POSVAĐALI SE HDZ-ovci

Zaratili zbog meda: laboratorij su mu bili prst, jezik i loša misao

 
Ivan Bračić i Ivan Ćelić
 HANZA MEDIA

“Jutrošnji čaj u Hrvatskom saboru mi je prisjeo. Uz čaj dobijem ‘Cvjetni med - dar pčela i prirode’. Zemlja podrijetla: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU. Da, dobro ste pročitali - mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU. Mogli su barem napisati u kojem omjeru... U prijevodu čitajte: to je med iz Kine kojem je dodano malo meda iz Hrvatske. Tko dopušta ovakve deklaracije?”

Ova crtica iz saborskog restorana koju je na Facebook profilu objavio Ivan Ćelić, HDZ-ov saborski zastupnik, jučer je na brojnim portalima bila glavna tema komentara ispod naslova poput “HDZ-ovac optužuje HDZ-ovca da kinesku mješavinu prodaje kao hrvatski med”.

Drugi je HDZ-ovac, onaj na kojeg se aludira, Ivan Bračić, dugogodišnji član te stranke i bivši pomoćnik ministra gospodarstva, najpoznatiji kao osnivač tvrtke PIP iz Pisarovine, najvećeg proizvođača meda i pčelarskih proizvoda u Hrvatskoj.

- Prije svega, ja nisam vlasnik tvrtke, a njezin vlasnik nije HDZ-ovac, pa ne stoji ta priča o obračunu u HDZ-u. Ja jesam osnivač PIP-a, ali sada sam u mirovini i od tvrtke dobivam neke tantijeme. Kada javno nastupa, saborski zastupnik mora biti informiran i znati zakonski okvir koji regulira područje o kojem govori. Ako želi biti istinit i dobronamjeran, on mora proučiti Zakon o deklariranju hrane, Zakon o sigurnosti hrane i u ovom slučaju Pravilnik o medu i europsku Direktivu o medu. Ako ima sumnju u sastav meda, trebao bi pozvati inspekciju da taj med s oznakom zemlje podrijetla ‘mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU’ uzorkuje i utvrdi sve parametre njegova podrijetla, a ne da tvrdi da je taj med iz Kine - nastavio je Bračić. Prekinuli smo ga na trenutak pitanjem:

- Znači, taj med bi mogao biti i iz Srbije. To bi bilo još dramatičnije: ‘Saborski zastupnici glasuju u Saboru pod utjecajem srbijanskog meda?’

- Vi se sada šalite, ali dok se ne utvrdi odakle je med, o tome se može samo nagađati. Ja sam kao član povjerenstva za novi Pravilnik o medu digao ruku za pravilno označavanje meda. To više sam tužan zbog ovakve rasprave jer je očito da su u ovom slučaju Ćelićev jedini laboratorij bili prst, jezik i loša misao u glavi - zaključio je Bračić.

- Nikakvih skrivenih pobuda nije bilo u mojoj objavi, znam gospodina Bračića i zajedno idemo na misu u istu crkvu. Samo sam reagirao kada sam vidio da mi je tajnica donijela čaj s medom koji nije iz Hrvatske. Pomislio sam zašto u Saboru nemamo hrvatski med, a sumnja u kineski mi se probudila jer sam čitao novinske članke u kojima se upozorava na uvoz koji ugrožava hrvatske medare. Ne bavim se toliko medom i nisam radio analize, ali sam htio upozoriti na taj problem, o kojem sam pitao i ministra Tolušića: zašto se hrvatski med ne može deklarirati kao hrvatski - odgovorio mu je Ćelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:52