POZADINA ODLUKE

ZAŠTO JE BANDIĆ POVUKAO GUP Dio HDZ-a tvrdi: Izbjegava neugodnosti u javnosti zbog Kolindine kampanje

Bandićevci, pak, ne vide nikakvu povezanost između GUP-a i trenutačne kampanje
 Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je Generalni urbanistički plan (GUP) Grada Zagreba sa skore sjednice Gradske skupštine te ga prebacio za sjednicu koja će se održati 6. veljače. Ovu iznenadnu odluku objavio je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji koja je nastupila samo dva dana nakon što je oporba zajednički zatražila da se glasanje i rasprava o GUP-u prebaci na zasebnu sjednicu.

- Nećemo lomiti preko koljena, bit će zadovoljna i opozicija, koja je očekivala, pa i tražila na izvjesni način, da to napravimo. Sad će upoznati drugačijeg Bandića, da on zna poslušati, ali ne opoziciju, nego građane. Svi reflektori usmjereni su prema GUP-u i da bi GUP ostao strateški dokument Grada Zagreba, moja je jedina isprika njima što će čekati još mjesec i pol dana - rekao je Bandić te dodao da su ovom odlukom izbili i “zadnji adut nevjernim Tomama da želimo nešto napraviti na brzinu”.

Ipak, otkrivamo da ova odluka ima i svoju političku pozadinu. Naime, sljedeća sjednica održat će se 9. prosinca, odnosno u vrijeme predsjedničke kampanje. Bandić je još prije poručio da podržava aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no posljednjih nekoliko dana je kandidatkinja HDZ-a imala je nekoliko neprimjerenih izjava, ali i istupa vezanih uz zagrebačkoga gradonačelnika. Prvo je pjevala na njegovu rođendanu te mu darovala tortu s njihovom slikom i hrvatskim grbom, a ovaj tjedan je u intervjuu za Media Servis izjavila da će Bandiću, bude li osuđen, u zatvor nositi kolače.

Sugovornici iz zagrebačkog HDZ-a otkrili su nam da se odgodom GUP-a htjela izbjeći velika pompa i negativne reakcije javnosti za vrijeme predsjedničke kampanje, i to upravo zbog predsjedničinih “čestitki”, ali i zbog nedavne Bandićeve afere vezane uz iznajmljivanje kućica na zagrebačkom Adventu.

Povezanost

- To je politički dogovor kojim se žele izbjeći nove neugodne situacije koje bi mogle puniti medijske stupce. Naime, na sjednici bi se upravo najviše razgovaralo o GUP-u, a ako se ta točka prihvati ili odbije, u svakom će slučaju imati medijski odjek - rekao nam je izvor iz gradskog HDZ-a.

No, iz Bandićevih redova ne vide nikakvu povezanost između GUP-a i predsjedničke kampanje.

- Najbolje je da prođe kompletna procedura, da odbori mogu o tome raspravljati. Što vam znači mjesec i pol dana više ako ćemo izbiti i zadnje adute oporbi, koja podmeće noge gdje god stigne. Dakle, radi se mudroj političkoj odluci - rekao je izvor iz Gradske uprave.

Iz oporbe pak kažu da su dobili ovu bitku, no da borba nikako još nije završena. Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) istaknuo je da su jučer na Odboru za kontrolu odbili GUP i da je pritisak oporbe urodio plodom.

Sporne odluke

- Očito je HDZ javio Bandiću da ipak neće glasati 9. prosinca da se GUP uvrsti na dnevni red, pa je Bandić bio primoran da ga povuče. Tako da, unatoč Bandićevim riječima, kad mu je Ministarstvo drugi put uskratilo suglasnost, da će GUP biti usvojen početkom prosinca - to se neće dogoditi - rekao je Tomašević.

Matej Mišić (SDP) navodi pak da se mora potpuno obustaviti postupak donošenja GUP-a i da se procedura mora provesti ispočetka. Kako kaže, stručna javnost je protiv izmjena, kao i građani koji su poslali više od 30 tisuća primjedaba, a i većina Vijeća gradskih četvrti dala je negativno mišljenje o novom GUP-u. Zato će i dalje ustrajati u tome da se za GUP provede lokalni referendum.

Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a, podsjeća da tu i dalje ima nekoliko odredaba koje nisu u skladu sa zakonom. Ona smatra da je zagrebački Manhattan bio tek paravan kojim su se htjele zamaskirati druge sporne odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48