IUSTITIA ET PAX

Zašto se partizani prikazuju samo kao borci za slobodu?

U svojoj izjavi Iustitia et pax navodi da mora zabrinjavati pojava ‘nijekanja komunističkih zločina’
Slavonski Brod, 190509.Msgr.nadbiskup djekovacko-srijemski Marin Srakic posjetio je vrtic i polikliniku Zlatni Cekin koji slavi 15 godina postojanja. Povodom toga djeca s posebnim potrebama koja se lijece u poliklinici priredila su program kojim su obradovali nadbiskupa.Portret Marina Srakica.Foto: Danijel Soldo / Cropix
 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije objavila je, javlja IKA, izjavu u povodu 20. obljetnice rušenja Berlinskog zida: “Protiv negacionizma. O potrebi istraživanja, priznanja i procesuiranja zločina svih triju totalitarizama: fašizma, nacizma i komunizma”.

Protiv svih totalitarizama

U Izjavi hrvatski biskupi navode kako “nije ni dobro ni pravedno” da se 64 godine od završetka Drugoga svjetskog rata te “nasilne uspostave komunizma” skrivaju i niječu zločini tijekom “komunističke 45-godišnje strahovlade”.

Europski parlament proglasio je 23. kolovoza Europskim danom spomena na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, no, napominju biskupi u Izjavi, kod nas je to gotovo prešućeno. Ta činjenica nije “dobra za zemlju koju se ta problematika snažno i bolno tiče”.

Iustitia et pax napala je Sabor koji se povodom toga oglasio, očito tek formalnom, Deklaracijom o osudi komunističkih zločina, jer u njoj “nema ni odluke o istraživanju zločina, pa čak ni o popisu žrtava komunističkog totalitarizma”.

Komunistička stega

U Izjavi nadalje stoji kako nas sve mora zabrinjavati pojava negacionizma, odnosno “nijekanja počinjenih komunističkih zločina”. Komisija se zgraža i nad time što se u Hrvatskoj partizani predstavljaju isključivo kao borci za slobodu. Doduše, biskupi priznaju da se za jedan dio partizana, pogotovo u Dalmaciji i Istri, “to s pravom može reći”, no i njih je “Komunistička partija Jugoslavije podvrgnula svojoj ideologiji i stezi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 15:05