SLUČAJ AGROKOR

ZAŠTO TODORIĆ NA SUDU NIJE IMAO SIGURNOSNU NARUKVICU Odredili su mu točan termin kad je morati staviti DOZNAJEMO Tko mu je odvjetnik, a tko zastupa RH

 
Benjamin Seifert, Ivica Todorić, Timothy Otty
 Drystone, Reuters, Blackstone Chambers

Nakon što je u utorak u Londonu održano ročište na kojem je sudac Richard Blake posrnulom hrvatskom tajkunu Ivici Todoriću odredio jamčevinu u ekstradicijskom postupku, pojavile su se nedoumice oko elektroničkog uređaja, odnosno tzv. sigurnosne narukvice koju donedavni čelnik Agrokora mora nositi kao jedan od uvjeta boravka na slobodi.

Naime, sam Todorić je po izlasku iz zgrade suda rekao da nikakvu narukvicu nema, dok je iz Reutersovog detaljnog izvještaja jasno da je sudac odredio da je mora nositi.

Situaciju je razjasnila agencija Associated Press, koja je objavila da je sudac Todoriću naložio da narukvicu, pomoću koje ga nadležne britanske službe mogu locirati, mora nositi svake noći između ponoći i 3 sata ujutro.

To je samo jedan od uvjeta Todorićeva boravka na slobodi. Kao što smo već izvijestili, sudac mu je naredio da položi 100.000 funti, a morao je predati i vlastite putne isprave kao i one svoje supruge Vesne. Također, svakog se tjedna u tri navrata mora javljati londonskoj policiji.

- Iznos jamčevine koji sam vam odredio je vrlo nizak u odnosu na cifre koje se spominju u vašem slučaju, no odredio sam ga u kontekstu činjenice da vam je blokirana imovina i u ovoj zemlji, ali i diljem svijeta te sam svjestan da su vaše mogućnosti prikupljanja novca u ovom trenutku ograničene, rekao je na ročištu sudac Blake.

Ekspert za ljudska prava

Kao što smo također već izvijestili, s Todorićem je iz zgrade suda pred novinare izašla njegova supruga Vesna, ali i njegov odvjetnik Timothy Otty.

Otty ima diplomu prestižnog Trinity Collegea na Oxfordu, radi u društvu Blackstone Chambers, a specijaliziran je za građanske slobode i ljudska prava, ali i za međunarodno javno pravo. Gostujući je profesor na Kings College Lonodon

Zastupao je sportske i olimpijske organizacije uoči i za vrijeme održavanja londonske Olimpijade, član je savjetodavne skupine Foreign Officea za ljudska prava. Član je i Upravnog odbora Udruženja pravnika Commonwealtha, a od poznatijih ličnosti zastupao je tijekom 2013. godine srpskog tajkuna, osnivača i predsjednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića.

Otty je u međunarodnim krugovima kao odvjetnik za ljudska prava te je poznato da je zastupao zatvorenike Guantanamo Baya na Vrhovnom sudu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pojavljivanjem Todorića u Ottyjevom društvu postalo je jasno da je još uvijek formalni vlasnik Agrokora odustao od angažmana odvjetnika Michaela O'Kanea, eksperta za izručenja koji se na svojim službenim stranicama hvali uspješnim 'skidanjem' Interpolovih crvenih tjeralica i sprječavanjem ekstradicija u Rusiju.

Tužitelj i zapaženi operni pjevač

Na sudu se u utorak, kao produžena ruka hrvatskog tužiteljstva, pojavio tužitelj Benjamin Seifert. On je specijalist upravo za ekstradicijske postupke, a u njegovom životopisu navodi se da se redovito pojavljuje na sudovima u značajnim predmetima te da je prošle godine radio na 'tri najvažnija slučaja vezana za izručenje'.

Kratko je radio i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, iskustvo je stjecao i u Odjelu za izručenja Posebnog kriminalističkog i protuterorističkog odjela Kraljevskog tužiteljstva, a zanimljivo je da je prije karijere u odvjetništvu bio profesionalni pjevač sa zapaženim nastupima u operama i kao solist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:55