POTVRDIO MUP

ZBOG RATNOG ZLOČINA DVOJE UHIĆENIH U VUKOVARU U policijskoj akciji pao i djelatnik gradske uprave

 
 CROPIX

Zbog sumnje da su tijekom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara koji su u četvrtak u ranim jutarnjim satima iz svojih domova odvedeni na obavijesne razgovore.

Iz Ravnateljstva policije potvrdili su da je kriminalističko istraživanje u tijeku te da ga provode službenici radne skupine Ravnateljstva policije osnovane zbog istraga ratnih zločina. Prema našim informacijama dvije osobe terete se baš za počinjenje ratnog zločina, dok su ostala trojica privedeni jer policija sumnja da imaju informacije koje bi im imogle biti od koristi za ovu istragu.

Neslužbeno doznajemo da je jedan od uhićenih zaposlenik Gradske uprave u Vukovaru, a drugi Zajedničkog vijeća općina. Policija ih je nakon uhićenja prevezla u Osijek, budući da će istragu nad njima voditi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Povodom ovih uhićenja oglasili su se i lokalni SDSS te ZVO, koji su istaknuli da „način hapšenja Srba dodatno stvara atmosferu netolerancije.“

- Povodom jutrošnjeg hapšenja dvojice pripadnika srpske zajednice kao i prema raspoloživim informacijama privođenja trojice drugih na informativni razgovor u policiju pod sumnjom počinjenja ratnog zločina, SDSS i ZVO izražavaju zabrinutost. Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe. Ta kampanja kao i posljednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina. Danas privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali bilo spremnost na opstrukciju bilo na izbjegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice. SDSS i ZVO podsjećaju još jednom da su privrženi sankcioniranju svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, te podsjećaju javnost da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mjestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja, stoji u njihovu priopćenju.

Božinović potvrdio uhićenja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je nekoliko osoba uhićeno zbog ratnih zločina na području Vukovara, ali da s detaljima nije upoznat.

"Kao ministar ne znam niti mogu znati detalje, ali ono što mogu potvrditi jest da je nekoliko osoba danas uhićeno zbog ratnih zločina i u ovom trenutku se provode kriminilistička istraživanja i pretrage i u ovom trenutku ne mogu više ništa o tome reći", rekao je Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.

Ministar Božinović je istaknuo kako želi podsjetiti da je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine "prije nego što su se dogodili neki procesi i prosvjedi u Hrvatskoj osnovao radnu skupinu koja se počela intenzivnije baviti istraživanjem ratnih zločina na području Vukovara, koja je do sada podnijela tri kaznene prijave te za zločine na Ovčari za četiri kaznena djela".

"Riječ je o skupini koja radi vrlo ozbiljno, vrlo temeljito. Kao što znate kriminalistička istraživanja ratniz zločina pogotovo nakon 27 godina nisu jednostavna. Ona su vrlo kompleksna i bilo bi puno bolje da su s tim istragama krenulo ranije. Ova Vlada i ovaj sastav ministarstva unutarnjih poslova to je počeo raditi od trenutka kada je dobio mandat za vođenje ministarstva, rezultati se vide i mi nastavljamo tim putem", rekao je ministar Božinović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:38