VELIKE VRUĆINE

ZBOG REKORDNO NISKOG VODOSTAJA, DUNAV VIŠE NE MOŽE SKRIVATI SVOJE TAJNE Prije 15 godina izvirili su vojni kamion, njemački vojni džip...

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Uslijed velikih vrućina, temperature rijeka su porasle, a kod Batine je jučer izmjerena temperatura Dunava koja je viša i od temperature mora: 26,6 stupnjeva. Idućih bi dana temperatura te rijeke mogla ići i iznad 27 stupnjeva Celzijevih, što je rekord izmjeren u kolovozu 2013. godine, piše Glas Slavonije i dodaje da je osim visokih temperatura, i vodostaj Dunava neobično nizak, oko tri metra niži nego što je to uobičajeno u kolovozu.

Razina rijeke dnevno opada između 4 i 26 centimetara u gornjem toku, zbog čega bi se vodostaj mogao približiti onom iz 2003. godine, kada su na vidjelo izašle tajne iz Batinske bitke iz 1944. skrivene u Dunavu. Na površinu su tada izvirili vojni kamion i prednji trap njemačkog vojnog džipa, a pronađena je i velika količina streljiva, kanistar s natpisom 'Wermacht', bačve za gorivo i drugi predmeti iz tog doba.

Lokalci kažu da i sada na površinu isplivavaju stvari koje Dunav pri višem vodostaju skriva. Kažu da samo nekoliko centimetara ispod površine vode već sada mogu napipati dijelove čamca ili brodica. Vjeruju da će tijekom idućih dana Dunav otkriti još neke godinama skrivane tajne.

'Na približno četiri kilometra uzvodno od Batine isplivala je konstrukcija brodića. Ne mogu reći je li u pitanju manji ratni brod, ili svojevrsna pokretna mehanička radionica, ali do sada ga nikada nisam vidio, a prilično često se provozam ovim dijelom Dunava', rekao je za Glas Slavonije jedan od vikendaša na popularnom izletištu Zeleni otok kod Batine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:03