KRAJ PROLJETNOG ZASJEDANJA

ZBOG GUŽVE U PROMETU ZASTUPNICI KASNILI NA POSAO Glasovanje pomaknuto za pola sata, Boris Vujčić opet izabran za guvernera HNB-a

 
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Zbog kašnjenja dijela zastupnika, Hrvatski sabor u petak je, za pola sata, 'pomaknuo' glasovanje o raspravljenim zakonima.

Hrvatska narodna banka (HNB) dobila je u petak novo vodstvo nakon što je Hrvatski sabor ponovno na šest godina za guvernera imenovao Borisa Vujčića, za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, a za viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar.

Za Vujčićevo imenovanje glasovala je većina saborskih zastupnika, njih 78, 19 ih je bilo suzdržano, a šest protiv.

Većina zastupnika, njih 78, dignulo je ruku i za imenovanje Švaljek, te viceguvernere Tešiju, Šubića i Drvar. Protiv je glasovalo 38 zastupnika.

Hrvatski sabor je u petak izglasao i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojima se definiraju svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja, te se omogućuje povećanje plaća za 30 posto učiteljima koji sudjeluju u projektima Europske unije koji se provode u školama.

Za zakonske izmjene glasovalo je 68 zastupnika, 26 je bilo protiv, a 29 suzdržanih.

Sastavni dio zakona postao je i amandman Kluba zastupnika HDZ-a i HNS-a kojim se izjednačava mogućnost zapošljavanja osoba sa završenom studijskim programom odgovarajuće vrste na diplomskoj razini s osobom sa završenim učiteljskim studijem s dodatnim pojačanim programom, dok prednost i dalje zadržavaju profesori predmetne nastave.

Zagreb, 130718.
Trg svetg Marka.Sabor RH 
Zadnji radni dan prije dvomjesecne stanke Sabor raspravlja o Zakonu onajmu stanova.
Na fotografiji:glasanje.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb, 130718.
Trg svetg Marka.Sabor RH 
Zadnji radni dan prije dvomjesecne stanke Sabor raspravlja o Zakonu onajmu stanova.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb, 130718.
Trg svetg Marka.Sabor RH 
Zadnji radni dan prije dvomjesecne stanke Sabor raspravlja o Zakonu onajmu stanova.
Na fotografiji: Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Amandmani oporbe redom su svi odbijeni, kao i prijedlozi Mosta i SDP-a za trećim čitanjem.

Odredba koja definira prioritete zapošljavanja izazvala je prijepore u vladajućoj koaliciji.

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a tražio je da prednost kod zapošljavanja u predmetnoj nastavi imaju oni koji su se za taj predmet prvenstveno obrazovali, odnosno profesori predmetne nastave, nakon njih oni koji su se obrazovali za rad u odgojno - obrazovnom sustavu, odnosno učitelji s pojačanim predmetom, a potom svi ostali, odnosno inženjeri s položenim pedagoškim predmetima.

Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika tražio je da sporna odredba ostane nepromijenjena jer o njoj nije provedena javna rasprave već je ubačena u zakon između dva saborska čitanja.

Glasovanjem o brojnim raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u petak će zaključiti proljetno zasjedanje i aktualnu sjednicu započetu početkom travnja, te otići na dvomjesečni ljetni odmor.

- Nitko neće ostati bez posla, učitelji razredne nastave koji rade kao predmetni nastavnici radit će i dalje, ali smo osigurali da kao takvi budu prepoznati u zakonu, time će se uvesti red u sustav, istaknula je ministrica predstavljajući spomenute izmjene Saboru.

Kao neosnovane, odbacila je kritike da su učitelji s pojačanim predmetom tek treći po prioritetu zapošljavanja u predmetnoj nastavi viših razreda osnovne škole, te poručila da se radi o populizmu i politikanstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:51