STOPIRAN PROJEKT

ZBOG MIRA ŠIŠMIŠA PARTIJANERI MORAJU TRAŽITI NOVU POZORNICU U Pećini se više neće održavati festivali, otkazani su svi nastupi

 RatCat

The Cave, odnosno Pećina, šibenska ljetna pozornica na kojoj je udruga RatCat ovo ljeto organizirala nastupe DJ-a, više nije prostor za tulume i to zbog - šišmiša.

Riječ je o neobičnom prostoru - malom amfiteatru ispred prirodne špilje, smještene na samom ulazu u nekadašnju vojarnu Bribirski knezovi. Godinama su se na toj lokaciji održavali - i još se održavaju - poznati glazbeni festivali, poput nekad popularnog Terranea.

Agencija za okoliš

Zapušteni amfiteatar uz puno truda članova udruge RatCat pretvoren je u atraktivnu pozornicu za ljubitelje elektroničke glazbe, no nije dugo bio u upotrebi.

Od početka ljeta na tom su prostoru nastupili DJ-i Toto Chiavetta, Lawrence Klein, Bake Junior, Tomislav Rupić... Plan je bio da jednom u dva tjedna na tom prostoru naprave party. No tome je na put stala Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), kažu u udruzi RatCat. Mišljenje je agencije da svojim glazbenim programom možda ometaju šišmiše koji spavaju u špilji Mandalina. Prostor je, naime, takav da je amfiteatar na samom ulazu u nju. Akustika prostora je izvrsna, hvalili su pozornicu organizatori, no ta buka smeta životinjama koje ondje žive. Posebno šišmišima, koji su ugroženi i zakonom zaštićeni.

“U trenutku kada smo dobili sve potrebne dozvole za rad i uz potporu lokalne samouprave očistili taj zapušteni prostor, nismo imali nikakvu spoznaju da bi tamo bile kolonije šišmiša kojima bismo svojim aktivnostima mogli naštetili. To smo doznali tek nakon što je netko anonimno prijavio naš program HAOP-u, a ta agencija iznjedrila neke nove, nama nepoznate podatke o životinjskom svijetu u pećini koja je inače otvorena za posjetitelje i nije ni pod kakvom posebnom zaštitom”, stoji u objavi udruge, koja je najprije otkazala dva tuluma, planirana za 3. i 11. kolovoza, čekajući nalaze HAOP-a. Kad je došlo rješenje agencije, odlučili su otkazati i party planiran za 25. kolovoza, kao i sve nakon tog datuma.

Šišmiši ne vole frekvencije

“HAOP nije zabranio održavanje programa, nego su samo mišljenja da bi naše aktivnosti možda ‘mogle predstavljati značajan negativan utjecaj’ na šišmiše, a to ‘možda’ moglo bi se potvrditi ili opovrgnuti jedino izradom studije za koju RatCat nema sredstava. No izrada takve studije bit će nužna za razvoj Šibenika jer iz ovakvog mišljenja HAOP-a proizlazi da se na području bivše vojarne Bribirski knezovi ne smije raditi ništa, a na tom prostoru sutra bi trebala biti izgrađena nova bolnica, vatrogasni dom i cijeli niz sadržaja bitnih za grad”, ističu u udruzi. Njihovu objavu mnogi su popratili s tugom, no bilo je i onih koji su svjesni da treba voditi računa o životinjama. S njima se slaže i Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP.

- Šišmišima smeta frekvencija, ljudi koji se nalaze u prostoru pećine, a moguće je i da imaju mlade u ovo doba godine, pa da ih othranjuju i uče loviti. Podržavam da se misli na životinje, a ne samo na zaradu - ističe Bata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:53