ONKOLOZI TRAŽE

ZAŠTO SPASONOSNA TERAPIJA ZA TUMORE NIJE NA LISTI LIJEKOVA HZZO-a? Mogućnosti terapije su velike, ali ne u Hrvatskoj

 Getty Images

Dijagnoza zloćudne bolesti uvijek izazove veliki strah kod pacijenta jer su mnogi uvjereni da su im dani odbrojani. No, mogućnosti terapije u odnosu na one od prije samo dvadesetak godina značajno su povećane za gotovo sve vrste karcinoma.

Onkolozima je na raspolaganju sve više novih lijekova kojima se produljuje život oboljelima, ali i njihova je cijena sve viša pa zdravstveni sustavi sve teže prate povećanje troškova. Trenutačno je u središtu pozornosti tzv. imunološka terapija zloćudnih bolesti, o kojoj se razgovaralo ovoga vikenda na kongresu u Poreču.

Keytruda i Opdivo

Radi se o lijekovima koji ne djeluju na tumor, već “bude” imunološki sustav koji se potom bori protiv zloćudne bolesti, primjerice uznapredovalog, odnosno metastatskog raka kože (melanom).

Tako lijekovi pembrolizumab i novolumab (Keytruda i Opdivo) mogu značajno produljiti život kod 20 posto oboljelih.

Prvi pacijenti liječeni su prije tri godine i njih dvadesetak posto još je živo, kažu stručnjaci. U zemljama EU odobreni su u srpnju prošle godine, a dio njih stavio ih je na listu lijekova za liječenje metastatskog melanoma.

U Hrvatskoj zasad nisu na listi lijekova HZZO-a i zapravo se ne zna kad bi se to moglo dogoditi.

Naime, u sveopćoj štednji teško je očekivati da će ovi vrlo skupi lijekovi uskoro doći na listu.

Naime, prošle je godine za tzv. skupe lijekove potrošeno oko 800 milijuna kuna, a u ovoj nije predviđeno povećanje. Podaci govore da je cijena jednogodišnje terapije Keytrudom oko 160.000 USD, a Opdivom više od 100.000 USD. Na prošlogodišnjem najvećem svjetskom onkološkom kongresu (ASCO) vodila se rasprava upravo o tim tzv. imunološkim lijekovima i visokim troškovima terapije.

Onkolog Leonard Saltz iz najveće njujorške bolnice za liječenje raka Memorial Sloan Ketteringa rekao je kako se konačno mora postaviti granica cijene terapije zloćudnih bolesti jer će u suprotnom biti malo onih koji će to moći platiti, s obzirom na to da je cijena tih lijekova veća od zlata. Iznio je primjer po kojem su istraživanja pokazala da kombinacija različitih imunoloških lijekova u većim dozama može dati još bolje rezultate, ali u tom slučaju godišnja terapija može koštati više od milijun dolara.

900 studija

Usporedba troškova liječenja raka pluća imunološkom terapijom i docetaxelom pokazuje da je ova prva deset puta skuplja, dok je tzv. vrijeme bez znakova bolesti nakon liječenja imunološkim lijekovima 19 mjeseci, a klasičnom kemoterapijom 8. Inače, radi se o lijekovima koji imaju drukčiji način djelovanja negoli klasična kemoterapija koja uništava tumor, ali i zdrave stanice. Imunoterapija radi tako da zapravo vraća snagu našem imunološkom sustavu “zbunjenom” tumorom.

“Oni otpuštaju ‘kočnice’ imunološkog sustava koji se onda sam brani od napadača, odnosno tumora”, kaže prof.dr. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split.

Onkolozi okupljeni na skupu u Poreču drže da bi i hrvatskim pacijentima trebali što prije biti dostupni ovi novi lijekovi koji se u svijetu ispituju u više od 900 studija za liječenje drugih vrsta karcinoma, a ne samo melanoma i raka pluća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:24