MONS. MICHALIK OKONČAO POSJET

ZAVRŠILA VATIKANSKA 'INSPEKCIJA' NA KAPTOLU Vizitator će sljedeća dva mjeseca pisati izvješće, čini se da mu je u fokusu bila afera Zbora prebendara

Jozef Michalik
 REUTERS

Mons. Józef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemyśla i donedavni predsjednik Poljske biskupske konferencije, zavšio je službeni posjet Zagrebačkoj nadbiskupiji nakon što je jučer poslijepodne obavio i finalni razgovor sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

U protekla četiri dana taj vatikanski vizitator, kojega je za dolazak u Zagreb odredio kardinal Marc Quellet, prefekt Kongregacije za biskupe, obavio je razgovore sa samim kardinalom Bozanićem, ali i s drugim kaptolskim svećenicima, kanonicima i ekonomima. Nije poznato je li se susreo i sa smijenjenim prebendarima, s obzirom na to da je upravo lanjska afera Zbora prebendara, kako je službeno priopćeno iz Zagrebačke nadbiskupije, bio jedan od razloga Michalikova posjeta.

Opširno izvješće

Apostolski vizitator u određenu nadbiskupiju ide po nalogu Svete Stolice, a ako je jedan od razloga posjeta i sam kardinal, taj vizitator podnosi izvješće samom papi. Pretpostavlja se da će mons. Michalik izvješće pisati sljedeće dva mjeseca, te da bi krajem ovoga ljeta sam papa Franjo mogao donijeti određene zaključke vezane uz to izvješće, a koji bi se mogli ticati i samog kardinala Bozanića.

Apostolski vizitator u Hrvatskoj posljednji je put bio tijekom 2. svjetskog rata i zbog toga mnogi stručnjaci za kanonsko pravo ističu da je ovaj posjet poprilično neobičan. Prema mišljenju naših sugovornika, vizitatori koje odredi sam papa dolaze u službene posjete određenim biskupijama i kardinalima najčešće ako imaju vrlo čvrste dokaze za teške propuste.

Prije svega, takvi papini izaslanici idu u goste biskupijama gdje su uočene velike financijske malverzacije, kakav je, recimo, bio slučaj u Mariborskoj nadbiskupiji koja je imala dugove u visini 600 milijuna eura, ili u slučajevima kada se uz financijske malverzacije radi i o ne baš ćudorednom životu kardinala i nadbiskupa. Takav je slučaj, primjerice, aktualan u biskupiji u Klagenfurtu, gdje se prethodnog biskupa Aloisa Schwarza proziva da je imao ljubavnicu kojoj je dao imanje i veliku plaću isplaćivanu iz crkvenih fondova.

- Sigurno je da vizitatori ne dolaze čuti glasine, nego dolaze ako u rukama imaju neku ozbiljnu stvar koja je već gotovo pa istražena - kažu naši sugovornici i objašnjavaju da bi službeno priopćenje moglo odati je li mons. Michalik došao isključivo zbog prebendara ili se radi i o problemima vezanim uz ćudoređe klerika. Osim toga, podijeljena su i mišljenja oko toga znači li dolazak vizitatora iz Vatikana i kraj kardinala Bozanića na Kaptolu, o čemu se već neko vrijeme nagađa.

Loši potezi

Afera Zbora prebendara za posljedicu je imala to da su smijenjeni prebendari oštetili Nadbiskupiju za oko 50 milijuna eura zbog loših poslovnih poteza.

Slučaj je preuzela Sveta Stolica, a jedan od prebendara žalio se na odluku o smjeni. Svi oni dali su iskaze Vatikanu, a je li se itko od bivših prebendara u svom iskazu dotaknuo i odgovornosti samoga kardinala Bozanića, ostalo je nepoznato. Osim toga, prema onome što je službeno izašlo iz Nadbiskupije, gost iz Poljske upoznat je i s novim Statutom o radu Zbora prebendara koji bi trebao ojačati nadzor prebendara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06