STRAH OD ZARAZE

ZBOG ŠIRENJA KORONAVIRUSA HRVATSKA NEĆE ZATVORITI GRANICE Ministar Beroš: 'Ali pitat ćemo tko, odakle, kako i ima li znakova bolesti'

Vili Beroš
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da zbog širenja koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori.

- Nećemo ne dozvoliti ulazak u RH, ali ćemo vas pitati tko, odakle, kako i ima li znakova bolesti. Znači, ponašati se potpuno sukladno s pravilima struke. Nećemo zatvarati granicu ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori, ali mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u RH da bi ih u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati - rekao je Beroš novinarima upitan o dvije Kineskinje koje su zadržane na granici.

Navodeći kako je od utorka ujutro u kontaktu s ravnateljicom Zarazne bolnice, poručio je i da ga je ona obavijestila kako su u ponedjeljak navečer dobili uzorke iz Vinkovaca te će do kraja utorka, oko 16 ili 17 sati, imati taj nalaz.

Istaknuo je i kako - čak i kad bi taj nalaz bio pozitivan, nema mjesta panici.

- Naša zdravstvena služba u ovom trenutku je organizirana na adekvatan način. U Vinkovcima se mogu pružiti sve adekvatne i za to propisane mjere - rekao je Beroš na marginama konferencije o novom EU-ovom sedmogodišnjem proračunu.

Naglasio je i da se epidemija za sad ponaša po predviđenim epidemiološkim modelima, smatra da je dobro što je od koronavirusa u Europi samo 27 oboljelih, a jedino se povećao njihov broj u Njemačkoj.

Ministar zdravstva rekao je i da je puno veći broj onih koji se oporave od koronavirusa od kojeg je smrtnost oko tri posto.

- To je čak manje nego obična gripa - izjavio je. Dodao je i kako je njihov stav da je to novi virus i bolest te moraju biti maksimalno oprezni.

Istaknuo je i da će u našoj zemlji napraviti dodatne napore kako bi utemeljili adekvatne mjere suzbijanja epidemije. "To je moj zadatak i ja ću to odgovorno nastojati napraviti", rekao je Vili Beroš.

Upitan o štrajku koji su najavili zagrebački medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza koji traže povećanje koeficijenata odgovorio je da će mu u utorak na razgovor doći predstavnik tog sindikata.

- Moram reći da je moje promišljanje da su vozači saniteta doista ponekad ugroženi. Prevoze bolesnike s infekcijama koji krvare i dolaze u kontakt s infektivnim materijalom - rekao je Beroš. No za razliku od vozača hitne pomoći, oni ne ugrožavaju svoje živote, kao primjerice, prolaskom kroz crveno i slično.

- Treba biti pošten, priznati njihovu odgovornost i zadaću i jednostavno iznivelirati njihove koeficijente u kontekstu onoga što je očekivano. Možda ne na nivou vozača hitne, ali ih povisiti - poručio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:21