TERENSKO ISPITIVANJE

ZAŠTO JE PUKAO NASIP? Povjerenstvo obišlo nasip kod Rajeva Sela

Članovi ekspertne skupine danas su prvi put izašli na teren, a sutra će imati cjelodnevni sastanak u Ministarstvu poljopivrede na kojem će im se predočiti sva dokumentacija

RAJEVO SELO - Stručno povjerenstvo za izradbu ekspertize proboja nasipa kod Rajevog Sela, koje je imenovao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kako bi se utvrdile okolnosti proboja nasipa, obišlo je danas mjesto proboja nasipa, udaljeno tek pedesetak metara od prvih kuća u tome selu u županjskoj Posavini.

Nasip kod Rajevog Sela, kao i onaj kod Račinovaca, popustio je pod udarom visokih savskih voda 17. svibnja te je Sava poplavila ta dva mjesta i susjednu Gunju, prouzročivši goleme materijalne štete, a dvije osobe, upravo iz Rajevog Sela, smrtno su u poplavi stradale.

„Mislim da smo ostali dužni, svim ovim ljudima poslije ove katastrofe, utvrditi zašto je došlo do proboja nasipa i zašto danas imamo ovako teško stanje“, izjavio je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, koji je i koordinator povjerenstva.

Podsjetio je kako je rok za izradbu i dostavu ekspertize 30. lipnja.

Po Kurečićevim riječima, članovi ekspertne skupine danas su prvi put izašli na teren, a sutra će imati cjelodnevni sastanak u Ministarstvu poljopivrede na kojem će im se predočiti sva dokumentacija koja je skupljena. Kazao je i kako će se raditi samo ekspertiza proboja nasipa kod Rajevog Sela, a ne i nasipa kod Račinovaca.

Naveo je kako je u tijeku izradba projekta sanacije nasipa kod Rajevog Sela. Radovi na obnovi nasipa trebali bi započeti sredinom srpnja, a biti završeni u rujnu.

KATASTROFA BIBLIJSKIH RAZMJERA Nasip u Rajevu Selu pao jer su šljunak kopali za autoceste?

Na pitanje novinara, hoće li se u obzir pri ekspertizi uzeti i satelitske snimke, koje su objavljene u medijima nakon puknuća nasipa, a na kojima se vide bageri kako vade pijesak u neposrednoj blizini nasipa u Rajevom Selu, a što neki smatraju mogućim uzrokom puknuća, Kurečić je kazao kako će se i ti snimci analizirati.

„Nama nije cilj ništa zataškati. Zato smo i angažirali međunarodnu skupinu stručnjaka kako bi ekspertiza koju će povjerenstvo izraditi bila neutralna“, kazao je. Dodao je kako je rijeka Sava kod Rajevog Sela probila nasip u dužini 70, a sada je taj proboj duži od 130 metara. O kolikoj vodenoj sili je bilo riječ, govori i podatak kako je nasip u dubinu probijen čak 12 metara.

U Stručnom povjerenstvu za izradbu ekspertize proboja nasipa kod Rajevog Sela imenovani su po dvojica hrvatskih stručnjaka i austrijskih stručnjaka, koji su zamijenili prethodno imenovanu dvojicu stručnjaka iz Danske kojima nije odgovaralo vremensko razdoblje ekspertize te stručnjak iz Mađarske, Nizozemske i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:15