KORUPCIJA

ZAVRŠIO U REMETINCU, ALI I DALJE PRIMA PLAĆU Sudac Pešutić će dobivati polovicu primanja sve dok Ustavni sud ne riješi njegovu žalbu

Robert Pešutić
 Tea Cimas / CROPIX

Splitski općinski sudac Robert Pešutić, koji je prije godinu i pol zbog primanja mita i nezakonitog posredovanja pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, napokon je u Remetincu.

- Sud mu je naložio da se na izdržavanje zatvorske kazne javi 2. svibnja, nakon što mu je odbijena molba za odgodom. On je to i učinio i nalazi se u dijagnostičkom centru u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Tamo će odlučiti u koji će ga zatvor uputiti na izdržavanje kazne - rekao nam je jučer Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Odgode

Taj je sud u proteklih godinu dana tri puta prihvaćao Pešutićeve molbe za odgodu izvršenja zatvorske kazne. Prva odgoda odobrena mu je u travnju prošle godine zbog dugačke liste fizičkih i psihičkih zdravstvenih problema koje je sudac u molbi naveo. Druga mu je odobrena u rujnu prošle godine jer je tvrdio da se mora brinuti o majci. Treću odgodu sud mu je odobrio u prosincu prošle godine zbog hitnih operativnih zahvata. Zatražio je Pešutić prošlog mjeseca i četvrtu odgodu, ali je ga je splitski Županijski sud napokon odbio i otpremio u zatvor.

Međutim, ono što je u Pešutićevu slučaju posebno bizarno jest činjenica da godinu i pol nakon pravomoćnosti presude kojom je osuđen za korupciju i nakon odlaska u zatvor i dalje nastavlja primati polovicu sudačke plaće. I ne zna se dokad. Odlučilo je to Državno sudbeno vijeće (DSV).

Prethodni saziv

U sadašnjem DSV-u ističu da je za takvu situaciju odgovoran prethodni saziv DSV-a na čijem je čelu bio sudac Vrhovnog suda Željko Šarić i čiji je mandat istekao 1. ožujka ove godine. Prethodni DSV je, kako su nam objasnili, zauzeo stajalište da se suca Pešutića ne može razriješiti nakon donošenja pravomoćne presude kojom je osuđen na 3,5 godine zatvora jer je on protiv te presude podnio ustavnu tužbu. Iako ustavna tužba spada u izvanredne pravne lijekove i prema nekim pravnim mišljenjima ne može biti razlog za odgodu razrješenja pravomoćno osuđenog suca, DSV je odlučio pričekati s odlukom o Pešutićevu razrješenju do završetka postupka pred Ustavnim sudom.

U siječnju ove godine Ustavni je sud odbio Pešutićevu ustavnu tužbu, pa je prethodni DSV na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 28. veljače donio odluku o Pešutićevu razrješenju, što za posljedicu ima i obustavu isplate polovice sudačke plaće koju je primao od 2011. dok je zbog kaznenog postupka bio pod suspenzijom. Međutim, nakon što ga je zadnjeg dana veljače DSV razriješio sudačke dužnosti, dovitljivi je Pešutić smislio novi pravni manevar koji mu je za još neko vrijeme osigurao primanje polovice sudačke plaće. Naime, prema onome što smo jučer doznali u tajništvu DSV-a, Pešutić je prije desetak dana podnio novu ustavnu tužbu, ovaj put protiv odluke DSV-a o razrješenju sa sudačke dužnosti.

- Sve dok Ustavni sud ne odluči o njegovoj žalbi na odluku o razrješenju, isplaćivat će mu se polovica plaće - rekli su nam u tajništvu DSV-a. Koliko to može trajati, pitali smo. - To je pitanje za Ustavni sud - odgovaraju u DSV-u.

Pravno stajalište

Iako je velika vjerojatnost da će Ustavni sud, nakon što je u siječnju ove godine odbio Pešutićevu ustavnu tužbu protiv osuđujuće presude, odbiti i njegovu ustavnu tužbu protiv odluke DSV-a o njegovu razrješenju, taj sudac osuđen za korupciju koristi baš sve raspoložive pravne manevre kako bi čak i u zatvoru primao polovicu sudačke plaće. No, zašto mu DSV izlazi u susret?

- Taj predmet je započet u mandatu prethodnog DSV-a pa se u skladu sa zauzetim pravnim stajalištem tog DSV-a mora i završiti - rekla nam je tajnica DSV-a Dijana Rožić.

Sadašnji DSV, koji je stupio na dužnost prije dva mjeseca, kako nas uvjerava njegov istaknuti član, namjerava promijeniti pravno stajalište prethodnog DSV-a. - Većina članova sadašnjeg DSV-a ima pravno stajalište da se osuđenog suca treba razriješiti sudačke dužnosti odmah po donošenju pravomoćne presude, bez obzira na to pokušava li on presudu osporiti ustavnom tužbom ili nekim drugim izvanrednim pravnim lijekom - rekao nam je sugovornik iz DSV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:05