BURAN DAN

ZAVRŠILA RASPRAVA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI Većina klubova podržava ratifikaciju, Stier i Kovač pojasnili zašto će biti protiv

- U Saboru se cijeli dan raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije- Premijer Andrej Plenković je u uvodnom govoru podsjetio na to da konvencija po prvi put nudi na međunarodnoj razini zaštitu žena i strogi progon počinitelja. 'Konvencija će ojačati domaće mehanizme zakona, kazao je- Ministrica obitelji Nada Murganić naglasila je da je Hrvatska potpisivanjem Istanbulske konvencije odabrala svrstati se među civilizirane zemlje koje žele ići naprijed- Većina predstavnika klubova najavila je da će podržati ratifikaciju- Neki zastupnici kritizirali su interpretativnu izjavu koju je Vlada pripremila uz ratifikaciju, a kojoj je cilj da se smire brige onih koji smatraju da će Istanbulska konvencija u Hrvatskoj uvesti, primjerice, rodnu ideologiju kao dio obrazovanja u školama- Utjecajni HDZ-ovci Davor Ivo Stier i Miro Kovač u pojedinačnim su raspravama pojasnili zašto će biti protiv konvencije- Rasprava je završila nakon ponoći
Andrej Plenković u Saboru
 Goran Mehkek / CROPIX

00:11 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaključio je zasjedanje najavom rasprave o povjerenju potpredsjednici Vlade Martini Dalić, koja kreće u četvrtak ujutro.

-----------------

00:08 Ministrica Nada Murganić izašla je za govornicu kako bi u ime predlagatelja iznijela završnu riječ.

-----------------

23:15 Miro Kovač (HDZ) rekao je da će postupiti po svojoj savjesti i da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"Ali ostajem normalan čovjek, i borit ću se svaki dan da nema nasilja nad ženama", rekao je.

-----------------

23:00 Branimir Glavaš (HDSSB) kazao je: "Pripadnik sam Katoličke crkve, vjerujem u Boga Svemogućega, ali ako kažem da ću glasati za ratifikaciju, to ne znači da glasam protiv svoje savjesti. Smatram da Istanbulska konvencija nije Sotona i crni vrag, kako govore pojedini biskupi. Vjernik sam, ali ne prihvaćam takav stav Crkve s oltara.

Ništa veći katolik od mene nije onaj koji glasuje za prihvaćanje Istanbulske konvencije ili onaj koji glasuje protiv. Ne smatram se manje ili više vjernikom što ću glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije od onoga što će glasati protiv. Isto tako ne smatram se ništa manje Hrvatom i domoljubom ako glasam za Istanbulsku konvenciju u odnosu na one koji budu glasali protiv", kazao je i istaknuo da će glasati, prenosi Dnevnik.

------------------

21:15 SDP-ov Peđa Grbin rekao je da je patrijarhat jedina rodna ideologija koja postoji i protiv koje se treba boriti u Hrvatskoj, a HDZ-ov Davor Ivo Stier je izjavio da je potpuno jasno da se konvencija temelji na rodnoj teoriji.

- Vjerujem da su svi zastupnici protiv nasilja, ipak postoje razlike u ocjeni ove Konvencije. O tome moramo govoriti bez omalovažavanja, savjesno i istinito. Prijepor se ne odnosi na borbu protiv nasilja, nego koncepte rodne teorije, rekao je Stier.

- Nemojte očekivati od mene da ne glasam po savjesti. Itekako sam svjestan da sam savjestan, grešan čovjek, i zato nikome ne dam da mi oduzme slobodu savjesti, jer samo tako mogu biti i ostati slobodan čovjek, a samo slobodan čovjek može uzdignute glave, oči u oči, pogledati svoj narod, rekao je Stier.

------------------

20:40 Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, istaknuo je da Istanbulska konvencija neće postići ništa u zaštiti žena. "Ona je ideološka hrana za dvije velike stranke, posebno za HDZ, koji želi ostati na vlasti. Činjenica je da i hrvatske institucije nisu u stanju zaštititi žene od nasilja. Ovo je ideologija, stvaranje lažne slike društva. U Konvenciji je prisutan problem roda, a problem je i to što predsjednik Vlade uvjerava sve kako ideologije tamo nema, kao da su svi nepismeni", rekao je Lovrinović.

