USPJELI STE

Zbog podrške javnosti Jagoda će imati sigurnu budućnost

ZAGREB - Više od 100.000 građana u protekla je tri tjedna potpisalo neku od peticija ili grupa za podršku osnovanih za pomoć devetogodišnjoj Jagodi, seksualno zlostavljanoj djevojčici kojoj je prijetio povratak ocu zlostavljaču. Samo peticiju Jutarnjeg, pokrenutu na Facebooku, svojim je imenom i prezimenom do danas potpisalo više od 12.000 građana.

I isplatilo se!

Dijete je svojoj psihologinji uoči Nove godine u potresnom pismu ispričalo kako ju je tata mučio, no pismo je, tvrdili su odgovorni, bilo pravno nebitno jer je potkraj prošle godine Vrhovni sud oslobodio oca. Jagoda, naime, kao šestogodišnjikanjinja nije za sud dala “konzistentan i vjerodostojan iskaz” te je otac oslobođen. Njezino pismo je nebitno jer osoba ne moće dva puta biti suđena za isto nedjelo.

Oslobađajućom presudom uklonjen je i glavni razlog njezinog oduzimanja roditeljima - sumnja na seksualno zlostavljanje. Jagoda bi ovog mjeseca najvjerojatnije bila vraćena kući, jer je ukonjen glavni razlog njezina izdvajanja - sumnja na seksualno zlostavljanje.

Nema nikakve sumnje da je angažman, iznimna osjetljivost i spremnost na djelovanje naših čitatelja i ceijel hrvatske javnsoti bio glavni pokretač institucija koje su svojom inertnošću i nezainteresiranošću gotovo dopustile da Jagoda bude vraćena kući.

Odgovorni koji su prije objave teksta tvrdili da nema nikakvih pravnih mogućnosti za spas Jagode, nakon ogromnog javnog pritiska pronašli su način.

Ovaj bi tjedan trebala biti donesena sudska odluka o produženju Jagodinog smještaja kod udomitelja. Odluka će biti, kažu na sudu, “nedvojbeno na dobrobit djeteta”.

Državno je odvjetništvo započelo postupak utvrđivanja je li i Jagodin brat, četverogodišnji Ivica, zlostavljan. Centar za socijalnu skrb razmatra mogućnost prijedloga za trajno oduzimanje roditeljske skrbi njihovim roditeljima.

Glas javnosti je pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:08