VIDEOKOMENTAR G. DRLJAČE

ZAŠTO JE TRUMP NAGLO USTUKNUO PRED KINOM? Američki predsjednik prvo je žestoko napao Peking, a onda počeo slati pomirljive poruke

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump uporno, kao iz nekih populističkih priručnika, vadi pitanje carinskih tarifa s Kinom. Time kao da želi poručiti ugroženom radničkom sloju, onima koji osjećaju da su im radna mjesta ugrožena zbog prekomjernog uvoza, da se nešto može učiniti. No, sve to je zapravo njegova politička igra.

Zanimljivo, kineska javna reakcija na najavu primjene novih carinskih tarifa je izostala.

No, tržište je šokirala informacija da se kineska valuta renminbi spuštena ispod simbolične granice od sedam renminbija za jedan američki dolar, nakon čega se dogodio pad svih svjetskih ključnih dioničkih indeksa.

Pesimistična očekivanja investitora počela su rušiti prinose na državne obveznice - postignute su rekordno niske cijene. Nadalje, sada svi očekuju natjecanje velikih centralnih banaka u rezanju kamata i drugim poticajnim mjerama.

Analizu ove nove faze trgovinskog rata možete pogledati u video komentaru Gojka Drljače, a u sutrašnjem Magazinu možete pročitati i njegovu novu kolumnu koja se bavi ovom pitanjem.

U subotnjem Magazinu pročitajte još:

Velika analiza što o stanju u najvažnijoj grani našeg gospodarstva, turizmu, govore rezultati ostalih zemalja istočnog Mediterana

Intervju s Krunoslavom Fegirom, krunskim svjedokom na suđenju Branimiru Glavašu

Donosimo odgovor na pitanje zašto već 17 godina ne uspijeva privatizacija tvornice obuće iz Goričana

Za Magazin pišu najutjecajniji kolumnisti Jutarnjeg lista: Ante Tomić, Nino Đula, Jurica Pavičić, Miljenko Jergović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:43