NEPOTIZAM U ZADRU

ZAPOSLIO SVOG SINA I SINOVE JOŠ SEDMERO KOLEGA Kalmeta: 'Ako je bilo namještanja letjet će perje!'

Nitko od kontaktiranih nije htio da se njegovo ime nađe u istom članku s još jednom aferom o rodbinskom zapošljavanju po državnim i gradskim tvrtkama

Kada sam vidio naslov u novinama, nisam mogao vjerovati! Morao sam protrljati oči – kazao je “na prvu” gradonačelnik Božidar Kalmeta komentirajući skandaloznu činjenicu da je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra (JVPGZ) Željko Šoša prošlog mjeseca zaposlio svoga sina i sinove još sedam drugih kolega vatrogasaca u svoju vatrogasnu postrojbu, piše Slobodna Dalmacija

Iako je Šoša za “Slobodnu” istaknuo da je cijeli natječaj bio proveden u skladu sa zakonom, pozvavši pritom u nadzor nadležnu inspekciju, velika je vjerojatnost da će mu se želja ispuniti. Naime, nakon prvobitnog “šoka”, Kalmeta je rekao:

Natječaj je trajao osam dana

- Danas ću od nadležnih tijela zatražiti da ispitaju je li bilo zakonskih nepravilnosti prilikom tog zapošljavanja. Jer ako se utvrdi bilo što, letjet će perje! - obećao je zadarski gradonačelnik, priznavši da su ga krajem prošlog tjedna tražili neki nezadovoljni kandidati da ih primi u vezi s natječajem JVPGZ-a, ali ih je on uputio na zapovjednika Željka Šošu.

Da je zapošljavanje sinova vatrogasaca postala “radioaktivna” priča svjedoči i naš pokušaj da za komentar dobijemo još nekoga iz gradske uprave. Nitko od kontaktiranih, međutim, nije htio da se njegovo ime nađe u istom članku s još jednom aferom o rodbinskom zapošljavanju po državnim i gradskim tvrtkama!

“Molim vas, moje ime nemojte spominjati. S tim nemam nikakve veze”, ograđuju se u gradskoj upravi koja je 1999. osnovala javnu vatrogasnu postrojbu i otada sufinancira njezin rad.

Gradska vijećnica SDP-a Omerka Šarić o cijelom je slučaju saznala iz novina, pa i činjenicu da je i sin dr. Jadrana Perinića, ravnatelja DUZS-a i člana SDP-a, također zaposlenje pronašao u JVP GZ-a prije dvije godine.

- Važno je utvrditi jesu li ti vatrogasaci zakonito zaposleni. Jesu li zaposleni temeljem pravnih uvjeta, a ne po kriteriju tko je čiji sin, u što ne želim ulaziti. Podržavam zapošljavanje temeljem javnih natječaja po kriteriju najboljih kandidata. Valjda su ih zaposlili sukladno potrebnim radnim mjestima, svome statutu i drugim pravilnicima. Ako su pak gotovo svi zaposleni djeca vatrogasaca, onda to nije jedina tvrtka u gradu gdje se zapošljava po rodbinskoj vezi. To je pravilo u HDZ-ovim strukturama, a mi se zalažemo za bolje. Neka nadležni ispitaju je li bilo namještanja natječaja – kaže Omerka Šarić

Podsjetimo, na javnom natječaj od 4. siječnja 2014., koji je trajao samo osam dana, i bio raspisan preko vikenda, uključujući i državni blagdana Tri kralja, zaposleno je osam sinova zadarskih vatrogasaca: Tomislav Šoša, Šime Sikirić, Marko Zdrilić, Frane Kovačević, Marin Pavić, Toni Juravić, Edi Delija i Mario Erstić. Zapovjednik Šoša tvrdi da nije u sukobu interesa i da je sve po zakonu. Tipično zadarski. Uvijek se unaprijed zna za koga je natječaj namijenjen. I uvijek je sve po zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:16