Ministrica Nada Murganić rekla je da cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, "a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu".

"Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?", upitala je Murganić Zekanovića nakon što ju je prozvao. "Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?", upitala je Murganić Zekanovića, prenosi N1.

------------------

19:30 U međuvremenu je Miro Bulj (MOST nezavisnih lista) kazao da je papak onaj koji tuče svoju ženu, "ali onaj tko misli da će Konvencija spasiti žene je u krivu", prenosi ga N1. "Zastupnici trebaju glasati kako osjećaju. Osobno Konvenciju neću podržati", kazao je Bulj. Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, čestitao je Andreju Plenkoviću što je Hrvatsku napokon doveo u 2018. godinu.

"Istanbulska ideologija ne promiče rodnu ideologiju. Tu je i interpretativna izjava koja je sastavni i integralni dio zakona i ona služi tome da rodna ideologija ne dolazi kao obvezujuća", rekao je pak predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, dodavši da je govor oporbe u Saboru - "huškački".

Hrvoje Zekanović SDSS-ovu Draganu Jeckov upozorio da u Hrvatskom saboru govori hrvatskim jezikom. Na to reagirao predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, koji je Zekanoviću poručio da govori hrvatskim standardnim jezikom, jer ga nitko ne razumije. Nervozni ste, smirite se. Spominjete skup u Splitu od kojega trebamo strepiti, je li to neka prijetnja?, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, Hrvoja Zekanovića, prenosi N1.

SDP-ov Gordan Maras HRAST-ovog je Hrvoja Zekanovića zamolio da objasni što je rodna ideologija. "S obzirom na to da stalno govorite o tome, molim vas da nam svima to objasnite", rekao je Maras. "Uputit ću vas na Google, pa guglajte", odgovorio mu je Zekanović.

------------------

17:02 Zlatko Hasanbegović kazao je da je vještom medijskom političkom manipulacijom nametnut stav da moraš birati jesi li u potpunosti za ili protiv ratifikacije, i da se prema tome osobe označava kao "katolibane" ako nisu u potpunosti za ratifikaciju Istanbulske konvencije. "Ili su oduševljeno sljedbenik i poštovatelj Jean Claude Junckera i Andreja Plenkovića, ili si potencijalni Josef Fritzl", kaže Hasanbegović.

Klub neovisnih za Hrvatsku "bezuvjetno je protivnik ratifikacije i samog čina pristupanja Istanbulskoj konvenciji", dodao je.

Kao razloge odbijanja naveo je da su sve odredbe o nasilju već ugrađene u hrvatsko zakonodavstvo. "Stvarna je svrha ove konvencije su ideološki ciljevi suprotstavljeni tradicionalnim vrijednostima." Dalje, razlog je povezan s temeljnim vrijednosnim pitanjima na kojima počivaju hrvatski narod i ljudski rod. Hasanbeović kaže da je Konvencija nadahnuta rodnom ideologijom. "Njezini to autori ne kriju", kazao je. "Temelj je manipulacija s višeznačnim pojmom roda, postupno se želi zamijeniti spol kao klasifikaciju", dodao je. Kazao je da je reći da rodna ideologija nije dio Konvencije kao reći da štrukle sa sirom nemaju sira.

Hasanbegović smatra da je javnosti promaknulo da Konvencija propisuje i da tajne (primjerice liječničke) ne predstavljaju prepreku da se prijavi nasilje, što otvara prostor za zlouporabe. "Ova konvencija predstavlja dodatno suženje suvereniteta RH."

