joj je ostao mobitel koji je nekoliko puta zazvonio.

No, Bešanić je, suprotno od iskaza u istrazi, kazao da se na jedan od poziva javio te da je razgovarao s muškarcem koji ga je pitao gdje je Adrijana.

Na pitanje odvjetnika kazao je da su se Matanić i njegova djevojka ponašali normalno te da kod njih nije uočio ništa neobično.

Suđenje se saslušanjem novih svjedoka nastavlja u ponedjeljak 22. veljače.

Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića te planirala ubojstvo još dviju osoba na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Na optuženičkoj klupi nema Bojana Gudurića koji u sarajevskom zatvoru čeka izručenje te Željka Milovanovića pritvorena u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Incident ispred suda

Na koliniku pred zgradom suda zaustavila se Škoda u kojoj su sudski dostavljači dovezli sudske spise. Policajac u odori iz osiguranja naredio im je da se maknu, ali su dostavljači to odbili jer su morali iznijeti sudske spise, a policajac je inzistirao da pomaknu vozilo. Na to je jedan od dostavljača rekao policajcu.

'Ništa ne radite, Samo tu blejite!', i odnio spise u sud. Policajac je čekao da izađe da mu napiše prijavu, ali dostavljač više nije izlazio iz sudske zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:11