OSUMNJIČEN ZA SILOVANJE

ZAŠTO JE DAMIR ŠKARO PODNIO OSTAVKU? To može biti samo pravni manevar da što prije izađe iz pritvora: 'I ja bih mu savjetovao da podnese ostavku'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Je li ostavka koju je podnio na čelno mjesto Autokluba Siget zapravo manevar Damira Škare kako bi što prije izašao iz Remetinca? Premda je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik žalbu na određivanje istražnoga zatvora Škari podnio prije nego je Škaro podnio ostavku, prema dosadašnjoj sudskoj praksi neupitno je da podnošenje ostavke donosi neke benefite po pitanju osnovanosti njegova pritvaranja.

Naime, Županijski sud je istražni zatvor protiv Škare odredio po dvije osnove, opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Opasnost od ponavljanja djela, budući da je Škaro neosuđivana osoba, sasvim je izvjesno vezana upravo uz njegov radni odnos u Autoklubu Siget, odnosno činjenici da ga se sumnjiči da je seskualno uznemiravanje, odnosno spolnu radnju izjednačenu sa silovanjem počinio prema zaposlenici udruge kojoj je bio na čelu.

Dakle, državno odvjetništvo i sud su upravo u činjenici da i Škaro i njegova navodna žrtva rade u istoj zgradi vidjeli tu opasnost da bi on boravkom na slobodi mogao počiniti novo takvo kazneno djelo. Podnošenjem ostavke Škaro je ovu mogućnost zapravo gotovo potpuno eliminirao. Također, Škari je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke od kojih su neki djelatnici Autokluba Siget, uključujući i žrtvu. Na tragu ovoga potrebno je reći da hrvatska sudska praksa i po pitanju pritvorske osnove zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke priznaje važnost i jačinu socijalnih veza između okrivljenika i svjedoka.

Naime, zakon govori o tome da je kod određivanja istražnoga zatvora potrebno dokazati i one posbne okolnosti koje bi ukazivale da će okrivljenik boravkom na slobodi pokušati utjecati na svjedoke da npr. izmjene svoj iskaz. Dakle, sud ne cijeni istom mjerom postojanje opasnosti od utjecaja na svjedoke ukoliko svjedok živi na sjevernom polu ili u slučaju kada se pak s okrivljenikom nalazi u istoj kući, na istome radnome mjestu te je, npr., okrivljeniku podređeni.

Svakako da u potonjim slučajevima postoji veća vjerojatnost, odnosno opasnost od utjecaja na svjedoka. Čak, dakle, i kod opasnosti od utjecaja na svjedoke podnošenje ostavke u Autoklubu Siget za Škaru bi mogao predstavljati mudar taktički potez. Premda žalba koju je Škarin odvjetnik podnio protiv Škarinoga pritvaranja nije u sebi inkorporirala oknolnost da Škaro više nije na čelu Autokluba Siget, to se može riješiti podnošenjem tzv. Prijedloga za ukidanje istražnoga zatvora koji Škaro odnosno odvjetnik mogu podnijeti već sutra.

Šerić: 'I ja bih mu to savjetovao'

Odvjetnik Branko Šerić pak za Dnevnik.hr kaže da bi mu i on predložio podnošenje ostavke.

'I ja bih mu savjetovao da podnese ostavku, bez obzira na to stoji li u rješenju o pritvoru da je Škaro djelo počinio kao predsjednik AK Siget ili ne, jer je to jedna od okolnosti koje utječu na budući stav suda oko ukidanja pritvora', rekao je Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:03