Zagreb, 271016.
Sabor.
Sjednica Sabora RH nastavila se raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Ovrsnog zakona.
Na fotografiji: Zlatko Hasanbegovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA
Zlatko Hasanbegović

17:00 Boris Miletić (IDS) rekao je da u Hrvatskoj imamo sve više zlostavljanih žena, a da mi još razmišljamo treba li ili ne treba prihvatiti dokument koji će se protiv toga boriti u praksi. "Vrijeme je da država pošalje jasnu poruku na čijoj je strani", kazao je. "Svaki potez koji ide u smjeru zaštite žena od nasilja je naprosto potreban. Idemo ka tome da postanemo moderna europska država kojoj je prioritet zaštita ljudskih prava. Napad na Istanbulsku dio je šire kampanje ultrakonzervativnih skupina koje idu na odredbe koje ne bi bile prihvatljive niti u 19. stoljeću", kaže Miletić.

16:50 Branimir Glavaš (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje) je, među ostalim, kazao da Sabor treba ratificirati konvenciju i da će vrijeme pokazati jesu li strahovi protivnika bili opravdani. Smatra da dio javnosti uopće nije zainteresiran za ovu temu jer možda nisu upoznati s dokumentom.

------------------

16:30 Milorad Pupovac (SDSS) pričao je o patrijarhalnim "vrijednostima" koje su kroz povijest žene tjerale da se uvijek podrede muškarcu, da supruga dočekaju spremne, da se urede, srede sebe i djecu... Među primjerima je naveo film "Virgina" koji se '91. snimao u Kninu, navodeći da je glavni lik bila djevojka koja je morala postati dječak jer nije bila prihvaćena kao žena, pa su je roditelji odgajali kao dječaka.

"Vjerujem da danas nije tako u većini obitelji kod nas, a ni u Americi", no naglasio da je još puno nejednakosti. "A brojevi o žrtvama nasilja govore o tome da imamo još puno posla", naglasio je među ostalim Pupovac, pozivajući na zaštitu žena od nasilja. Njegov klub će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije i interpretativnu izjavu Vlade.

"Kad bismo toliko vremena posvećivali raspravi o socijalnoj nejednakosti od koje pate naši ljudi, ja bih bio prvi koji bi rekao da se bavimo pravim poslom. Ali time čime se sada bavimo sebe zapravo onemogućujemo da se bavimo pravim pitanjima", rekao je Pupovac.

Goran Dodig (Hrvatska demokršćanska stranka) rekao je da Hrvatska ima preko 17 zakona i ugovora kojima se nasilje želi spriječiti. "Zašto mi to ne provodimo, to je pravo pitanje", kazao je.

------------------

16:15 Sanja Putica (HDZ) naglasila je da je cilj i namjena Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja. "Ona će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, a potiče se sve države da primjenjuju konvenciju na sve žrtve nasilja u obitelji", podsjetila je na temeljne teze dokumenta. Nabrojala je poražavajuće podatke o ubijenim ženama u Hrvatskoj i o tisućama žrtava nasilja u obitelji.

"Netočne su tvrdnje da se u škole mora uvesti obrazovanje o rodnoj ideologiji", kazala je, time još jednom umirujući dio HDZ-a koji je iz navedenog razloga bio protiv Istanbulske konvencije. Nepoželjnom je nazvala politizaciju ove ratifikacije i hvatanje u medijima rečenica koje nisu njezina svrha i bit.

------------------

16:04 Mjesto za govornicom zauzeo je Arsen Bauk. U govoru se obrušio na udrugu 'U ime obitelji' koja predvodi bitku protiv Istanbulske konvencije.

- Pričaju o dječacima koji će nositi haljine. To je krinka za pravi cilj. Cilj modernih križara je porobljavanje, a u Hrvatskoj je trenutno agresija. To je fundamentalistički rat, nemojmo se lagati, protiv Hrvatske. Nemojmo u petak biti na krivoj strani kod glasanja. Nije trebalo raditi ustupke s interpretativnom izjavom, a mi ćemo se svim sredstvima boriti da se ukloni, kazao je Bauk.

------------------

16:00 Za zadnju repliku javila se Sabina Glasovac (SDP).

-Žao mi je da ste ovoliko energije uložili da objasnite rodnu ideologiju glasačkom tijelu. Nema rodne ideologije i straha od nje. Jedini strah koji moramo ukloniti jest strah žena od nasilja, poručila je.

