UMORAN OD SVEGA

ZAŠTO SAM ODSELIO IZ HRVATSKE 'Naravno da je prisutna nostalgija prema obitelji i djevojci. Znam da je doma najljepše, ali ja se ne mislim vratiti'

 CROPIX/Facebook

Drago Tokić jedan je od 8.950 studenata koji su hrvatsku adresu odlučili zamijeniti inozemnom, konkretno Drago je prije godinu dana iz Rijeke otišao u Birmingham i kaže Novom listu da je malo reći kako je zadovoljan.

Iako dosad nije osjetio 'krutost' hrvatskog sustava pričajući o svom odlasku iz Hrvatske, Drago ističe da mu nije bilo teško otići, jer znao je zbog čega odlazi i da mu u budućnosti može biti samo bolje, a u toj odluci imao je i podršku obitelji.

– Od trenutka kada sam saznao za mogućnost odlaska nije bilo dvoumljenja iz razloga što na probleme Hrvatske ne mogu utjecati, ali ti problemi mogu utjecati na mene. U vrijeme kada sam odlazio iz Hrvatske imao sam 18 godina. Pohađao sam Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci, a iz Hrvatske sam otišao početkom rujna prošle godine. Na odlazak me potaknulo nezadovoljstvo ekonomskom situacijom u 'Lijepoj našoj', kao i činjenica da, ako upišem fakultet, neću imati vremena ni za šta drugo osim učenja nepotrebne teorije, u što imam uvid od strane prijatelja koji pohađaju fakultet u Hrvatskoj. Ovdje je situacija znatno drugačija. Dakle, jedan od razloga je i nezadovoljstvo obrazovnim sustavom Hrvatske. Studiram i radim u isto vrijeme, jer mi to dopušta količina vremena koju fakultet daje studentima. Naime, fakultet je tri dana u tjednu i ostatak tjedna radim, priča ovaj Riječanin.

Dodajući kako je upisao smjer BA(Hons) Marketing Management te da studij traje tri godine, Drago kaže da je zasad u potpunosti zadovoljan s fakultetom, načinom studiranja te radnim uvjetima. Radi gotovo otkad je došao u Veliku Britaniju, u početku su to bili studentski poslovi, no kako je vrijeme prolazilo dobio je mogućnost promaknuća u jednoj od tvrtki.

– Tako da sam se kao vrlo mlad i radom približio svojoj struci. Sat rada je znatno više plaćen nego u Hrvatskoj, a činjenica koja me najviše iznenadila je da su hrana, odjeća i ostale osnovne potrepštine jeftnije u usporedbi s cijenama na koje sam se dotad navikao. Što se tiče cijene smještaja, nije ništa skuplji, štoviše isti je ili jeftiniji. S obzirom na to, kao student može se dosta lijepo živjeti i uštedjeti ukoliko vam je to u interesu. Meni je ovo prva godina kako sam otišao iz Hrvatske i naravno da je prisutna još nostalgija, kako prema gradu, tako i prema dragim osobama, obitelji, prijateljima, djevojci, ali na kraju, kad razmislim o cijeloj situaciji odlaska i više sam nego zadovoljan. Štoviše, uvijek ću reći da mi je žao što više mojih prijatelja i poznanika nije otišlo. Ponajviše me motivirala želja za upisivanjem boljeg fakulteta i mogućnosti rada pod boljim uvjetima. Kada razmišljam o planovima za budućnost, ne planiram se vratiti, ali nikad tu mogućnost neću izostaviti, jer ipak najljepše je doma – zaključuje Drago za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:53