ALEKSANDRA JERKOV

ZASTUPNICA KOJU SU IZVRIJEĐALI I NAZVALI USTAŠKOM KURVOM ‘Prostor gdje je Šešelj gazio zastavu pokriven je kamerama, šefica Skupštine skriva snimke’

 
Aleksandra Jerkov
 HRT/Screenshot

Aleksandra Jerkov, zastupnica Demokratske stranke u Skupštini Srbije, koja je prije dva dana bila podvrgnuta salvi uvreda i prijetnji jer je Vojislava Šešelja na sjednici Skupštine Srbije, nazvala ratnim zločincem, za HTV je komentirala Šešeljev jučerašnji incident i službenu reakciju Srbije.

Na pitanje kako je zadovoljna službenom reakcijom Srbije na incident, posebno predsjednika Aleksandra Vučića, odgovorila je.

- Aleksandar Vučić je u jučerašnjoj izjavi osudio svako nasilje, osudio Federicu Mogherini, Europsku Uniju, Plenkovića, Hrvatsku, Jandrokovića, Budaka. Podsjetio na razne stvari iz povijesti. Jedino koga nije osudio je Vojislav Šešelj. Njegovo ime u nijednom trenutku nije izgovorio. Rekao je da smo poslali izuzetno lošu poruku kao narod - što nije istina, poslali smo lošu poruku kao Vojislav Šešelj. Jer nitko od naroda nije tamo gazio zastavu i psovao delegaciju. To je činio jedino Vojislav Šešelj. I to isključivo jer mu je dozvoljeno da se tako ponaša, poručila je za HTV.

Na upit kako mediji u Srbiji izvještavaju o jučerašnjem incidentu kada je Šešelj na ulazu u Skupštinu Srbije potrgao i izgazio hrvatsku zastavu te izvrijeđao članove hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, rekla je.

- Neki se mediji zgražavaju nad tim što se dogodilo, a drugi realtiviziraju njegov čin. Šešelj je napravio ozbiljan diplomatski incident koji Srbiju može skupo koštati. Niti ne očekujem od državnog vrha nikakvu reakciju jer svi oni koj danas vode državu podržavali su ga i 90-tih godina, rekla je.

Zašto nitko nije vidio gaženje zastave koje se spominje u priopćenju, upitala je Aleksandru Jerkov reporterka N1 televizije. Hrvatska je delegacija čula uvrede koje im je dobacivao Šešelj, no gaženje zastave ni oni nisu vidjeli. Je li moguće da je to izmislio SRS?

- Svi naši novinari saznali su za to također iz priopćenja. Skupština je pokrivena kamerama, i prostor u kojem se to navodno dogodilo ima kameru, a snimke predsjednica Skupštine krije - kazala je Jerkov.

Dodaje, međutim, da ima načina da se do snimke dođe. 'Službeno ćemo ih zatražiti, prema zakonu ih imamo pravo dobiti'.

Zastupnici Srpske radikalne stranke su prije dva dana tijekom sjednice srbijanske Skupštine grubo izvrijeđali Aleksandru Jerkov nakon što je spomenula činjenicu da je Vojislav Šešelj ratni zločinac i da ako krene razbijati nosove kao što je najavio, neka krene od njezinog.

Potom su uslijedila vulgarna dobacivanja i prijetnje na koje nitko od prisutnih nije reagirao, uključujući i predsjedavajućeg Veroljuba Arsića. Radikali su zastupnicu Jerkov 'častili' riječima poput 'spodoba', 'izdajnik' i 'ustaška kurva'.

Kad je u jednom trenutku ostala sama u svojoj klupi, okružili su je članovi Radikalne stranke, među kojima su bili i Nataša Jovanović, Aleksandra Belačić i Filip Stojanović, te joj rekli da se pripazi. Kad se vratila s pauze, na klupi ju je dočekala rukom pisana poruka 'kurvo ustaška'.

Prijetnje i uvrede nisu spriječile Jerkov da pita predsjednicu parlamenta Maju Gojković što misli napraviti po pitanju Šešeljevih prijetnji zastupnicima Nenadu Čanku i Tomislavu Žigmanovu te kad će Šešelj biti smijenjen s obzirom na zakon koji nalaže da u parlamentu ne smiju sjediti osobe pravomoćno osuđene na kaznu dulju od šest mjeseci.

Ponovno nije dobila podršku vladajuće većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:34