- Zašto bi HDZ kao stranka nosila tuđe etikete. To i je jedan od razloga zašto da se ova konvencija ratificira, odgovorio joj je premijer.

U nastavku su fotografije sa saborske sjednice!

Zagreb, 110418. 
Markov trg.
Sabor.
8. sjednica Sabora s aktualnim satom  na kojoj zastupnici postavljaju pitanja Vladi Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Irena Petrijevcanin Vuksanovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Irena Petrijevčanin Vuksanović

Zagreb, 110418. 
Markov trg.
Sabor.
8. sjednica Sabora s aktualnim satom  na kojoj zastupnici postavljaju pitanja Vladi Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zagreb, 110418. 
Markov trg.
Sabor.
8. sjednica Sabora s aktualnim satom  na kojoj zastupnici postavljaju pitanja Vladi Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Domagoj Milosevic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Domagoj Milošević u Saboru

------------------

15:53 Miro Bulj iz Mosta javio se za raspravu.

- Premijeru, prati vas glas da ste za dijalog, no oko Istanbulske konvencije ste svim svojim protivnicima poručili da ju ne razumijemo. Vi ste pustili duha iz boce i sad ga ne znate vratiti. Podijeli ste društvo više nego ikad prije, poručio mu je Bulj.

- Kolega Bulj, garantiram da niti jedna moja izjava nije bila takva kako ste rekli. Nemojte lakonski pričati o stvarima koje nisu istinite ni vi ni drugi, jer remetite argumentirane rasprave u društvu. Ovo što ste izgovorili je netočno, odgovorio mu je premijer.

Nakon replike Bulj je dobio prvu opomenu od predsjedavajućeg Jandrokovića.

- Nakon druge gubite pravo na raspravu, poručio mu je Jandroković.

------------------

15:49 - SDP-ov Joško Klisović poručio je premijeru kako je 'interpretativna izjava nepotreban i redundantan dokument'.

- Živimo u takvom društvu u kakvom živimo. Moramo uvažiti različita tumačenja i strahove. Interpretativna izjava je tu da ostane, da da smjernice institucijama kako će čitati Konvenciju, odgovorio je premijer.

------------------

15:44 Bojan Glavašavić zamijerio je premijeru što je u uvodnom govoru spomenuo SDP, iako pozdravlja njegov govor.

- Mogli ste tako govoriti i kada su neke vaše kolege bile uključene u obiteljsko nasilje, kazao je Glavašević.

Zagreb, 110418. 
Markov trg.
Sabor.
8. sjednica Sabora s aktualnim satom  na kojoj zastupnici postavljaju pitanja Vladi Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Bojan Glavasevic i Sinisa Hajdas Doncic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Bojan Glavašević i Siniša Hajdaš Dončić

------------------

15:41 Hrastovac Hrvoje Zekanović pitao je Plenkovića kako komentira stav biskupa protiv Istanbulske.

- Razumijem strah, nije ni čudno da mnogi ljudi imaju bojazan kad je vođena ovakva kampanja. Respektiram stav biskupa, ali ja se ne bojim, odgovorio je Plenković.

------------------

15:35 Nakon premijera riječ je preuzela ministrica Nada Murganić. Naglasila je da je Hrvatska potpisivanjem Istanbulske konvencije odabrala svrstati se među civilizirane zemlje koje žele ići naprijed.

------------------

Započela je nova rasprava u Saboru, ona o Istanbulskoj konvenciji koja se nakon dosadnog aktualnog prijepodneva čekala.

Nakon što je predsjedavajaći Gordan Jandroković ustvrdio da imaju kvorum započela je rasprava. Zastupnici su prvo glasovali o novoj kolegici, a onda je krenula rasprava o prvoj točki dnevnog reda - ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Uvodni govor održao je premijer Andrej Plenković koji je podsjetio da konvencija po prvi put nudi na međunarodnoj razini zaštitu žena i strogi progon počinitelja. 'Konvencija će ojačati domaće mehanizme zakona, kazao je.

