POTPISALO 45 ZASTUPNIKA

Zastupnici devet stranaka u proceduru uputili izmjene Zakona o HNB-u

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.04.2016. u 16:51

Dragan Matic / CROPIX

 

ZAGREB - Skupina od 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, ali i oporbe, uputila je u srijedu u hitnu saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci kojim bi se državnoj reviziji omogućilo da jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje HNB-a, Saboru da raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima središnje banke, a trajanje funkcije guvernera i viceguvernera ograničilo bi se na najviše dva uzastopna mandata.

 

 

Predložene zakonske izmjene potpisalo je 45 zastupnika iz čak devet stranaka, te sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika, a u dosad neviđenoj "mješavini" su 10 zastupnika HDZ-a, 13 Mostovaca, po dvoje zastupnika HDSSB-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a, Miodrag Demo (BM 365), reformist Radimir Čačić i SDSS-ov Mile Horvat, nezavisni Stipe Petrina i Gordana Rusak te zastupnici nacionalnih manjina Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Mirko Rašković.

 

Zakon je u ime predlagatelja potpisao Mostov Ivan Kovačić, a u Saboru će ga predstavljati Ivan Lovrinović (Most) i Goran Marić (HDZ).

 

Predlagatelji tvrde da je u većini zemalja EU državnim revizorima omogućeno da revidiraju poslovanje i izvješća središnjih banaka, što u Hrvatskoj nije predviđeno zakonom. "Zbog onemogućavanja Državnom uredu za reviziju da revidira financijska izvješća i poslovanje HNB-a u javnosti se stvorila visoka razina nepovjerenja u transparentnost rada i poslovanja HNB-a", navode predlagatelji.

 

Upozoravaju i na "proizvoljno i pogrešno tumačenje regulative EU-a", zbog čega je, kažu, nekoliko puta bespotrebno odgođeno glasovanje o izvješću HNB-a za 2014.

 

Podsjećaju da važeći zakon propisuje da mandat guvernera i viceguvernera traje šest godina bez ograničenja, što im omogućuje "doživotni mandat", a to je, kažu, nepoznata praksa, ne samo u EU, nego i u svijetu. "Tako, na primjer, jedan viceguverner HNB-a obavlja tu dužnost već 25 godina, a više njih su u trećem mandatu kao viceguverneri i članovi Savjeta HNB-a", navode predlagatelji.

 

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo