BIVŠI ČELNIK AGROKORA

ZAVRŠILO ROČIŠTE U LONDONU, ODLUKA O IZRUČENJU TODORIĆA ZA 10 DANA Sutkinja: 'Politički proces? To je slabo, neimpresivno i bez konkretnih dokaza'

Na Westminsterskom sudu u Londonu održano je ročište u povodu zahtjeva da se osnivač Agrokora Ivica Todorić izruči Hrvatskoj. U nastavku pročitajte kako je protekao dan na sudu
 Boris Kovacev / CROPIX

>> NOVO 17.15 U nastavku ročišta riječ je ponovno preuzela odvjetnica Montgomery.

Ona tvrdi da je irelevantno koliko će Todorić čekati suđenje nakon izručenja Hrvatskoj te da postoje čvrsti dokazi, dokumenti, čak 53 svjedoka i stručna analiza koji govore o njegovoj krivnji. Također je kazala da za puno optužbi koje se Todoriću stavljaju na teret, uopće ne treba biti stručnjak da bi se ustanovilo o čemu se radi i da bi se shvatilo da je sve, u najmanju ruku, nepošteno.

- U izvještajima nedostaje nekoliko milijuna. Ne treba se biti stručnjak da se shvati da je to nepošteno, rekla je Montgomery.

Odvjetnica se slaže da slučaj Agrokor ima veliku političku težinu jer je riječ o tvrtki koja zapošljava 60.000 ljudi.

- Pravo je pitanje koja je motivacija tužiteljstva: kaznena djela ili politika? Jer kolaps Agrokora nije se dogodio zbog politike. Vidljivo je da financijska izvješća nisu prikazivala realno stanje.

Naglasila je i da je ovdje politika irelevantna te da se Todorića tereti za počinjenje kaznenih djela.

Na kraju današnjeg ročišta sutkinja je zakazala sljedeće za 20. travnja u 9:30 kad će biti izrečena presuda, tj. odluka o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva za izručenjem-.

Izlazeći iz sudnice, Ivica Todorić pohvalio je svoju odvjetnicu Jadranku Sloković rekavši da se izvrsno snašla.

>> NOVO 16.40 Sutkinja je rekla da može odlučiti što je u svjedočenju prvog svjedoka relevantno, na što joj je odvjetnica ukazala na dio u kojem se govorilo o vezama politike i kompanije te o ulozi sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, koji je prije bio zaposlenik Agrokora.

Sutkinja je rekla da je to sve slabo i nedovoljno argumentirano te da je svjedok govorio o spekulacijama.

- To je slabo, neimpresivno i bez konkretnih dokaza. Na razini 'možda moguće'.

Nakon toga, sutkinja je pokušala dobiti dokaze zašto je bitno to što je Marić bio zaposlenik Agrokora ako nije i među optuženima.

Odvjetnica joj objašnjava da je ta situacija s Marićem vrlo nezgodna za vladu te da je isto tvrdio i svjedok.

Odvjetničino pojašnjenje nije uvjerilo sutkinju u važnost i relevantnost dokaza koje je iznio svjedok Bartlett.

Sljedeća tema je kaznena prijava Bože Petrova, a sutkinja se prvo željela informirati o kome je riječ. Odvjetnica joj objašnjava da je riječ o čelniku stranke koja je bivši koalicijski partner vladajuće stranke

Na to sutkinja primjećuje da je to kontradiktorno i ne shvaća zašto bi Petrov i Marić, obojica članovi iste vlade, radili jedan protiv drugoga.

- Je li to o čemu govori taj svjedok zapravo konspiracija?

Spomenuto je i saborsko istražno povjerenstvo, a sutkinja se pita je li Božo Petrov sudjelovao u velikoj zavjeri protiv Todorića.

>> NOVO 16.10 Odvjetnica Ivice Todorića Rosemary Davidson kaže da je uhidbeni nalog izdan samo tri dana nakon otvaranja istrage.

- Odvagnite dokaze. Informacije u dokumentu o otvaranju istrage i u uhidbenom nalogu su iste. DORH je 17. listopada odlučio i istraživati i suditi Todoriću. Prema mojoj procjeni, do početka suđenja će trebati najmanje dvije godine, rekla je Davidson.

>> NOVO 15.20 Ivica Todorić nije napuštao sudnicu tijekom pauze za ručak, jedino mu je supruga donijela vodu. Sutkinja je tražila da netko od novinara makne s Twittera fotografiju iz same sudnice jer će u suprotnom morati pozvati policiju. Montogomery nastavlja ispitivati odvjetnicu Sloković.

Montgomery je iznijela tvrdnju da je tužiteljstvo imalo dovoljno iskaza svjedoka, dokumenata i mišljenja stručnjaka. Sloković tvrdi da svjedoci ne govore ništa o tome da je Todorić uzimao novce i varao, nego govore kako je sve funkcioniralo i tvrdi da ne postoji ni jedan svjedok koji je ustvrdio da je Todorić krao.

Sloković govori da treba stručnjaka ispitati i da samo on može objasniti stvarne tokove novca. Istaknula je da nije pronađen nikakav novac na računima Ivice Todorića. Montgomery je upitala je li Todorić sam sebi davao pozajmice. Sloković odgovara da jest, ali da on to nije prikrivao, da se sve to može iščitati iz dokumenata.

- Znači, Todorić posuđuje novac od Agrokora i nikad ne vraća taj novac nego stalno produžuje rokove za vraćanje te pozajmice. Tužitelj zaključuje da to nije pošteno, rekla je Montogomery. Sloković je potom pokušala objasniti da je sve to teško tvrditi jer je riječ o velikoj kompaniji s velikim tijekovima novca. Montgomery je rekla kako je tužiteljstvo utvrdilo da su financijska izvješća krivo prikazivala stanje u kompaniji.

Sloković tvrdi da će se sva izvješća vještačiti i da sada tužiteljstvo nije u poziciji reći što je istina i da je to samo jedan financijski izvještaj Ivane Matovine.

Kada govorimo o dokazima, tužiteljstvo ima danas dokumentaciju, 53 svjedoka, financijske izvještaje i na temelju svih tih dokaza pa čak i njegovih osobnih računa koji su financirani od strane tvrtke... to je dovoljno dokaza, zar ne?, upitala je Montgomery.

Na ove tvrdnje, Jadranka Sloković je odgovorila da nije.

- Bez stručnjaka i vještačenja nije dovoljno dokaza da je Todorić napravio ta kaznena djela koja mu se u istrazi pokušavaju nametnuti. Montogomery nastavlja da je legitimno misliti da dosad postoji dovoljno dokaza za potvrđivanje optužnice i suđenje.

Sloković odgovara da je u Hrvatskoj drugačiji pravni sustav i da to nije dovoljno.

- Sve mora biti provedeno sukladno zakonu.

Na temelju dosad prikupljenih dokaza može se zaključiti da će biti suđenja, poručila je Montgomery.

Sloković je uzvratila da se ne slaže s njom.

- Ne slažem se, živimo u različitim zakonskim sustavima, prvi put u karijeri čujem da hrvatski tužitelj najavljuje da će sigurno biti suđenja, rekla je Sloković.

Todorić je ponovno zatražio vode.

-----------------------

13:55 Sada odvjetnica Claire Montgomery ispituje Jadranku Sloković.

Na njezin upit nije li ispitivanje Todorića jedan od glavnih elemenata u istrazi, Sloković je odgovorila da DORH može doći u London ili da ga se može ispitati video linkom.

Montgomery je govorila kako je hrpa svjedoka ispitana i da su svi ukazivali da je Todorić bio osoba zadužena za financijske izvještaje te da jedan svjedok ima i papir na kojemu je Todorić napisao da je on odgovoran za knjige, a ne Uprava. Upitala je Sloković je li to pismo bilo potpisano.

London (UK), 100418.
Westminster magistrates court, sud na kojem  se  odlucuje o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku.
Na fotografiji: odvjetnici Cedo Prodanovi i Jadranka Slokovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Da, ali u tom pismu ne piše da je on to osobno radio, ali da je on odgovoran, rekla je Sloković. Na upit je li bilo dovoljno dokaza za pokretanje istrage, odvjetnica Sloković rekla je da se svi ti dokazi moraju preispitati jer svjedoci mogu promijeniti mišljenje.

-----------------------

13:45 Na upit sutkinje bi li u Hrvatskoj Todorić bio pušten uz jamčevinu, Jadranka Sloković odgovara kako je to malo vjerojatno jer je otišao na početku istrage. Ako bi i bio pušten ne bi mogao platiti jamčevinu jer mu je sva imovina blokirana, rekla je Sloković, dodajući kako bi jamčevina bila vrlo visoka zbog optužbi. Napomenula je kako on posuđuje novce.

- Ne vjerujem da će Todorićeva optužnica biti potvrđena u sljedećih godinu dana, pa u zatvoru može biti još tri godine, rekla je Sloković.

12:40 Riječ je preuzela Jadranka Sloković, Todorićeva odvjetnica. Na sudu je pročitana njezina biografija. Potom je krenula iznositi slučaj rekavši da se nikad dosad nije susrela s ovakvim optužbama u ovako složenom slučaju.

- Prema hrvatskim zakonima, postoji mogućnost da se određene radnje provedu prije donošenja rješenja o istrazi te da su te radnje pravovaljane na sudu. Radi se o određenim grupama istražnih radnji. To se događa kada se radi o hitnim istražnim radnjama koje su hitne i neodložne. Postoji još jedna skupina predistražnih radnji koje se odnose na ozbiljna kršenja prava okrivljenika i sloboda jer se provode na način da se nadziru telefonski razgovori. Uvode se tajni istražitelji koje prate i nadziru osumnjičene. Rezultati tih istražnih radnji su prihvatljivi tijekom postupka i na njima se može temeljiti odluka o podizanju optužnice, govorila je SLoković.

- Postupak se nastavlja samo ako ima dovoljno dokaza za optužnicu. Pritvor ništa ne govori o nastavku procesa, nego se njime samo omogućuje provedba istrage, rekla je Sloković pojašnjavajući proces istražnog postupka u Hrvatskoj.

Uglavnom je govorila na engleskom jer nije bila zadovoljna prevoditeljicom, koja u nekoliko navrata nije znala prevesti njezine riječi.

Sloković želi uvjeriti sud da ne znači da će optužnica biti potvrđena i da je pitane ima li DORH dovoljno dokaza.

Na početku istrage tužitelj je imao samo nekoliko dokaza iz predistrage. Da bi se s tim išlo na sud mora biti provedeno vrlo opširno vještačenje, rekla je Sloković ističući kako je riječ o izuzetno opširnoj i kompleksnom slučaju jer se mora pročešljati razdoblje od deset godina.

- Izvještaj revizorice Ivane Matovine nije dovoljan za potvrđivanje optužnice, adekvatno vještačenje još nije provedeno, rekla je Sloković.

London (UK), 100418.
Westminster magistrates court, sud na kojem ce se sljedecih par dana odlucivati o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku.
Na fotografiji: Ivica i Vesna Todoric dolaze na sud.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

12:10 Riječ je preuzela odvjetnica Claire Montgomery, koja ispituje svjedoka Bartletta.

Vrši pritisak na njega o razlozima uhićenja. Spominje broje kaznene prijave protiv Todorića zbog financijskih propusta, Bože Petrova, građana. Ona ističe kako su te prijave završile ozbiljnom istragom.

On odgovara da su ga prijavili građani, a da je Božo Petrov bio u Saboru kada je podnio prijavu. Ona inzistira na masovnim financijskim nepravilnostima.

On razumije da postoje optužbe i da moižda postoje financijski problemi. Montgomery svjedoku govori kako Agrokor od početka 2017 godine nije plaćao dobavljače i radnike te da nije imao gotovine. On kaže da je znao da Agrokor ima probleme s dobavljačima.

Da je trebalo Agrokor restrukturirati i da je bilo problema s bankama.

- Sve je to rizik biznisa, rekao je Bartlett.

Istaknuo je da je Vlada mogla pomoći u restrukturiranju i da je vjerovala vlasniku, ali da im je Todorić lagao o gotovini koju je imao Agrokor.

Claire Montgomery ga ispituje kako mu je Vlada mogla vjerovati kad je rekao da ima gotovine, a nije bilo.

- Prikazivali su kredite kao gotovinu, 5 milijuna eura, rekla je listajući dokumente.

Ona tvrdi da nije problem politika nego da je moguće da mu nisu vjerovali jer je tvrdio da tvrtka ima gotovine.

- Nije na meni da kažem je li Todorić pogrešno poslovao, rekao je Bartlett.

Montgomery ističe da je problem u tome što su financijski izvještaji bili krivi. Dugovi su bili potcijenjeni, govori.

Ona ruši tezu da je tvrtka propala zbog ekspanzije nego da je riječ o propasti zbog neistinitih financijskih izvještaja.

