MAGAZIN OBJAŠNJAVA

Zašto premijer oklijeva oko rekonstrukcije? Od 20 ministara, 10 je onih koji su prošli na listama za Sabor gdje umjesto njih sjede njihovi zamjenici

 
Andrej Plenković u Saboru
 Goran Mehkek / CROPIX

Posljednjih dana u medijima se navodi kako premijer Andrej Plenković planira napraviti rekonstrukciju Vlade. Pri tome se spominje kako bi se dio ministarstava ukinuo ili pripojio drugim resorima, dok bi neki od sadašnjih ministara otišli u Sabor ili dobili druge funkcije. Plenković se očito nada kako bi tim potezima ojačao svoju poziciju, posebno u stranci. No, ideja premijera i njegova užeg tima, ako ostane onakva kao što je dosad objavljeno u medijima, i nije tako jednostavna za provedbu, pogotovo u situaciji kad Plenković raspolaže vrlo nestabilnom i tankom većinom.

Kakve bi posljedice mogla imati takva rošada u Banskim dvorima?

Od dvadeset ministara, deset je onih koji su prošli na listama za Sabor i umjesto njih sada tamo sjede njihovi zamjenici. Riječ je o Damiru Krstičeviću, Tomislavu Ćoriću, Zdravku Mariću, Goranu Mariću, Tomislavu Tolušiću, Draženu Bošnjakoviću, Milanu Kujundžiću, Olegu Butkoviću, Tomi Medvedu i Lovri Kuščeviću. Odluči li nekima od tih ministara oduzeti resore i vratiti ih u saborske klupe, Plenković će teško ojačati svoju poziciju.

Naprotiv! Vrati li u Sabor, primjerice, ministre poput Tolušića ili Gorana Marića, koji ne spadaju u tim premijerovih najbližih suradnika, Plenković bi mogao još više ojačati oporbu unutar stranke. Naime, i Tolušić i Marić imaju veliku potporu u HDZ-u, a obojica su na izborima osvojili golem broj preferencijalnih glasova: Tolušić više od 11 tisuća, a Marić gotovo 16 tisuća. I ministar branitelja Medved, čije se Ministarstvo također spominje u kombinacijama za ukidanje, osvojio je zavidan broj preferencijalnih glasova - više od 11 tisuća. Zasigurno nitko od njih, u slučaju povratka u Sabor, ne bi rušio svoju Vladu, ali bi nesumnjivo mogli stvarati probleme Plenkoviću. Naime, niti jedan smijenjeni ministar kao zastupnik sigurno ne bi s velikim entuzijazmom obavljao posao.

Uostalom, Istanbulska konvencija koju, unatoč brojnim pritiscima, nije podržalo 17 HDZ-ovaca, dovoljan je dokaz da Plenković ne može biti siguran kako će tko postupiti prilikom nekog glasovanja. U stranci je sve veći broj onih koji nisu zadovoljni posljednjim Plenkovićevim potezima, a dođu li u Sabor smijenjeni ministri iz Vlade, dobiva još jedan razlog za brigu.

S ministrom Medvedom moglo bi biti i dodatnih problema ako bi se Ministarstvo branitelja ukinulo i dijelom pripojilo MORH-u, a dijelom MUP-u, kako se neslužbeno navodi. Iako u Plenkovićevu krugu, navodno, smatraju kako oko toga ne bi trebalo biti problema jer se u stečena prava branitelja ne bi diralo, to je veliko pitanje.

Zanimljivo je da se u mogućim promjenama oko Vlade dosad nije spominjalo ime ministra zdravstva Milana Kujundžića, no ako se razmišlja o ozbiljnoj rekonstrukciji, on bi trebao biti među prvima na listi. Name, stanje u zdravstvu je daleko najteže od svih resora.

I Kujundžić je jedan od kapitalaca kad je riječ o preferencijalnim glasovima jer je u desetoj izbornoj jedinici s posljednjeg mjesta ušao u Sabor osvojivši gotovo 14 tisuća glasova. I njegov eventualni povratak u parlament Plenkoviću predstavlja problem jer je Kujundžić prilično nepredvidiv. I vjerojatno, kao ni ostali spomenuti, ne bi šutio i Plenkoviću samo kimao glavom.

Prilikom rekonstrukcije Vlade Plenković bi o svakom potezu trebao dobro promisliti i, prije svega, uvažiti dosadašnje rezultate i stručnost ministara, a ne da glavni kriterij bude odanost šefu stranke i Vlade. Ako želi uspostaviti kontrolu nad strankom i stabilnost, trebao bi ojačati Vladu i provesti potrebne reforme.

Možda bi tako, umjesto što “neposlušnim” HDZ-ovcima stalno prijeti novim izborima, konačno ojačao svoju poziciju i ostvario željeni autoritet u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:10