GROZAN POČETAK TJEDNA

ZAVRŠENO JE LJETO Do kraja tjedna padaju temperature, očekuje se i prvi mraz, a u jednom hrvatskom gradu živa će se spustiti na samo dva stupnja!

 
 CROPIX

Nova hladna fronta zahvatila je dijelove Hrvatske, a po intenzitetu je jača od one subotnje. Tijekom noći u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima padala je kiša, a ponegdje je bilo pljuskova i grmljavine, uz mjestimice jak vjetar. Do sredine dana kiše će vjerojatno biti posvuda, pri čemu bi mjestimice mogla biti i obilnija.

Jugo će ujutro puhati još samo u Dalmaciji, a na sjevernom Jadranu okretat će na buru koja će sve više jačati te će biti jaka, a podno Velebita i olujna, te će onemogućavati normalno prometovanje. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti se kretala između 11 i 15 stupnjeva, a na moru između 21 i 25 Celzijevaca, javlja HRT.

Poslijepodne se očekuje prestanak kiše i postupno razvedravanje. Puhat će umjeren i jak sjeverac i sjeverozapadnjak, a navečer će biti osjetno hladnije.

U nastavku tjedna očekuje se većinom sunčano, ali u početku još relativno vjetrovito i svježe, a na kopnu se može očekivati slab mraz.

Temperatura zraka u gorju bit će oko 16 °C, na moru od 20 do 24 °C, ali će navečer biti osjetno hladnije, u gorju uz temperaturu i nižu od 10 °C.

DHMZ

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prema kraju dana se očekuje prestanak oborina i postupno razvedravanje, uz pad temperature zraka. Jugoistočni i jugozapadni vjetar u drugom dijelu dana zamijenit će umjerena i jaka, na udare i olujna bura.

Prijepodne će na jugu Hrvatske proći uz dosta sunca i uglavnom suho. Od sredine dana uz promjenljivu naoblaku slijedi kiša, često u obliku pljuskova s grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo, poslijepodne u okretanju na još jaču buru. Danju će temperatura biti od 25 do 27 °C, ali navečer hladnije.

Od utorak - većinom suho, ali i relativno hladno, u početku i vjetrovito.

U nastavku tjedna barem djelomice sunčano, ali osjetno hladnije, osobito ujutro. Po kotlinama gorskih krajeva u srijedu i četvrtak nije isključen slab mraz pri tlu. Temperatura će se spuštati na jednoznamenkaste vrijednosti, očekuju se temperaturne vrijednosti od oko pet stupnjeva. Na području Gospića bi se temepratura trebala spustiti na čak 2 °C. Već u petak dnevni maksimalac bi u tom gradu trebao iznositi visokih 21 °C. Prema kraju tjedna dnevna temperatura ipak će postupno rasti.

Na Jadranu pretežno sunčano, ali također hladnije, osobito ujutro. I dalje će biti vjetrovitro uz jaku, u utorak na udare i olujnu buru. Slabljenje vjetra očekuje se u četvrtak. Temperatura zraka u drugoj polovini tjedna u postupnom porastu.

DHMZ

DHMZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:00