'DVOSMISLENO TUMAČENJE'

ZAŠTO JE ZAPRAVO AVION NA LETU ZA DUBROVNIK ZAVRŠIO U RIMU Zračna luka Franjo Tuđman i Croatia Airlines konačno su uskladili priču

Arhivska fotografija
 Josip Bistrović / CROPIX

Iz Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman u večernjim su satima priopćili kako su tijekom poslijepodneva u ponedjeljak održali zajednički sastanak s ljudima iz Croatia Airlinesa o spornom letu za Dubrovnik, koji je zbog bure, umjesto da se vrati u Zagreb, preusmjeren u Rim.

Na sastanku su, suprotno ranijim priopćenjima, u kojima su se s aerodroma i iz nacionalne aviokompanije razilazili u opisima događaja, došli do nekoliko zajedničkih zaključaka, uključujući i onaj da je do cijele situacije došlo zbog 'dvosmislenog tumačenja' procedure korištenja aerodroma nakon 22 sata.

U nastavku prenosimo sve zaključke koji su objavljeni u priopćenju.

  • Danas objavljeno priopćenje za javnost MZLZ baziralo se na do tada dostupnim informacijama koje nisu u potpunosti odgovarale činjeničnom stanju.
  • Cijeli slučaj posljedica je izvanrednih okolnosti uzrokovanih burom na području Zračne luke Dubrovnik koja nije bila predviđena meteo izvješćem u planiranom vremenu slijetanja zrakoplova. Navedeno je uzrokovalo zadržavanje zrakoplova u području iznad zračne luke Dubrovnik te je iziskivalo donošenje odluka u vrlo kratkom vremenskom roku od strane svih uključenih operativnih osoba.
  • Postojeća procedura korištenja zračne luke Franjo Tuđman u periodu nakon 22,00h protumačena je dvosmisleno, što je uz kratko raspoloživo vrijeme za donošenje odluka rezultiralo neadekvatnom komunikacijom od strane dežurnog operativnog osoblja.
  • U cilju izbjegavanja ovakve i sličnih situacija u budućnosti, MZLZ će nadopuniti proceduru kojom će se nedvosmisleno potvrditi otvorenost zračne luke 24h sedam dana u tjednu, i tako nadopunjenu proceduru dostaviti u najkraćem roku u Croatia Airlines.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:11