NEUSPJEŠAN BIZNISMEN

ZAVIRITE U POSLOVNO CARSTVO BRAĆE MAMIĆ Većina tvrtki im je ugašena ili s blokiranim računima!

Najvažnije tvrtke izvan nogometa su: KF projekt, Sikuma, Steradijan, Steradijan građenje...
 Dragan Matić, Srđan Vrančić, Tea Cimaš / CROPIX

Zdravko Mamić je obiteljsku kuću na Tuškancu, koju su istražitelji jučer pretraživali, u svibnju ove godine stavio pod hipoteku zbog kredita u visini od 600 tisuća eura podignutog u Erste&Steiermärkische banci.

Riječ je o vili od 300-tinjak kvadrata, s ogromnim dvorištem i bazenom. I ranije je Mamić obiteljsku vilu davao u zalog za kredite, koje je podizao u Hypo banci, ali te zabilježbe su obrisane. Radilo se o nekoliko kredita podizanih početkom 2000-tih u iznosima od 21,9 milijuna kuna, pa 8,4 milijuna švicarskih franaka, 3 milijuna eura...

Braća Mamić, Zoran i Zdravko, osim u nogomet, ulagali su posljednjih desetak godina i u građevinu. No, većina njihovih tvrtki je danas ugašena ili su im računi u blokadi, a svima je zajedničko da poslovne godine završavaju u minusima i s gubicima na računima. Lani su, čak, uspjeli dva građevinska projekta prodati, pa su u poslovnim izvješćima tvrtke Steradijan projekt i Sikuma projekt navele da su prodale građevinsko zemljište za 1,8 milijuna kuna te nedovršenu nekretninu za 3, 7 milijuna kuna.

Sikuma projekt gradila je troetažne urbane vile u kojima su stanovi trebali stajati najmanje 700 tisuća eura, odnosno oko pet milijuna kuna. Investitor stanova trebao je biti plemić Hrvoje Kukuljević Sakcinski, prapraunuk Ivana Kukuljevića Sakcinskog, književnika i političara.

Najvažnije tvrtke Mamićevih izvan nogometa su: KF projekt, Sikuma, Steradijan, Steradijan građenje, Aqua MM, Nautika Mamić i Komos Građenje.

Tvrtke su u gubicima ili u blokadi. Jedino Borej Gradnja ima minimalnu dobit. Tvrtka Steradijan projekt ugašena je 2013. godine, kao i tvrtka Mamić nekretnine.

Tvrtka Aqua M. M. jedna je od rijetkih tvrtki u vlasništvu Mamićevih koja nije prijavljena na istoj adresi Fijanova 4a, gdje je vlasnik poslovnog prostora od 84 četvorna metra opet Zdravko Mamić. Tamo je nekad bila i njegova Mamić Sport agencija d. o. o., koju je likvidirao zbog prozivki za sukob interesa. Ta je adresa zanimljiva jer su na njoj registrirane uglavnom sve tvrtke biznisa obitelji Mamić. U tvrtkama se u pravilu kao osnivači i direktori vode braća Zdravko i Zoran te Zdravkov sin Mario, a bavile su se investiranjem u vile i apartmane na otoku Pagu, urbane vile na zagrebačkom Pantovčaku, te u trgovački centar u okolici Rijeke, no danas u pravilu bilježe gubitke. Među obiteljskim tvrtkama nalazi se i Mamić nautika koju vodi Mario Mamić s imovinom od 3,2 milijuna kuna. Carinska uprava je, podsjetimo, zaplijenila Mamićevu jahtu “Maluciva” pod sumnjom da je radi utaje poreza nabavljena preko tvrtke te da se uopće ne iznajmljuje, već koristi za privatne svrhe. Ali to je rijetka tvrtka u vlasništvu Mamićevih koja prijavljuje redovite prihode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:32