NOVA RE:VIZIJA

ZAŠTO HRVATSKA NE MOŽE DOBITI SVOJU ETIČNU BANKU Radi li se o zavjeri moćnih bankara i kakva je uloga osnivača Etične banke u aferi Hotmail?

 

Tko pokušava spriječiti osnivanje Etične banke? Radi li se o velikoj zavjeri moćnih bankara? Ili Ebanka jednostavno ne zadovoljava zakonom propisane uvjete?

Jutarnji je u suradnji s televizijskom emisijom R:evizija Al Jazeera Balkans u svom istraživanju, među ostalim, pokušao doći i do odgovora na ta pitanja. Pa i na ono iz kojeg razloga koncern Agorkor nije 'spašen' na način koji je predlagala ekipa iz ZEF-a (Zadruga za etično financiranje ili kraće Etična banka) i kakva je bila zapravo njihova uloga u aferi Hotmail, odnosno koja je pozadina njihove suradnje sa skupinom Borg?

Jesu li mailovi 'iscurili' iz redova ZEF-a? Zašto su se Besak (bivši šef finacija ZEF-a) i Jeras (upravitelj ZEF-a) razišli? Zbog čega Besak nikad nije javno objasnio svoju poziciju u skandalu zbog kojeg je Martina Dalić odstupila s pozicije potpredsjednice Vlade, a USKOK ovih dana odbacio prijave?

Isto tako, pokušali smo pronaći odgovore i na pitanja: gdje je 40 milijuna kuna inicijalog kapitala potrebnog za osnivanje banke? I kakve su zapravo veze Mosta i ZEF-a? Te može li Zadruga (potencijalna Ebanka) preživjeti izazove kao što su osipanje članova, afera Hotmail, odlasci nekih ključnih ljudi, povezivanje s političkim opcijama...

Re:viziju pogledajte na Al Jazeeri Balkans u ponedjeljak, 25. lipnja, u 19.05 i 23.05 te na portalu jutarnji.hr isti dan od 20.30 sati. Pogledajte i najavu emisije:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:46