Potom je on pričao o procesu tranzicije i privatizacije 90-tih godina.

Istaknuo je kako je Todorić razvijao kompaniju 30 godina.

- Slažete li se da bi bilo neprihvatljivo za bilo koju Vladu da pomogne nekome tko lažira financijska izvješća, upitala ga je Montgomery.

Bartlett je odgovorio da ranije nije bilo optužbi.

Složio se sa Montgomery da Todorića, obzirom na navedene podatke treba procesuirati, ali da cijeli slućaj treba promatrati uširem kontekstu.

- Slažete li se da je parlamentarna istraga prekinuta kako se ne bi poklapala sa kaznenom?, rekla je a on se složio.

----------------------

11:57 Svjedok ekspert Bartlett je odgovarao na pitanje o povezanosti Agrokora i političkih stranaka u Hrvatskoj.

Spominjao je ministra Zdravka Marića koji je radio u Agrokoru, a danas je ministar financija. Time je dokazao veze Agrokora s politikom. Naveo je da je Agrokor najveća tvrtka u Hrvatskoj. Počela je kao mala kompanija, a danas zapošljava 60.000 ljudi, koja da je veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu. Ističe da je Agrokor dospio u velike probleme zbog ekspanzije. Bartlett je rekao da je Vlada osigurala okolinu za takav razvoj.

Zaposlenici tvrtke su cirkulirali između Vlada i izvršnih direktora u tvrki, a kako je rekao, to je tipična slika u Hrvatskoj, da privatne kompanije imaju bliske veze s ljudima iz politike.

Ipak je rekao kako se takva slika lagano mijenja, od ulaska Hrvatske u EU.

Uvjet za ulazak u EU je bila privatizacija tvrtke. Zdravko Marić bio je u kompaniji u vrijeme njegove najveće ekspanzije, odnosno kupnje Mercatora. Proces ekspanzije Agrokora imao je dramatičan odjek u cijeloj regiji, rekao je Bartlett.

Ova ekspanzija može biti opasna zbog konzervativnog pristupa širenju. Tvrtke koje na svom čelu imaju samo jednog čovjeka i čija je obitelj u vlasničkoj strukturi su vrlo opasne za posao, rekao je.

Parlamentarna istraga u Hrvatskoj je išla u tom smjeru. U studenome je krenula istraga suda, pa je to povjerenstvo suspendirano.

Bartlett smatra da Vlada nije htjela povjerenstvo jer je Marić bio dugi niz godina u Agrokoru. Barlett smatra da Vlada nije thela da se sve detaljno istražuje, zbog brojnih ljudi iz politike koji su bili u Todorićevoj tvrtki. Iznio je podatke o uhićenima u aferi Agrokor.

Rekao je da je Marić bio u Agrokoru u vrijeme kupnje Mercatora pa bi, prema njegovim riječima, bilo sramotno za Vlad da se iznose detalji.

----------------------

11:43 Odvjetnica Claire Montgomery objašljava sutkinji da DORH treba doći do Ivice Todorića kako bi se mogla provesti istraga te kako bi ga mogli ispitati.

Fotografiranje u sudnici nije dozvoljeno, ali je novinarima sutkinja dopustila da tweetaju.

Njegovi odvjetnici govore da je istraga tek na početku i da je slučaj iznimno kompleksan i da je tek na početku. Odvjetnica Rosemary Davidson tražila je da ga ne izruče Hrvatskoj.

Sutkinja kaže da nikad do sad nije imala tako detaljan slučaj za izručenje.

Njegova strana predložila je ispitivanje Williama Johna Bartletta, kao svjedoka eksperta.

On je stručnjak za ekonomiju. Napisao je knjigu o socijalno-ekonomskom razvoju u zemljama bivše Jugoslavije. Svoje istraživanje fokusirao je tranziciju u Hrvatskoj i Jugoslaviji ranih 2000-tih. Blisko je upoznat s hrvatskoj ekonomijom i objavio je na tu temlju nekoliko radova.

----------------------

11:29 Ivicu Todoriću je sutkinja rekla da ne mora biti u sudnici, ali je on ipak odlučio ostati.

Čedo Prodanović i supruga Vesna sjede u ograđenom prostoru zajedno s novinarima.

