OPSEŽNA RACIJA

ZBOG PUŠENJA ZATVORENO 20-AK RESTORANA U ZAGREBU, UGOSTITELJI ŠOKIRANI: 'Inspektori su upali i sve goste potjerali van!'

Ugostitelji tvrde da nisu očekivali ovako drastične odluke. Bili su spremni na plaćanje novčanih kazni, ali ne i na zatvaranje objekata
 Pixabay

Sanitarna inspekcija je u opsežnoj raciji po zagrebačkim restoranima i lokalima tijekom petka i subote zatvorila, kako neslužbeno doznajemo, najmanje 20 objekata u kojima su zatekli osobe koje puše ili opuške u pepeljarama, a među poznatijima je pub Craft Room na Opatovini 35 i poznati restoran s autohtonim bosanskim specijalitetima Sofra, koji se nalazi u trgovačko-poslovnom centru Green Gold na Radničkoj cesti.

Zabrana rada

Ugostitelji ne osporavaju svoju krivnju, ali su šokirani načinom postupanja inspektora, koji su, kako kažu, upali i sve goste potjerali van.

Zabrana rada osam dana Sofri je izrečena nakon što su inspektori u petak navečer na stolovima u zatvorenom dijelu terase zatekli, kako stoji u izvješću, osobe koje su konzumirale duhanske proizvode te pepeljare s opušcima. Djelatnici Sofe tvrde kako je u tom trenutku u restoranu bilo oko 300 gostiju, koje je inspekcija potjerala van i zatim zapečatila objekt. Ne skrivaju ogorčenost zbog takvog postupka inspektora.

U upravi tog restorana priznaju da su se ogriješili o zakon vezan za konzumaciju duhanskih proizvoda, koji je na snazi od 2009. godine, ali su šokirani i ljutiti zbog tako drastične kazne koja im je ispisana na licu mjesta. U pet godina poslovanja, kažu, nikada nisu bili u prekršaju, redovito su plaćali porez državi, obaveze dobavljačima, kao i plaće za svojih 50 zaposlenika kojima je, tvrde u Sofri, ovom odlukom ugrožena egzistencija.

Veliki gubici

- Tenda na terasi se može otvoriti, ali je nismo otvarali zbog kiše. Mi ne bježimo od krivnje, ali nismo očekivali tako drastičnu odluku inspekcije. Bili smo spremni platiti novčanu kaznu, koliko god treba, ali inspekcija za to nije htjela čuti. Budući da smo se svih ovih godina strogo držali zakona, smatramo da bi bilo pravedno da su nas samo upozorili. Ali osam dana zabrane rada nama znači gubitak od najmanje 400 tisuća kuna! Naime, dnevno u prosjeku imamo oko 300 gostiju i 50 tisuća kuna prometa. Inspekcija je došla ciljano, što znači da nas je netko prijavio, ili konkurencija ili netko od gostiju. Ovime nam je srušen ugled. Morali smo otkazati rezervacije za više od 600 gostiju koji su se najavili za ovaj vikend - tvrdi Mediha Crnalić, vlasnica restorana.

Dodaje kako je naprasna odluka inspekcije čudi jer država nema koristi ako restoran ne radi. Istog mišljenja su i djelatnici poznate točionice piva Craft room na Opatovini, koji su umjesto zatvaranja objekta očekivali novčanu kaznu, koja je također predviđena zakonom. Inspekcija je upala te utvrdila da se piće poslužuje u istom prostoru gdje se i puši, za što objekt nije imao dozvolu. Nisu dobili nikakvo upozorenje, nego su gosti jednostavno izbačeni na ulicu. Jučer je na njihovoj Facebook stranici osvanula obavijest.

Sve po zakonu

- Dragi naši gosti, obavještavamo Vas da će Craft room biti zatvoren sljedećih nekoliko dana zbog inspekcijskog nadzora konzumacije duhanskih proizvoda u ugostiteljskom objektu. Usprkos tome što zakon predviđa i novčanu kaznu kao sankciju, inspekcija je odlučila poduzeti drastične mjere privremenog zatvaranja objekta. Žao nam je što nekoliko sljedećih dana nećete moći provesti u Craft roomu, za što Vam se ispričavamo i molimo za razumijevanje. Vaša Craft room ekipa - stoji u obavijesti.

No, u upravi Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva tvrde kako inspektori sukladno Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda imaju pravo bez prethodnog upozorenja zatvoriti ugostiteljski objekt u kojem se poslužuju prehrambeni proizvodi ako se unutra konzumiraju duhanski proizvodi. Zašto se umjesto najstrože mjere - zatvaranja objekata - nisu odlučili na novčanu kaznu, nismo doznali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:42