SUSRET MLADIH IZ CIJELE EUROPE

ZAVRŠIO 'YOUR EUROPE, YOU SAY' Hrvatsku predstavljali učenici iz Čakovca: 'Iznenadilo nas je to što je više bio fokus na politiku nego za kulturu'

Ovogodišnji "Your Europe, You Say" (YEYS) završio je večeras u Bruxellesu. Na susretu mladih iz cijele Europe ove se godine okupilo 99 učenika iz 28 država članica Europske unije te pet zemalja kojima je cilj postati dio EU. Iz naše zemlje bilo je troje učenika čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, koje je vodio profesor Petar Pavlic.

Tina Čatlaić, Katja Siročić i Vedran Horvat, inače učenici trećeg razreda gimnazije, podijeljeni su u timove s kolegama iz drugih zemalja, i imali su tri sata da zajedno razrade temu i pripreme prezentaciju. Da je bilo lako, nije, kažu, jer je zapravo riječ o malo vremena, s obzirom na to da su timovi brojali od pet do petnaest ljudi, pa je ponekad bilo teško dogovoriti se oko svega.

- Iznenadilo me to što je više bio fokus na politiku nego za kulturu. No, to je svakako bilo zanimljivo. Osmislili smo plakat i prezentaciju, a moja grupa je osmislila svojevrsni kulturni Erasmus, gdje bi učenici šest mjeseci provodili smješteni u neku drugu državu, učeći o njihovim običajima, hrani, tradiciji... - pojašnjava Čatlaić.

Sličnom se temom bavila i grupa Tine Siročić, no oni su željeli da se putovanja odvijaju unutar zemlje. Ideja je bila sljedeća: iz europskih fondova financirale bi se razmjene, fondovi za muzeje...

- Naš je slogan bio "Jednom uzimam - jednom dajem", jer smo htjeli povezati činjenicu da Unija daje nama sredstva koja mi onda dajemo dalje - pojašnjava Siročić.

Ekipa Vedrana Horvata bavila se temom promocije kulture manjina, koja je posebno aktualna s obzirom na veliki broj izbjeglica koji je došao u EU. Nastojali su smisliti kako bi mogli promovirati kulturu raznih grupa, tako da ona bude istaknuta kao važna u nekom društvu.

- Imali smo dvadesetak ideja, a na kraju smo nekoliko minuta prije nego što je isteklo vrijeme odlučili što i kako. Najviše nas je mučila promocija - kako doći do ljudi i predstaviti im kulturu manjina, no onda smo se odlučili koncentrirati na socijalne medije, i mislim da je to bila dobra ideja - pojašnjava Horvat.

Nakon predstavljanja ideja glasovalo se, pa su tako odabrana tri prijedloga koja će se uputiti europskim institucijama na razmatranje. To su "Experiment with Culture", "The Opportunity of Discovering Other Cultures through Travelling" i "Preserving the Culture: Learn from the Past and Use it to Build the Future". Naši učenici nisu osmislili nijedan od tih prijedloga, no njihov profesor ipak ne skriva zadovoljstvo njihovim sudjelovanjem. Njihova škola je na YEYS prijavljivala nekoliko posljednjih godina, a kad su ih izvukli, odmah su krenuli u potragu za učenicima.

- Mislim da je ovo lijepo iskustvo za sve učenike. Oslobodili su se, govorili su na engleskom, predstavili svoje projekte i odgovarali na pitanja. Vidjeli smo i izložbu "We animate Europe", koju ćemo pokušati dovesti u našu školu, tako da je ovaj put u Bruxelles bio važan za sve nas - pojašnjava profesor Pavlic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:30