POLITIČKO TAKTIZIRANJE

ZAŠTO SU VLADA I BANDIĆ U KAMPANJI Ukazuju li žive političke aktivnosti na moguće raspisivanje prijevremenih izbora?

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Iako su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri nakon proslave Dana pobjede i Sinjske alke otišli na uobičajeni dvotjedni odmor, ne znači da su zamrznuli svoje političko-marketinške aktivnosti.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić u žestokoj je kampanji promocije plana gašenja, odnosno pripajanja 54 agencije i zavoda nadležnim ministarstvima, njegov kolega Oleg Butković angažiran je u sporu radnika i menadžmenta nacionalnog avioprijevoznika, a ministar financija Zdravko Marić brusi detalje porezne reforme teške 2,7 milijardi kuna.

Političkim akterima nije promakla ni, čak i za njegove standarde, vrlo živa aktivnost zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji novac Zagrepčana dijeli diljem zemlje i najavljuje gradnju nacionalnog stadiona. Jesu li to indicije koje ukazuju na moguće raspisivanje prijevremenih izbora kako bi vladajući HDZ kapitalizirao “zatvaranje” slučaja Agrokor i povijesno niski rejting glavnog političkog rivala - SDP-a?

Naši sugovornici iz vodstva HDZ-a tvrde kako unatoč velikoj slabosti glavne oporbene stranke zasad ne misle raspisati prijevremene izbore. Kao glavne razloge navode “Karamarkov poučak” i tvrde da premijeru i šefu HDZ-a ne pada na pamet upustiti se u avanturu prijevremenih izbora sve dok je Vlada stabilna, a koalicijski partneri mirni.

Sastavljanje vlade

“Uvijek sam načelno protiv prijevremenih izbora, a HDZ i kada je gubio izbore, gubio ih je zbog svojih slabosti, a ne zbog jačine ili slabosti SDP-a. HDZ uz mudro vodstvo može uvijek biti na vlasti i pobjeđivati na redovnim izborima”, rekao nam je jedan od HDZ-ovih ministara.

Osim toga, u vodstvu HDZ-a nisu skloni prijevremenim izborima jer je evidentno da bi i unatoč moguće lakoj relativnoj pobjedi mogli imati problema u sastavljanju nove vlade zbog suženog koalicijskog potencijala - na Živi zid, naravno, ne računaju, s Mostom treći put ili ne žele ili više ne mogu sa sigurnošću računati, a ostali nisu dovoljno jaki da bi im garantirali sastavljanje nove parlamentarne većine.

“Vlada je stabilna, reforme se rade. Mi nećemo rušiti svoju Vladu, to je naša jasna politika. Ali ako partneri to učine, mi smo spremni uvijek za izbore. Međutim, o raspisivanju prijevremenih izbora možda bi se moglo razmišljati u slučaju da iduće godine u svibnju HDZ odnese uvjerljivu pobjedu”, kaže naš drugi sugovornik iz vodstva HDZ-a.

Plenkovićevi koalicijski partneri iz HNS-a ne vjeruju u prijevremene parlamentarne izbore jer, tvrde, HDZ i u slučaju pobjede ne bi sastavio vladu zbog suženog koalicijskog potencijala.

Nije kockar

“Postoji struja u HDZ-u koja želi da Plenković krahira i njima bi sigurno odgovarali prijevremeni izbori. Jer bi Plenković morao odstupiti s čela stranke ako ne bi uspio sastaviti novu vladu. No, to se neće dogoditi jer je predsjednik HDZ-a dovoljno pametan da se ne upušta u tako rizičnu operaciju”, kaže naš sugovornik iz HNS-a.

Lider Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović tvrdi da do europskih izbora (svibanj 2019.) najvjerojatnije neće biti ništa od prijevremenih parlamentarnih.

“Koliko ja poznajem Plenkovića, on nije sklon hazarderstvu. Osim toga, s kime bi on tada sastavio vladu?” kaže Hasanbegović kojemu također nisu promakle ljetne aktivnosti Milana Bandića: “Mislim da se Bandić ne priprema za izvanredne parlamentarne, nego radi pretkampanju za eventualnu novu utrku na predsjedničkim izborima”.

Dva scenarija

“S nama HDZ sigurno više ne može računati, neće Most i treći put s HDZ-om”, govori nam politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Kaže da su do njega došle određene priče o mogućim prijevremenim izborima, ali da u njih ne vjeruje.

“To Plenkoviću jednostavno ne odgovara”, kaže.

Naš sugovornik iz SDP-a smatra kako Plenković neće ići u nove izbore kako bi iskoristio slabost socijaldemokrata: “Možda je HDZ-u interesantno dobiti slab SDP u Saboru, ali sigurno im nije u interesu dobiti jak Živi zid. Osim toga, s kime bi Plenković sastavio novu vladu?”.

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić smatra da su šanse za prijevremene izbore 50 posto. “Hoće li biti izbora na jesen, ovisi prije svega o predsjedniku Vlade i njegovim kalkulacijama kojim putem krenuti da dobije više - vući korumpiranu krnju većinu do kraja i stalno biti pod ucjenama koalicijskih partnera ili restartati stvar na prijevremenim izborima i nadati se najboljem.

Rekao bih da su trenutno šanse 50:50 odnosno podjednako za oba scenarija. Nužan uvjet da se Plenković odluči za nove izbore je prethodni dogovor sa SDP-om da će se nakon tih izbora stvoriti HDZ-SDP koalicija. Nužan pa i dovoljan”, zaključuje Sinčić.

Pobjeda bi bila izgledna, ali rizik je ipak prevelik

1. Evidentno je da bi i unatoč moguće lakoj relativnoj pobjedi mogli imati problema u sastavljanju nove vlade zbog suženog koalicijskog potencijala - na Živi zid, naravno, ne računaju, s Mostom treći put ili ne žele ili više ne mogu sa sigurnošću računati.

3. Kada je HDZ i gubio izbore, smatraju u stranci, gubio ih je zbog svojih slabosti, a ne zbog jačine ili slabosti SDP-a. Zbog toga u HDZ-u drže kako uz mudro vodstvo mogu uvijek biti na vlasti i pobjeđivati na redovnim izborima.

4. Iako postoje ideje da bi trebalo iskoristiti povijesno slabu poziciju SDP, u HDZ-u zapravo ne razmišljaju o raspisivanju prijevremenih izbora zbog sada politički nemoćnog rivala SDP-a.

2. Jedna struja u HDZ-u želi da Plenković krahira i njima bi sigurno odgovarali prijevremeni izbori. Jer bi Plenković morao odstupiti ako ne bi uspio sastaviti novu vladu. No, Plenković neće ući u takav rizik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:36