Ivica Todorić nije znao reći adresu u Londonu, ali je sutkinja tražila točnu adresu. Potom su odvjetnici rekli sutkinji točnu adresu njegova boravišta, a on je potvrdio da je to točno. Sve što govori sutkinja njemu prenosi prevoditeljica.

Todorić si je donio čašu vode.

Hrvatsku predstavlja jednu od najvećih pravnih stručnjakinja za izručenje Claire Montgomery.

----------------------

11:12 Očekuje se da bi ročište moglo potrajati do 13 sati kada je pauza za ručak. Nakon toga moglo bi biti nastavljeno do 16.30, ako tako odredi sudac. Tada sud završava s radom.

----------------------

11:05 Predstavnici medija su ušli u poseban prostor u kojem mogu pratiti ročište. Na sud su došli i Todorićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

10:44 - Ivica Todorić rekao je novinarima po dolasku na sud da će po završetku ročišta dati izjavu o cijelom slučaju, javlja Dnevnik.hr.

----------------------

Ivica Todorić stigao je u pratnji supruge Vesne na londonski sud Westminster gdje će se u 10 sati po tamošnjem vremenu održati sudsko ročište u povodu zahtjeva za izručenjem Hrvatskoj. Vlasnik Agrokora osumnjičen je za gospodarska kaznena djela i štetu koja premašuje milijardu kuna. Blokirana mu je imovina, a hrvatskom tužiteljstvu je nedostupan.

Hrvatski mediji još od 8 sati ujutro stoje pred sudom u iščekivanju ročišta na kojem će se raspravljati o zahtjevu DORH-a, javlja reporterka Jutarnjeg iz Londona.

Ivica Todorić stigao je 45 minuta prije početka ročišta koje će se održati u prostoriji broj 1. Vrijeme do početka ročišta krati šetnjom po hodnicima, no i dalje izbjegava kontakt s novinarima.

Uz Todorića će se na sudu pojaviti i njegovi engleski odvjetnici te Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, koja će se na sudu pojaviti u ulozi svjedoka-eksperta.

Sloković je jučer za tportal izjavila da će procedura sigurno trajati još nekoliko mjeseci, kakvu god odluku sud donio. Prema nekim neslužbenim procjenama, procedure u sličnim predmetima u Velikoj Britaniji znaju potrajati i do 18 mjeseci.

Kako javlja Nova TV, Sloković će sudu pojasniti pravnu prirodu procesa koji se vodi protiv Todorića u Hrvatskoj. Kako doznaje Nova TV, tužiteljstvo je s druge strane pripremilo jednu izuzetno obimnu dokumentaciju, kojom želi pokazati kako ovdje nema niti slova, niti riječi o političkom progonu, već da se jednostavno radi o gospodarskom kriminalu i da ne postoje apsolutno nikakve pravne zapreke da se Ivica Todorić izruči Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Uprave Agrokora i njegova supruga u Londonu žive od početka studenoga prošle godine kada se Todorić predao policiji nakon što je Hrvatska za njima raspisala tjeralicu. Sud u Westminsteru pustio ga je tada da suđenje čeka na uvjetnoj slobodi uz jamčevinu od 100 tisuća funti. Pred britanskim sudom Todorića zastup Timothy Otty, koji je na prošlom ročištu engleskom sudu pokušao objasniti da cijeli slučaj treba promatrati u "geostrateškom kontekstu jer su najveći kreditori Agrokora ruske banke". U tom predmetu hrvatsku stranu prezentira britanski odvjetnik Benjamin Seifert.

Nervozan, ljutit, agresivan bio je u ponedjeljak poslijepodne Ivica Todorić dok je bježao pred nekolicinom predstavnika hrvatskih medija nakon javljanja u londonsku policijsku postaju u kojoj se proteklih pet mjeseci, otkako boravi u Engleskoj, morao javljati triput tjedno.

Čim je izašao iz policijske stanice dao se u trk londonskim ulicama, a na reportere Jutarnjeg lista čak je fizički nasrnuo kako bi nas zaustavio.

Jutarnji list uspio mu je prići i s njim kratko porazgovarati, ali na kraju te komunikacije je ipak agresivno reagirao. - Zašto me tako proganjate? Nemojte to raditi. Vidjeti ćete jednom, sada ste mladi, ali nemojte to raditi, vidjeti ćete da to nije u redu - ponavljao je Todorić ljutito i nervozno. Nije želio odgovarati na pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:37