Zagreb, 110418. 
Markov trg.
Sabor.
8. sjednica Sabora s aktualnim satom  na kojoj zastupnici postavljaju pitanja Vladi Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Premijer Andrej Plenković

- U vrijeme HDZ-ovih vlada u izradi konvencije sudjelovale su hrvatske ekspertice i pridonijele izradi. Konvencija je stupila na snagu nakon što je odrađeno 10 ratifikacija, a mi smo je potpisali 22. siječnja 2013. u vrijeme SDP-ove vlade. Imali su pune tri godine da predlože ratifikaciju, pa začujuđe inicijativa o interpelaciji vlade zbog ove teme. U medijskom prostoru može se čuti da je ovo pitanje diktata, ali to nije točno. Stavljanje na dnevni red jest politička volja HDZ-a u suradnji s partnerima, a ničiji pritisak. To javnost mora znati jer se razvio antieuropski elemnt za koji nisam ni slutio da će se razviti u Hrvtakoj 2018. Nema nikakvih centrala, da budem jasan.

U javnosti je bila informacija o trošku provedbe ove konvencije. Nije točno da je riječ o milijardu kuna i to je podvala i laž. Izdvojeno je u proračunu oko 70-ak milijuna kuna, a dodatni troškovi mogu koštati eventualno još koji milijun.

Što je GREVIO? To je postao bauk, a riječ je o skupini stručnjaka, nikakvom tijelu koje nam oduzima suverenitet. Hrvatska može kandidirati i svoje stručnjake da budu članovi ove skupine i tako dati doprinos. GREVIO daje preporuke, a važnu ulogu ima i Sabor jer će izvješća dolaziti i ovdje i Sabor bi participirao u formiranju stajališta. Svi oni koji su izrazili bojazan oko rodne ideologije... Odgovor je jasan. Na temelju naših analiza, naših stručnjaka, donijet je stav da nema nikakvog uvođenja rodne ideologije u pravni, obrazovni sustav. Puno je bilo riječi i o vrijednosti interpretativne izjave. Ovi iz SDP-a koji nisu studirali pravo, a nisu se baš potrudili otkriti što to znači, neka pročitaju članak 4. zakona o potvrđivanju. Zbog toga je ona napisana obazrivo i precizno da bude prihvaćena i odagna strah koji respektiram. Zato smo je napisali, jer je svojevrsni oslonac i time želimo pokazati povjerenje i prema ključnom zakonodavnom, tijelu, vladi i ostalim institucijama.

Dugo smo se konzultirali s pravnom službom Vijeća Europe. Taj dokument vrlo jasno kaže da nema pravne obveze definicije braka i priznavanje trećeg spola. One ne postoje. S druge strane, moram podsjetiti da je ovaj visoki dom usvajao i neke druge dokumente. Zakon o volenterstvu recimo ide toliko daleko da se postupa sa svima jednako. Taj zakon je na snazi. Zakon o suzbijanju zlouporabe medija, zakon o kaznenom progonu... Sve je to u našem sustavu.

Mene kao premijera najviše muči da je 2016. zabilježen najveći broj ubijenih žena, čak 38. Imamo trend porasta nasilja prema ženama. To je poražavajuće. To znači da zakonodavni okvir koji imamo nije dovoljan i zato Instabulska konvencija. Ratifikacijom šaljemo poruku svim ženama da nasilje nije samo njihov problem već cijelog društva. Zato apeliramo na sve da budu društveno odgovorni i da prijave nasilje.

Zbog odgovornosti prema žrtvama moramo jačati mehanizme koji će spriječiti nasilje nad ženama, djeci, obitelji. Zato stojim iza ove konvencije. Za sve one druge koji nešto vide u ovoj konvenciji - govorim kao pravnik, kolega, prijatelj - tu je interpretativna izjava.

Zato ova konvencija po meni ima konkretan učinak, možda ima ideološku komponentu, ali vratimo se na glavno: zaštitu žena i obitelji, zaključio je premijer Plenković.

Uključite se uživo u Sabor!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:04