ZAVEZANE RUKE

Zastupnici Gradske skupštine o kontroverznom projektu Cvjetni: Nemoćni smo!

23 zastupnika tada su podržala projekt, ‘Bandićevih ljudi’ u Skupštini više nema, a sadašnji saziv malo toga može napraviti
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Najkontroverzniji zagrebački projekt, gradnju ekskluzivnog Lifestyle centra Tomislava Horvatinčića na Cvjetnom trgu , prije nešto više od dvije godine odobrila je Gradska skupština. Danas je Skupština, u gotovo posve drukčijem sazivu, formalno-pravno nemoćna.

Apel za suradnju

Projekt ne može zaustaviti: jedino što im preostaje jest apelirati na suradnju Grada Zagreba i poduzetnika da postignu kompromisno rješenje, koje će zadovoljiti i investitora i sve veći broj nezadovoljnih građana koji se protive toj gradnji.

INTERAKTIVNA INFORGRAFIKA: Bitka za Varšavsku: Pogledajte kako je sve počelo

Ukupno 23 gradska zastupnika tada su podržala projekt gradnje: deset zastupnika SDP-a (predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem), devet zastupnika HSS-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac (koalicijski partneri SDP-a), dva HDZ-ovca, Davor Šuker i Ivica Perković te nezavisni zastupnici Pero Hrgović i Boris Mikšić. Tada se počeo naslućivati i nadolazeći razdor u SDP-u, odnosno sukob tzv. Bandićeve i Milanovićeve struje: sedam zastupnika sklonijih predsjedniku SDP-a ostali su suzdržani.

‘Kukavički’ potez

To su predsjednik RH Ivo Josipović, današnji šef kluba zastupnika SDP-a Jurica Meić, Iva Prpić, Mirando Mrsić, Igor Dragovan, Ivana Mlinar i Neven Mimica. Prema izjavama nekih njegovih stranačkih kolega, Davor Bernardić, trenutni kandidat za šefa Gradskog ogranka SDP-a, ‘pobjegao’ je s glasovanja u toalet Gradske skupštine. I dok se u nekim krugovima Bernardićev potez smatrao ‘kukavičkim’, dio naših sugovornika iz Gradske skupštine smatra da su ‘suzdržani SDP-ovci’ pridonijeli izglasavanju projekta.

Danas je slika posve drukčija. ‘Bandićevih ljudi’, koji su pogurali projekt, u Skupštini više nema. Mišljenja su i dalje podijeljena, ali u jednom se većina slaže: Skupština malo toga može napraviti.

Da Skupština više ništa ne može učiniti kako bi zaustavila projekt gradnje, smatra i protivnik projekta Cvjetnog prolaza, predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

- Neosporno je da Horvatinčić ima sve potrebne dokumente, samo treba utvrditi jesu li oni izdani prema zakonu - kaže Čačić koji je uvjeren da rješenje treba “tražiti izvan Skupštine”. Njegov defetizam ne dijeli zastupnik Josip Kregar koji tvrdi je prestanak radova apsolutni prioritet te da Skupština mora poštovati zaključke sa svojih sjednica.

Svakodnevni prosvjedi

- To bi bilo pametno i racionalno, ali ne vjerujem u takav ishod, jer se u gradu suočavamo s velikim brojem nerazumnih odluka, a svima im je zajednička borba za maksimalni profit, čak i na račun Grada - kaže Kregar koji također sumnja u zakonitost “pojedinih ugovora i dokumenata” za projekt Cvjetni prolaz.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor smatra da “stvar treba vratiti na početak”.

- Načelno nisam protiv projekta, ali je očigledno da su gradske službe pri donošenju dokumentacija i dozvola pogodovale privatnom investitoru, a nisu razmišljale o javnom interesu - kaže Kosor koji smatra da je potrebno doći do kompromisa između građana i investitora. Gradska vlast inače će, smatra Kosor, izgubiti povjerenje građana.

- To pokazuju i svakodnevni prosvjedi u Varšavskoj - zaključuje Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:25