ZAKLADA ZA ODJEL NA KBC-U REBRO

'Zaslužio sam da se probudim u sobi punoj sunca, pored mame'

Održan je donatorski skup za sve koji mogu pomoći prikupiti potrebnih 27 mil. kuna
V. Beroš, pomoćnik ministra, M. Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, A. Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, i Ž. Kaštelan iz Klinike za urologiju KBC-a
 Marko Todorov / CROPIX

“Ja sam zaslužio da se probudim u sobi punoj sunca pored svoje mame koja me gleda svojim okruglim zaljubljenim očima. Nisam se htio probuditi u sobi u kojoj mi rano ujutro vade krv. Poželio sam da sam zdrav kao i ostala djeca i da mogu ići u vrtić i školu igrati se i skakati. Nisam se želio probuditi u sobi u kojoj svi koji mi dođu u sobu moraju stavljati navlake na cipele i prati ruke prije nego što me diraju. Poželio sam da mogu na more... Pomozite meni i mojim prijateljima da nam bude lakše ozdraviti. Pomozite da i mi imamo privremenu sobu s krevetom za naše mame. Da tete ujutro budu vesele i nasmijane, da doktori imaju za nas samo dobre vijesti i da se moji prijatelji i ja možemo na terasi igrati autićima...”

Ovo je samo dio pisma dječaka koji je bolovao od leukemije i liječio se na Odjelu hematologije i onkologije KBC-a Zagreb.

- Prvenstveno sam majka dječaka koji se borio i izborio s malignom bolešću. Unatoč tome, to je nešto što te zauvijek promijeni i upravo zato se 2015. godine rodila ideja da se osnuje zaklada preko koje bi se stvorili adekvatniji prostori za malene bolesnike - rekla je Anamarija Zorović, upraviteljica zaklade.

Marko Todorov / CROPIX
Anamarija Zorović

Neadekvatno

U Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju bolnice Rebro (KBC Zagreb) liječe se sve vrste bolesti krvi i malignih bolesti kod mlađih od 18 godina. Zavod je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se izvodi alogenična transplantacija koštane srži te se provode sve vrste najsuvremenijeg liječenja malignih bolesti djece, poput mega kemoterapije, terapije monoklonskim protutijelima, terapije tzv. pametnim ciljanim lijekovima...

Problem Zavoda su neadekvatni prostori koji se nalaze u prizemlju glavne zgrade. Smješten uz cestu, nalazi se na vrlo prometnom mjestu, te je najteže oboljeloj djeci nemoguće osigurati mir i tišinu.

Najveća noćna mora za djecu i roditelje je nemogućnost smještaja roditelja uz dijete, a sobe nemaju sanitarne čvorove.

- Ovdje govorimo o djeci koja i nekoliko mjeseci provedu u bolnici tako da su im roditelji nužni kako bi se osjećali što bolje. Činjenica je da je na drugom mjestu smrtnosti kod djece oboljenje od malignih bolesti, stoga je jasno da nam je novi odjel nužan - rekao je pomoćnik ravnatelja prim. Milivoj Novak.

Da bi se unaprijedilo liječenje, počela je gradnja novog odjela na vrhu postojeće zgrade na Rebru.

- Kroz zakladu smo dosad prikupili oko pet milijuna kuna, a treba nam 27 milijuna kuna. Upravo zato smo organizirali ovaj donatorski skup na koji smo pozvali sve koji nam mogu pomoći u ostvarenju boljih uvjeta za naše najmanje pacijente - rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. Ante Ćorušić.

Privatne tvrtke

Prema njegovim očekivanjima, odjel, koji bi trebao zadovoljiti potrebe, imat će 37 kreveta, uz djecu će moći boraviti roditelji, a očekuje se da će biti u funkciji do kraja godine.

Dosad su se već odazvale brojne privatne i javne tvrtke, ali i pojedinci, dok su se jučer na donatorskom sastanku okupili brojni poznati, poput izbornika nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, bivšeg izbornika Ćire Blaževića, igrača Dinama i mnogo poduzetnika.

Marko Todorov / CROPIX
Zlatko Dalić i Ćiro Blažević

A pomoći mogu svi koji to žele:

Donacije ZAKLADA - DJEČJA ONKOLOGIJA REBRO

IBAN: HR73 2340 0091 1109 7386 5 SWIFT: PBZGHR2X

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:12