ALARMANTNI TREND

ZAŠTO NA JUGU NAJVIŠE IZBJEGAVAJU CIJEPLJENJE: PRIJETI LI TURISTIČKOJ PRIJESTOLNICI EPIDEMIJA U Dubrovniku danas živi više od 2200 necijepljene djece

Prema službenim statističkim podacima, postotak procijepljene djece do dvije godine starosti u Dubrovniku je 2016. godine pao na samo 10 posto. Iako postoje ozbiljne sumnje u pouzdanost tog podatka, očito je da postoji problem, pogotovo zato što je pad procijepljenosti već uzrokovao epidemije zaušnjaka 2005. godine i epidemija rubeole 2007. godine. Prijeti li epidemijska opasnost turističkoj prijestolnici Hrvatske?
Doktori Stjepan Đuričić, Niko Visković i Mato Lakić

Što znači kolektivna imunost? Znači da želimo postići obuhvat cijepljenja koji će nam jamčiti da neće doći do većih širenja bolesti te da oboljela osoba neće imati kome prenijeti bolest. Kada smo imali više od 95 posto cijepljenih, što je bio slučaj do prije šest ili sedam godina te prije 10 do 15 godina, nismo imali ospice, one su se znale samo sporadično pojaviti - prokomentirao je ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog dr. Mato Lakić zabrinjavajuće podatke o lošoj procijepljenosti djece u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji potvrđuju kako je tijekom 2017. godine na području od Konavala do Stona samo 40 posto djece procijepljeno.

Iako je županijski prosjek nešto veći, 65 posto, podaci sa šireg dubrovačkog područja, i inače frekventnog zbog turizma i smještaja na pograničnom pojasu, zabrinjavajući su. Točnije, najniži u posljednjih nekoliko desetljeća. Posljednji podaci govore o tome kako u Dubrovniku danas živi više od 2200 necijepljene djece u dobi od jedne do šest godina starosti, što je mnogo i previše za grad od četrdesetak tisuća stanovnika. Upućeni pad procijepljenosti povezuju s jačanjem “antivakcinacijskog pokreta” koji kao najjaču platfomu koristi moderne društvene mreže:

- Naravno da u medicini ne postoji nijedna intervencija koja ima nulti rizik. Pitanje je što je korisnije, bolje i pametnije - objasnio je Lakić, osvrćući se na problematiku opasnih nuspojava cijepljenja koje protivnici vakcinacije najčešće ističu kao argument za bojkot.

Veliko dostignuće

- Ne bih želio spekulirati zašto je obalni dio Hrvatske lošije procijepljen nego kontinentalni, no jedan od problema svakako je prevelika “internetizacija”, kada se baš sva rješenja traže na internetu. Svatko može brzo i lako otvoriti internetsku stranicu i pisati što ga je volja, a to ne znači da je to točno i istinito- izjavio je Lakić kad se povela rasprava o antivakcinacijskim grupacijama koje ljude odvraćaju od cijepljenja, uz obrazloženje “da su cjepiva veliki biznis farmaceutske industrije koja ne mari za popratne pojave poput autizma”.

- Mi svi radimo po medicini temeljenoj na znanstvenim dokazima koji upućuju na to da je cijepljenje dobro te da je dosad spasilo milijune života. Vidimo da, ako prestanemo cijepiti, ljudi počinju umirati. Čak i u državama kao što je Srbija gdje je relativno dobra procijepljenost. Da u Hrvatskoj nitko nije cijepljen, imali bismo godišnje 15 tisuća oboljelih od ospica, od čega bi 15 djece umrlo, uz tisuće upala pluća. Ako to želimo, ako se ne trgnemo i počnemo cijepiti svoju djecu, to će nam i doći - upozorio je prije nekoliko mjeseci Lakić.

- Cijepljenje je jedno od deset velikih dostignuća medicine. U razvijenom svijetu, u zemljama koje imaju visoki standard, sve se više postavlja pitanje zašto cijepiti dijete i koje su nuspojave, dok u isto vrijeme postoji velik dio nerazvijenog svijeta koji si ne može priuštiti da cijepi djecu od bolesti koje su preventabilne, a od kojih nažalost umiru - primijetila je infektologinja dr. Ljiljana Betica Radić.

Ponukan ovotjednom potvrdom zaraze ospicama kod 34-godišnjeg Stonjanina, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem i voditeljem Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Stjepanom Đuričićem te ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Matom Lakićem pozvao je roditelje da cijepe djecu. Razlog više je ionako prenizak postotak cijepljenih te epidemiju ospica u susjednim zemljama.

Telefon zvoni

- Pozivam i pedijatre na ubrzano cijepljenje djece jer je to jedina zaštita djece od bolesti, a također i zakonska obveza - podsjetio je Dobroslavić. Da je aktualna medijska kampanja zazvonila na uzbunu, pokazala je prava “najezda” roditelja koji od utorka dovode djecu na cijepljenje. Broj je povećan za 50 posto - izjavila je medijima dubrovačka pedijatrica dr. Gordana Mićunović.

- Telefon nam neprestano zvoni otkako se saznalo za slučaj s ospicama u Dubrovniku. Imam oko 2300 pacijenata, a čak mi 1500 djece nije cijepljeno. Ima i dosta školske djece koja još nijednom nisu primila cjepivo, a od 1 zaraženog može se zaraziti 20 ljudi. Dovoljno je da vam jedna osoba umre od te bolesti i to je već prestrašno. U 21. stoljeću ne smije se dopustiti da ijedna osoba umre od ospica - ustvrdila je pedijatrica.

