INTERVENTNE MJERE ZA PRAVOSUĐE

ZASTALI BROJNI PREDMETI Odvjetnici traže suđenja na daljinu te zaustavljanje rokova zastare i stečajnih postupaka

Dražen Bošnjaković
 Boris Kovačev / CROPIX

Vlada još važe hoće li u hitnu saborsku proceduru uputiti zakon koji će sadržavati interventne mjere za pravosuđe. Zakonom, za koji se zalaže dobar dio pravnika, trebala bi se riješiti četiri ključna problema nastala u pravosuđu koje je praktično blokirano nakon uvođenja mjera suzbijanja pandemije.

Prvo je da se omogući vođenje sudskih postupaka i izvođenje dokaza na daljinu, drugo da se zaustave prekluzivni rokovi (oni kod kojih se određeno pravo poput prava na žalbu gubi ako se ne iskoristi u određenom roku) i rokovi zastare, treće da se zaustave kamate u onim postupcima gdje je zbog pandemije došlo do zastoja i, četvrto, da se zaustave svi stečajni postupci.

Hrvatska odvjetnička komora još je prije tjedan dana u dopisu koji je potpisao njezin predsjednik Josip Šurjak zatražila od Ministarstva pravosuđa da osigura tehničke uvjete za održavanje ročišta i izvođenje dokaza na daljinu korištenjem audiovizualnih uređaja te da se suđenja na daljinu organiziraju na svim sudovima u Hrvatskoj dok traju izvanredne okolnosti.

Prepreke

Odvjetnici smatraju da nema prepreke za suđenja na daljinu jer za to postoji osnova u Zakonu o parničnom postupku.

- Stanje u pravosuđu nije dobro. Sudovi rade samo hitne postupke i obiteljske predmete, te kaznene u kojima se određuje pritvor. Ništa drugo ne radi - kaže Šurjak i podsjeća da su odvjetnici još 18. ožujka Ministarstvu predlagali da se zaustave rokovi u predmetima gdje je zbog pandemije prekinut postupak.

Šurjak napominje da su Slovenija i Austrija još između 15. i 20. ožujka zaustavile rokove i idu na suđenja na daljinu. Za to, nastavlja, nisu potrebne nikakve posebne aplikacije, tako da susjedne zemlje postupke u građanskim predmetima vode preko Skypea. U Italiji će se tako suditi od 11. svibnja. Napominje da suđenja na daljinu ne bi vrijedila za kaznene postupke s obzirom na njihovu specifičnost i osjetljivost.

Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, kaže da je kod suđenja videovezom problem eventualnog utjecaja na svjedoke te uopće fer suđenja. U situacijama kada se svjedoka ispituje na taj način, to je u kontroliranim uvjetima, iz druge prostorije na sudu. Druga je stvar, kaže, odlučivanje u drugome stupnju, kada se suci koji donose odluku mogu povezati videolinkom. U takvim postupcima nema prepreke da se radi putem audio i videoveze.

Najveće prepreke vođenju sudskih postupaka su, kaže Sessa, prostorni uvjeti na sudovima - sudnice trebaju biti dovoljno velike da se osigura potrebni razmak između sudionika rasprave, te nepostojanje javnog prijevoza.

Scenarij za pripremu

Sessa navodi da će čelnicima sudova poslati scenarij za pripremu rada sudova u trenutku kada mjere počnu popuštati.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da još procjenjuju treba li donositi posebni zakon. Podsjeća da su već ranije dane preporuke da se, gdje je moguće, sudski postupci vode na daljinu. Ministar kaže da je izmijenio Sudski poslovnik kako bi se konferencije sudskih vijeća mogle održati na daljinu. Na pitanje što će biti s prijedlogom odgode stečajeva Bošnjaković odgovara da to također funkcionira jer Fina ne podnosi prijedloge.

O zahtjevu da se zaustavi kamata gdje se ne vodi sudski postupak kaže da je i to riješeno kroz predložene izmjene Zakona o ovrhama odredbom da u ovim uvjetima ne teče zakonska zatezna kamata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00