NERADNIK NA KOJEG NITKO NE OBRAĆA PAŽNJU

Zašto se komora ne žali na ovo? Doktor radi dnevno 18 minuta i za to dobiva plaću od 10 tisuća kuna!

'Ruke su mi vezane i ne mogu ništa. Zato bi trebalo mijenjati zakonske okvire' - rekao je ravnatelj jedne zagrebačke Kliničke bolnice
Split, 080910.Ilustracija iz cekaonica i odjela KBC Split.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

Jeste li upoznati s činjenicom da je jedan liječnik iz vaše bolnice pregledao samo 214 pacijenata...

- To smo pitali u srijedu ravnatelja jedne zagrebačke Kliničke bolnice nakon što su doktori održali konferenciju za novinare i napali Jutarnji zato što smo upozorili na problem doktora koji premalo rade u bolnicama. Nismo uspjeli dovršiti rečenicu, a ravnatelj je odgovorio: “Pa, to i nije baš sjajan rezultat jer to znači desetak pacijenata na dan, a dnevni bi prosjek trebao biti od 17 do 25”.

Zbog članaka u Jutarnjem liječnici idu u štrajk!?

- Doktore, kada smo rekli pregledanih 214 pacijenata nismo mislili tijekom jednog već tijekom 11 mjeseci (231 radni dan).

Doktor koji je ravnatelj bolnice bio je neugodno iznenađen. Ispričali smo mu sve.

Dakle, u toj bolnici postoji profesor koji je od 1. siječnja do 30. studenoga pregledao ukupno 214 pacijenata, što znači da je u prosjeku dnevno obradio jednog pacijenta...

OTKRIVAMO Koliko se zarađuje u bolnicama: Doktorima za svako dežurstvo 80 posto više! To će koštati 250 milijuna kuna!

Ovakav tekst potkrijepljen dokumentacijom iz te bolnice objavili smo u prosincu prošle godine. Taj je liječnik tijekom listopada odradio samo osam radnih sati, a svejedno je dobio punu plaću u visini od oko 10 tisuća kuna. Prema izračunu njegov je radni sat, s obzirom na učinak u tom mjesecu, bio 1250 kuna. Taj isti liječnik i u studenom je odradio sramotno malo, ali ipak dva sata više nego prethodni mjesec. Odradio je nevjerojatnih 10 sati! U dokumentima je također stajalo kako je u prvih devet mjeseci 2011. (189 radnih dana) odradio samo deset dana, odnosno 57,48 sati, a za to je dobio oko 90 tisuća kuna neto. Kada smo preračunali u minute, ispalo je da je taj liječnik u prosjeku dnevno radio 18 minuta. Razlog zašto dotični profesor nije bio u bolnici je taj što je većinu vremena proveo na kongresima i putovanjima.

PIŠE DR. NIKICA GABRIĆ Bolnice nitko ne vodi, a doktori rade premalo. Sve treba mijenjati! Odmah

Ravnatelj bolnice rekao nam je, nakon što smo mu sve ispričali, kako on nema zakonsku mogućnost da tom liječniku smanji plaću ili uruči otkaz. Isto tako, rekao je, kako onima koji su radili i više nego što su trebali ne može povisiti plaću ili dati kakvu nagradu.

- Ruke su mi vezane i ne mogu ništa. Zato bi trebalo mijenjati zakonske okvire - rekao je ravnatelj te zagrebačke Kliničke bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:58