BASNOSLOVNA CIFRA

ZAŠTO JE CIJENA MILINA LIJEČENJA ASTRONOMSKI VISOKA Odgovor je možda surov, ali ovo su ključne razlike između našeg i američkog zdravstvenog sustava

 Goran Mehkek / CROPIX

I s popustom, cijena je doista astronomska. Milina majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da će cijena liječenja njezine dvogodišnje kćeri u SAD-u biti 2,3 milijuna dolara. Preračunato u domaću valutu, to je nešto više od 15 milijuna kuna.

U taj je iznos uračunat i popust: puna cijena liječenja u Children's Hospital u Philadelphiji iznosila bi doista basnoslovnih 3 milijuna dolara. Obitelj Rončević u početku se interesirala za plaćanje na rate; na koncu su uspjeli isposlovati nižu cijenu. I pritom dobiti obećanje da će bolnica, u slučaju da klasični tretman kemoterapije i transplantacije koštane srži u SAD-u ne uspije, organizirati Milino premještanje u neki od centara koji bi maloj Riječanki pokušali pomoći nekom od eksperimentalnih metoda, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto je cijena tako visoka? Odgovor je možda surov, možda nam se neće svidjeti, ali od njega ne možemo pobjeći: točno je, naime, da je liječenje leukemije skupo svugdje u svijetu, bilo da se radi o SAD-u ili Hrvatskoj. Cijena pojedinih faza terapije leukemije i u našim bolnicama dostiže vrtoglavih 300 tisuća američkih dolara. Jedina je razlika što u Hrvatskoj troškove liječenja plaća HZZO, dok u Americi pacijent mora imati ili policu osiguranja koja pokriva takve komplicirane zahvate (a koju onda automatski prati i visoka premija) ili podeblju zalihu na bankovnom računu.

Svota koja je stigla na naplatu obitelji Rončević velika je i zbog specifičnog modela rada u američkim bolnicama. U Philadelphiji su za Milu očito uračunali sve moguće komplikacije koje se mogu dogoditi tijekom kemoterapije i transplantacije koštane srži, u cijenu su uključili i upotrebu najskupljih lijekova koji na tržištu postoje, u obzir uzeli i moguće reakcije presađene koštane srži, najsuvremenije dijagnostičke meode i - posljednje, ali ne najmanje važno - na račun su uvrstili i troškove hospitalizacije. Cijena boravka u prestižnim bolnicama u SAD-u zna biti iznimno visoka, pa nema nikakve dvojbe da je i ona dodatno "nabildala" ionako visok račun.

No, ne mora svako zlo biti za zlo, jer Amerikanci, kao što na početku uzmu novac, tako dio tog novca na koncu mogu i vratiti. Njihova je, naime, praksa da se u startu plate svi potencijalni troškovi, a da bolnica na kraju obračuna koliko se od toga doista potrošilo u liječenju pojedinog pacijenta. I da iznos koji je preplaćen - vrate, piše Slobodna Dalmacija.

Nije, dakle, isključeno, da obitelj male Mile dio novca koji trebaju ovih dana uplatiti na račun američke bolnice na koncu ipak dobiju natrag. Pogotovo ako u liječenju njihove djevojčice ne dođe do nekih većih komplikacija i ako se Mila za godinu dana, sretna i zdrava, vrati kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:35