Ravnatelj Doma zdravlja u Dubrovniku Branko Bazdan otkrio je kako mu je osoblje Doma zdravlja dojavilo kako ovog tjedna pada s nogu od poziva za cijepljenje. Svi odjednom žele “nadoknaditi propušteno” i poslušati preporuku stručnjaka koji ponavljaju da se djeca preventivno cijepe jer se imunitet stvara već tjedan-dva nakon toga, a teoretski i nakon jedan do dva dana.

Prema statističkim podacima, većina se mališana cijepi prilikom upisa u osnovnu školu. Prema tim pokazateljima, procijepljenost u Dubrovniku i okolici, kada se gleda revakcinacija u predškolskoj/školskoj dobi iznosi 89,8 posto. Procijepljenost MoPaRu cjepivom u 2017. godini je bila iznimno slaba, no u 2018. situacija se znatno poboljšala.

Apeli urodili plodom

- Nakon naših javnih nastupa, tribina, informacija na internetskoj stranici, u ovoj godini imamo znatno veću procijepljenost. Prošle godine u prva četiri mjeseca cijepili smo 607 osoba, a ove godine 1258, što je skoro 107 posto više nego u prethodnoj godini. Pedijatri su u prva četiri mjeseca prošle godine cijepili 219 djece, a ove godine 590. Znači da su naši apeli urodili plodom, ali sigurno je dosta njih potakla i situacija s epidemijom ospica u Srbiji - rekao je metkovski epidemiolog dr. Miljenko Ljubić.

- Kad je cijepljenje djece u pitanju, roditelji su na pravim mukama prilikom odluke. S obzirom na oprečne stavove u javnosti o ovom cjepivu, teško je odvagnuti je li ono od veće koristi ili štete za njihovo dijete. S MoPaRu-om se neargumentirano povezuje strah od autizma kao posljedica cijepljenja. Brojna znanstvena istraživanja koja su pratila pojavnosti autizma u sredinama gdje se djeca cijepe i tamo gdje se ne cijepe opovrgnula su ovu hipotezu o uzročno-posljedičnoj vezi, no protivnici cijepljenja i dalje se pozivaju na nekakve studije koje nemaju nikakvu znanstvenu dokazivost, a kod nekih studija se i dokazala upletenost u zakonom nedopuštene radnje - tvrdi voditelj Epidemiološke službe dr. Ljubić te ističe kako roditelji trebaju imati povjerenja u liječnike njihove djece koji im nude pravu i točnu informaciju. Roditelji često smatraju, dodaje, kako nije potrebno cijepiti protiv bolesti kojih više nema, ali taj rezultat je postignut upravo zahvaljujući cijepljenju.

Proteklih 20 godina u Dubrovniku su se pojavljivali tek sporadični slučajevi ospica, najviše 2010. godine kada je zabilježeno šest prijava oboljelih. Epidemije ospica nije bilo, ali pad procijepljenosti je uzrok epidemije zaušnjaka 2005. godine, kada je prijavljeno 86 oboljelih, 13-ero hospitaliziranih s komplikacijama. Također, 2007. je zabilježena epidemija rubeole, tj. crvenke sa 47 oboljelih. Većina njih nije bila cijepljenja ili docijepljena.

Jedan od najglasnijih protivnika cijepljenja iz zdravstvene struke dubrovački je obiteljski liječnik Niko Visković koji je u medijskim istupima u više navrata govorio o štetnostima vakcinacije. Uvjeren kako cijepljenje djece uzrokuje pad kvocijenta inteligencije, u nekim slučajevima i autizam, dr. Visković posvjedočio je kako nije dao cijepiti ni vlastitu kćer, koja sada ne cijepi ni njegovu unučad:

- Među članovima svoje šire obitelji tijekom posljednjih pedesetak godina mogu detektirati 18 osoba kojima su zabilježene određene neurološke poteškoće koje se mogu povezati s cijepljenjem. I kao liječnik imao sam smrtnih slučajeva svojih pacijenata i slučajeva težih oboljenja koja se mogu pripisati cijepljenju - izjavio je Visković, koji u vakcinaciji vidi više nedopustivih “aktivnosti”.

Oduzeti licencu

- Zdravu djecu cijepimo zato da ne bi postala bolesna, odnosno da bi bila zdravija, a zapravo ih činimo bolesnijima i podložnima bolesti - tvrdi Visković, kojem je sporna i dob primanja cjepiva kod najmlađih.

- U dobi do 18 mjeseci dječji mozak je najosjetljiviji, a vi ga upravo tada izlažete supstancama koje trajno utječu na njega, umanjuju mu cijeli niz sposobnosti, smanjuju kvocijent inteligencije, a u konačnici i mogu dovesti do autizma. Procjenjuje se da je u SAD-u broj autistične djece u porastu i da je riječ o tri posto te populacije. Da ne govorim o tome da je samo injektiranje cjepiva priča za sebe. Zašto se ono ne daje oralno? - negodovao je Visković kojem je sporan i sastav cjepiva:

- Tu se miješa sve i svašta, od žive i aluminija do formaldehida. Oni ni za živu glavu ne bi smjeli dospjeti u krvotok, a mi tome izlažemo bebe. U dijelu cjepiva naknadno je pronađeno ulje kikirikija, nakon čega su se pojavile generacije alergičnih na kikiriki - izjavio je dr. Visković.

Na te je tvrdnje promptno reagirao ugledni epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Bernard Kaić, rekavši kako bi liječnicima koji cjepivo povezuju s autizmom - trebalo oduzeti licencu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:19