EKSKLUZIVNO

ZAŠTO JE SUDAC JEDINO IVICU TODORIĆA ODLUČIO PRITVORITI Prvi doznajemo koje su konkretne okolnosti zbog kojih smatra da ne smije ostati na slobodi

 Goran Mehkek / CROPIX

“Osobite okolnosti”, koje bi ukazivale da bi osumnjičenici u aferi Agrokor mogli utjecati na svjedoke, odnosno izostanak takvih okolnosti, bile su, neslužbeno doznajemo, glavni razlog na osnovi kojeg je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić u srijedu navečer odbio pritvor za gotovo sve osumnjičenike u slučaju, odredivši pritvor samo nedostupnom Ivici Todoriću. Premda zasad u javnost nije procurilo točno obrazloženje odluke, Jutarnji je iz više relevantnih izvora uspio doći do informacija na kojim razlozima počiva odluka suca istrage. Kao što je poznato, čitava bitka između tužitelja i obrane vodila se oko toga postoji li opasnost da uhićenici, ako ih se pusti na slobodu, pokušaju “preparirati” svjedoke, a što je bila i jedina osnova zbog koje su tužitelji pritvor i predlagali.

Tzv. osobite okolnosti predstavljale bi, uz teoretsku mogućnost utjecaja na svjedoke, neki viši stupanj sumnje da će osumnjičenici zaista i pokušati neku akciju prema svjedocima, a naravno radi se o kategoriji koja ovisi o nizu procesnih faktora, pa i mišljenju suca. U slučaju Ivice Todorića sudac Luburić je zaključio da takve “osobite okolnosti” postoje, ali samo u odnosu na 18 od ukupno 33 predložena svjedoka. Dakle, premda je obrana isticala i protek vremena kao razlog za odbijanjem pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, istražni sudac argumentacije tipa "da smo htjeli utjecati na svjedoke - mogli smo do sada" zapravo nije prihvatio.

Kako neslužbeno doznajemo, postojanje tih “osobitih okolnosti” kod Ivice Todorića sudac je obrazložio činjenicom da je on skupini svjedoka koji su bili članovi Uprave ili NO-a Agrokora bio nadređen te da su ti svjedoci zbog nepostojanja zapisnika sa sjednica tih tijela jako važni za predstojeći postupak. Posebno osjetljivim svjedocima protiv I. Todorića sudac je ocijenio one vezane uz švicarsku tvrtku Agrokor AG, Zug, jer se radi o svjedocima na okolnost inkriminacija da je Todorić iz te tvrtke osobno za sebe podizao sredstva (oko 64 mil. kuna). Za sud su osjetljivi svjedoci i oni koji trebaju svjedočiti o navodnim prebacivanjima Todorićevih dugova na Agrokorovu tvrtku u Nizozemskoj.

Što se tiče ostalih osumnjičenika, njih 14, tužiteljstvo je kao argument za postojanje “osobitih okolnosti” kod njih navelo također da su svjedoci s osumnjičenicima bili u dugogodišnjim poslovnim, ali i privatnim odnosima, no za razliku od Ivice Todorića, sudac je u njihovom slučaju zaključio kako to ne znači dostatan stupanj sumnje da će oni doista i pokušati utjecati na te svjedoke već smatra da su takve mogućnosti apstraktne te predstavljaju isključivo hipoteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42