AKTUALNO S VLADE

'ZAŠTO SE NITKO NIJE PITAO ZAŠTO JE POREZ NA DJEČJE CIPELE I VEĆINU HRANE 25 POSTO' Milanović na Vladi o PDV-u

Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Bude li Vlada i dalje izložena pritiscima, morat će odustati od smanjenja stope PDV-a za tiskane medije koji dnevno objavljujuju više od 25.000 rijeci, upozorio je na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović.

'PRVI UGOVOR NA ODREĐENO MOĆI ĆE TRAJATI I VIŠE OD TRI GODINE' Ministar Mrsić o izmjenama Zakona o radu

Milanović je ocijenio da je dobro da saborski zastupnici raspravljaju o Vladinu prijedlogu smanjenja PDV-a na tisak, ali je dodao da je dio njih podlegao lobiranju. Time je, očito, mislio na optužbe dijela saborskih zastupnika da se smanjenjem PDV-a u neravnopravnu poziciju dovode tabloidi, budući da bi oni, sukladno Vladinom prijedlogu, i dalje plaćali PDV po stopi od 10 posto.

IZMJENE ZAKONA O OSIGURANJU DEPOZITA Od 1. srpnja država će jamčiti za štedne uloge do 100.000 eura

Premijer se osvrnuo i na vodeni val koji se spušta Dunavom.

- Naše su službe spremne, komentirao je Milanović rekordan vodostaj Dunava koji se iz Mađarske spusta u Hrvatsku. Premijer vjeruje da će stanje u Hrvatskoj ipak biti bolje nego u drugim zemljama, u kojima je Dunav izazvao poplave.

Pula bi nakon 20 godina konačno mogla postati sjedište Istarske županije

MUP nabavlja nova vozila vrijedna 8,1 milijun kuna

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja šest novih osobnih automobila, šest kombija i 15 motocikala. Ukupna vrijednost novih vozila iznosi 8,1 milijun kuna i uključuje PDV, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Nova se vozila, objasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, nabavljaju radi povećanja sigurnosti cestovnog prometa. Riječ je zapravo o presretačima, vozilima za očevide i nadzor te o ophodnim motociklima, koje će koristiti policija. Ta se vozila nabavljaju u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine. (A. M.)

Vlada će s 2,5 milijarde kuna pokriti gubitke HZZO-a

Država će s nešto više od 2,5 milijarde kuna pokriti gubitke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), odlučila je danas Vlada.

Banski dvori time nastavljaju akciju saniranja „bolesnog hrvatskog zdravstva“, što je etiketa koju su mu odavno prilijepili u međunarodnim institucijama. Naime, Vlada je već ranije donijela odluku o sanaciji hrvatskih bolnica.

Nepodmirene obveze HZZO-a zapravo su i puno veće – dosežu gotovo 5,67 milijardi kuna. No, kako je Vlada već sanirala bolnice, što još samo treba knjigovodstveno iskazati u papirima HZZO-a, iznos gubitaka smanjuje se na „samo“ 2,5 milijarde kuna. Za sanaciju HZZO-a, kazao je ministar financija Slavko Linić, država se kod domaćih banaka već zadužila za 3,3 milijarde kuna i taj novac već ovoga tjedna može krenuti prema onima koji ga potražuju od HZZO-a.

Na Vladi se danas našao i niz zakona iz područja zdravstva, kojima se naša regulativa usklađuje s onom u EU. Predloženim novim zakonima o obveznom zdravstvenom osiguranju i o obveznom zdravstvenom osiguranju stranaca u Hrvatskoj uređuje se i ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih građana u inozemstvu, kao i stranaca u Hrvatskoj. U pravilu, radi se o pružanju hitne medicinske pomoći, hitnog prijevoza i načinima naplate troškova od stranaca. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:25