PROSVJED PROTIV SKUPOG GORIVA

ZBOG PROSVJEDNE AKCIJE U DIJELOVIMA ZAGREBA NASTALI PROMETNI ČEPOVI Na rotoru gužva, organizator nezadovoljan: 'Ljude ne zanima da im bude bolje'

 
 Tomislav Krišto/Ranko Šuvar / CROPIX

Vozači na više lokacija u Hrvatskoj sudjelovali su u prosvjednoj akciji za smanjivanje cijene goriva koja je najavljena od 15,30 do 16,30 sati gašenjem motora svojih vozila ondje gdje se zateknu u to vrijeme, a MUP je prethodno upozorio da će kažnjavati prosvjednike koji će ugrožavati ili smetati normalnom odvijanju prometa.

Kako javlja N1, situacija na zagrebačkom rotoru u Remetincu prilično je kaotična. U smjeru istoka jednom trakom se vozilo, a u dvije je bio obustavljen promet. Promet je djelomično bio obustavljen i u smjeru zapada te prema centru grada. Stigla je policija koja je najavila da će sve koji će inicirati zaustavljanje vozila prekršajno kazniti. Automobili su se u oba smjera zaustavili i na Aveniji Dubrovnik.

Koliko točno vozila sudjeluje u prosvjedu teško je za utvrditi s obzirom da je za izazivanje prometnog kolapsa dovoljno da se zaustavi i manji broj automobila.

- U odnosu na prošli put je bolje, prošli put su stala tri auta, a sad njih 30, stvorila se kolona od tri kilometra i blokirala Novi Zagreb. 30 automobila je stalo i zauzelo položaje, treća traka je otvorena i, nažalost, puno je onih koji su se 'švercali', nisu ni potrubili ni pozdravili. Ljude ne zanima da im bude bolje, sve dok ne dođu u situaciju da ostanu bez plaće ili da im stigne ovrha, kazao je za N1 Damir Kristijan Rogina iz inicijative Ugasi motor, koji je izjavu dao u blizini rotora.

Vozači su obustavili promet na nekim cestama u Splitu te u Koprivnici.

Kako javlja Dnevnik.hr, na zagrebačkom rotoru policija zapisuje registarske tablice, a motocikliste koji su prikrili tablice će kazniti.

Na Branimirovoj cesti kod raskrižja s Čulinečkom ulicom u Zagrebu također su u smjeru prema gradu zaustavljeni automobili. Nekolicina vozača je digla haube, a stigla i policija. Stvorila se velika gužva.

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa, najavili su iz MUP-a te pozvali građane na poštivanje prometnih propisa koji osiguravaju sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve sudionike.

Iz inicijative "STOP rastu cijena goriva" poručuju pak da oni ne organiziraju punktove niti građane, već pozivaju građane da na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor, a pritom ističu kako je važno da se osigura jedan prometni trak za nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Osim vozača osobnih automobila na sudjelovanje u akciji pozvali su i pješake, bicikliste, motoriste i vozače svih kategorija te napominju kako pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima.

U prvome prosvjedu, prema policijskom izvješću, u blokadama hrvatskih prometnica sudjelovala su 2572 vozila, a organizatori su u srijedu očekivali barem 10.000 vozila s ugašenim motorima.

Upozoravaju da je Hrvatska među državama koje plaćaju najskuplje gorivo u Europi i da stoga traže odgovore na pitanja zašto su cijene goriva u Hrvatskoj toliko visoke, koliko naftne kompanije zarađuju podizanjem cijena i kakve su mogućnosti građana da se odupru daljnjem rastu cijena.

Policija je na upit Hine izvijestila kako će pratiti stanje na hrvatskim prometnicama kao što to inače čini te će, dođe do bilo kakvih zastoja, osigurati alternativne pravce, ako će to biti moguće.

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa.

Neslužbeno se doznaje da su neki vozači nakon prošlog prosvjeda već dobili prekršajne prijave zbog nepropisnog parkiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:35